Наукові публікації (Scientific publications). УДК 342

Постійне посилання зібрання

Переглянути

Нові надходження

Зараз показуємо 1 - 20 з 294
  • Документ
    Правова природа актів Конституційного Суду України
    (Прикарпатський юридичний вісник. – 2023. – Вип. 6 (53). – С. 15-18, 2023) Лазарєв, В. В.; Lazariev, V. V.
    У статті розглядається питання стосовно правової природи актів Конституційного Суду України. Наголошується на тому, що розуміння правової природи його актів стає важливим елементом для вивчення функцій, повноважень та впливу Конституційного Суду на правовий порядок в Україні. Стверджується, що правова природа актів Конституційного Суду України нерозривно пов‘язана з місцем органу конституційної юстиції в механізмі держави, особливостями правового регулювання його статусу.
  • Документ
    Фундаментальні права людини: загальнотеоретична характеристика
    (Право і суспільство. - 2023. - № 6. - С. 52-57, 2023) Холод, Ю. А.; Kholod, Yu. A.
    Досліджено роль та місце фундаментальних прав людини у системі забезпечення прав людини у сучасному світі. Визначено юридичну природу фундаментальних прав людини. Виокремлено основні аспекти фундаментальних прав людини. Окреслено основні характеристики, притаманні фундаментальним правам людини.
  • Документ
    Особливості забезпечення права людини на свободу переміщення в умовах воєнного стану
    (Захист та дотримання прав громадян органами Національної поліції України в умовах воєнного стану : тези доп. учасників наук.-практ. конф. (м. Вінниця, 7 груд. 2023 р.). – Вінниця : ХНУВС, 2023. – С. 79-81, 2023) Радченко, О. І.; Radchenko, O. I.; Вишинський, Д. О.; Vyshynskyi , D. O.
    Доведено, що стан нормативно-правового регулювання обмеження свободи пересування громадян України в умовах воєнного стану є очевидно незадовільний, зважаючи на істотність втручання у сферу конституційних прав та свобод особи.
  • Документ
    Constitutional law and judicial guarantees: their structure and interpretation at the national and international leve
    (Cuestiones Políticas. – 2023. – Vol. 41, № 77. – P. 256-269, 2023) Shelever, N.; Filipska, N. O.; Філіпська, Н. О.; Varunts, L. D.; Варунц, Л. Д.; Pylyp, V.; Voron, D.
    Статтю присвячено дослідженню сутності конституційного права разом із судовими гарантіями, їх тлумаченню та нормативному закріпленню в міжнародно-правових актах і національних нормативних актах, а також з’ясуванню місця права на справедливий суд у галузі прав людини. Завдяки використанню системи загальнонаукових і спеціальнонаукових понять і методів встановлено, що концептуалізація права на справедливий суд надана Європейською конвенцією про захист прав людини і основоположних свобод і, крім того, є відображено в прецедентній практиці Європейського суду з прав людини. У цьому контексті визначено характерні ознаки права на судові гарантії, виокремлено його процесуальну та функціональну складові, охарактеризовано процесуальну та матеріальну справедливість. Усе дозволяє зробити висновок, що характерними ознаками конституційного права на справедливий суд у правовій державі є: усвідомлена здатність особи реалізувати зазначене право; наявність особливої суб'єкт-об'єктної структури; відповідні дії в спеціально створених державних судових установах для відновлення порушених прав.
  • Документ
    Юридичні позиції Конституційного Суду України щодо прав і свобод людини
    (Ювілейні наукові читання, присвячені пам’яті академіка Володимира Володимировича Копєйчикова (до 100 річчя з дня народження) : зб. матеріалів (м. Київ, 17 листоп. 2023 р.). - Київ: 7БЦ, 2023. - С. 91-95, 2023) Лазарєв, В. В.; Lazariev, V. V.
    Визначено юридичну позицію Конституційного Суду України стосовно таких юридичних категорій: зміст прав і свобод людини, обсяг прав людини, звуження обсягу прав і свобод. Обгрунтовано тезу, що держава, виконуючи свій головний обов’язок– утвердження і забезпечення прав і свобод людини – повинна не лише утримуватися від порушень чи непропорційних обмежень прав і свобод людини, але й вживати належних заходів для забезпечення можливості їх повної реалізації кожним, хто перебуває під її юрисдикцією. Встановлено, що Конституційний Суд України проводить чітку паралель між поняттями «звуження прав і свобод людини» та «обмеження прав і свобод людини».
  • Документ
    Reforming the System of Administrative and Territorial Organization in Ukraine and the Republic of Poland
    (Novum Jus. - 2023. - Vol. 17, No 1. - P. 69-97, 2023) Shatilo, V.; Marchuk, M. I.; Марчук, М. І.; Gudz, T. I.; Гудзь, Т. І.; Kudin, S.; Yarova, R.
    Досліджено історичні засади конституційно-правової реформи адміністративно-територіального устрою в Україні та Республіці Польща з аналізом конституційного законодавства обох країн, реалізації реформ та існуючих наукових підходів. Визначено можливості застосування польського досвіду конституційного моделювання територіального устрою в Україні. Приділено увагу основним напрямам реформування системи адміністративно-територіального устрою в Україні та Польщі на різних етапах їх історичного розвитку. Зазначається, що кожен період реформування адміністративно-територіального устрою цих держав характеризується різним ставленням до місцевого самоврядування. Це дозволило окреслити моделі системи адміністративно-територіального устрою України та Польщі та з’ясувати їх спільні та специфічні риси.
  • Документ
    The concept of ‘militant democracy’ in the context of russia’s armed aggression against Ukraine
    (Access to Justice in Eastern Europe. – 2023. – № 4 (21). – P. 10-27, 2023) Bakumov, O. S.; Бакумов, О. С.
    Робота містить пропозиції щодо конституційного та законодавчого удосконалення регулювання засобів войовничої демократії в Україні, які ґрунтуються на світовому досвіді та використанні вже існуючих практик, які успішно апробовані та досягли результатів. Падіння диктатури супроводжується періодом демократичного транзиту, що вимагає вживання спеціальних заходів для захисту молодої та поки що нестабільної демократії. На практиці ця модель почала використовуватися після Другої світової війни у зв’язку з поширенням доктрини «демократії, здатної захистити себе», відомої також як войовнича демократія (англ.) або Wehrhafte (Streitbare) Demokrarie (нім.). Флагманом тут стала німецька наука конституційного права, яка сформувала інструментарій для створення нової правової системи з урахуванням помилок Веймарської республіки. Цей досвід є особливо актуальним для України, оскільки з 2014 року вона зіткнулася із зовнішньою збройною агресією з боку реваншистських сил, які перебрали владу у спадкоємиці радянської імперії Росії, в якій встановився тоталітарний режим і стала повноцінною державою-агресором.
  • Документ
    Ensuring human rights and freedoms does not mean equality for everyone: legal exceptions and restrictions
    (Lex Humana. – 2024. – Vol. 16, № 1. – P. 127-138, 2024) Komziuk, A. T.; Комзюк, А. Т.; Muzychuk, O. M.; Музичук, О. М.; Kobzieva, T. A.; Кобзєва, Т. А.; Ковальов, І. М.; Kovalov, I. M.
    Після Другої світової війни міжнародне співтовариство почало приділяти дедалі більше уваги захисту прав і свобод людини, про що свідчить прийняття низки основоположних міжнародних документів. Сьогодні захист прав і свобод людини стає пріоритетом не лише окремої демократичної держави, а й усього світу. Ряд Декларацій і Конвенцій декларують єдність міжнародного співтовариства у розвитку правової системи забезпечення прав і свобод людини. На сьогоднішній день демократичні держави ратифікували більшість із цих документів, тим самим зобов’язавшись привести національне законодавство у відповідність до європейських правових стандартів у сфері прав і свобод людини. Водночас з кожного правила є певні винятки, як і у сфері прав і свобод людини, оскільки правова рівність не може бути однаковою для кожної людини, звичайно, за винятком таких основних прав, як права на життя і здоров'я, оскільки про їх обмеження не може бути й мови. У зв’язку з цим у статті робиться спроба відповісти на запитання, суть якого полягає в тому, що забезпечення прав і свобод людини не означає рівності для всіх.
  • Документ
    Удари по критичній інфраструктурі України та їх вплив на конституційне право громадян на достойний рівень життя
    (Сучасні проблеми правового, економічного та соціального розвитку держави : тези доп. ХII Міжнар. наук.-практ. конф. (м. Вінниця, 1 груд. 2023 р.). – Вінниця : ХНУВС, 2023. – С. 104-105, 2023) Мальцев, В. В.; Maltsev, V. V.; Шевченко, Д. В.; Shevchenko, D. V.
    Підкреслено, що деструктивний вплив систематичних ударів по критичній інфраструктурі України виходить далеко за межі безпосередніх матеріальних збитків, охоплюючи широкий спектр прав людини та основоположних свобод.
  • Документ
    Удосконалення механізму проведення місцевих виборів у контексті реформи місцевого самоврядування
    (Сучасні проблеми правового, економічного та соціального розвитку держави : тези доп. ХII Міжнар. наук.-практ. конф. (м. Вінниця, 1 груд. 2023 р.). – Вінниця : ХНУВС, 2023. – С. 76-77, 2023) Радченко, О. І.; Radchenko, O. I.; Шульга, М. В.; Shulha, M. V.
    Зазначено заходи, які підтримуватимуть більш прозору й спокійну атмосферу на місцевих виборах та загалом сприятимуть підвищенню ступеня легітимності всього виборчого процесу і, як наслідок, подальшому зміцненню довіри до місцевих органів влади.
  • Документ
    Засада рівного виборчого права при виборах народних депутатів України
    (Вісник Маріупольського державного університету. Сер. : Право. - 2013. - Вип. 6. - С. 253-259, 2013) Марцеляк, С. М.; Martseliak, S. M.
    Підкреслено, що засада рівного виборчого права передбачає, що громадяни України, які мають виборчі права, мають рівні можливості щодо їх реалізації та беруть участь у виборах на рівних умовах, їм гарантуються однакові форми, способи і засоби захисту порушення суб’єктивного активного і пасивного виборчого права. Виконано аналіз теоретичних положень та ідей, норм виборчого законодавства, що стосуються сутності та змісту засади рівного виборчого права при виборах народних депутатів України, визначено її переваги і проблеми забезпечення, а також обґрунтовано пріоритетні напрямки гарантування рівності виборчих прав на парламентських виборах.
  • Документ
    Конституційно-правові аспекти механізму юридичної відповідальності Української держави за Конвенцією про захист прав людини і основоположних свобод
    (Наше право. - 2023. - № 1. - С. 155-161, 2023) Бакумов, О. С.; Bakumov , O. S.
    Досліджено механізм юридичної відповідальності Української держави за Конвенцією про захист прав людини і основоположних свобод. Наголошено, що в Україні визнається діяльність міжнародних судових установ і відповідних органів міжнародних організацій задля захисту прав людини. Підкреслюється роль Конвенції у розкритті матеріально- й процесуально-правових особливостей притягнення держави до юридичної відповідальності за порушення у галузі прав людини, шо зобов’язує дотримуватися прав і основоположних свобод людини, що гарантовані як самою Конвенцією, так і протоколами до неї, через можливість звернення громадян України після використання ними всіх національних засобів правового захисту, за захистом своїх прав і свобод безпосередньо до Європейського суду з прав людини.
  • Документ
    «Політичний вимір» сучасної конституції
    (Науковий вісник публічного та приватного права. - 2019. - Вип. 1, т. 1. - С. 74-82, 2019) Гільбурт, А. М.; Hilburt, A. M.
    Наголошено, що «політичний вимір» конституції отримує своє відображення у тому, що вона обов’язково закріплює такі елементи політичної системи: політичні засади конституційного ладу, конституційно-правовий статус громадянин та їхніх спільнот у політичній системі, а також конституційну форму держави, місцевого самоврядування та громадянського суспільства. Зазначено, що ті чи інші групи конституційних норм є першоосновою для формування відповідних генеральних інститутів конституційного права та структурування самого основного закону. Продемонстровано, що перелічені елементи політичної системи можуть виокремлюватись в окремі розділи чи глави конституції, а можуть бути представлені певною мірою в різних її структурних елементах, у тому числі як в основній частині, так і в преамбулі. Саме другий, консолідуючий підхід застосовується у переважній більшості конституцій четвертого покоління.
  • Документ
    Місце інформації в системі об’єктів конституційно-правових відносин
    (Публічне право. - 2023. - № 2 (50). - С. 5-13, 2023) Венглінський, О. О.; Venhlinskyi, O. O.
    Окреслено місце і роль інформації в системі об’єктів конституційно-правових відносин. Наголошено, що інформація впливає на усі аспекти людського життя, виступає основою для прийняття рішень, сприяє науковим дослідженням та забезпечує розвиток суспільства і держави в цілому. Інформація є важливим інструментом для соціального прогресу, оскільки вона допомагає усвідомлювати проблеми, розробляти нові ідеї і впроваджувати інновації. Наукова новизна дослідження зумовлена фрагментарністю попередніх досліджень і передбачає отримання нових знань про системні зв’язки між об’єктами конституційно-правових відносин; еволюції змісту терміну «об’єкт конституційно-правових відносин»; конкретизацію змістовного наповнення терміну «інформація».
  • Документ
    Підходи до розуміння права людини на життя у рішеннях Конституційного суду України
    (Актуальні дослідження правової та історичної науки : (Випуск 52) : матеріали Міжнар. наук. інтернет-конф. (м. Тернопіль, Україна – м. Переворськ, Польща, 4-5 лип. 2023 р.). – Тернопіль : ФОП Шпак В.Б., 2023. – С. 17-21, 2023) Холод, Ю. А.; Kholod, Yu. A.
    Акцентовано увагу на тому, що права людини виступають саме тим фундаментальним надбанням людства, важливим елементом у процесі становлення й соціалізації кожного індивіда, адже дозволяють йому задовольняти свої потреби та реалізовувати власний потенціал у різних сферах суспільного життя. Зазначається, що В українському законодавстві на конституційному рівні закріплено комплекс прав, свобод та обов’язків людини і громадянина, реалізація яких забезпечує функціонування держави на демократичних, соціальних та правових засадах. Поаналізовано основні повноваження Конституційного суду України які, слугують для здійснення конституційного контролю за дотриманням прав особи, а також вжиття інших заходів забезпечення захисту таких прав.
  • Документ
    Правовий статус дитини в національному законодавстві
    (Актуальні проблеми вітчизняної юриспруденції. – 2018. – Вип. 1. - С. 55-60, 2018) Костенко, Я. В.; Kostenko, Ya. V.
    У статті викладено аналітичний матеріал щодо визначення поняття «дитина» в національному законодавстві, подано різні погляди вчених на поняття правового статусу дитини. Визначено особливості законодавчого змісту щодо поняття правового статусу дитини в Україні. Показано права дитини в законодавчому різноманітті, подано визначення право- й дієздатності фізичної особи, які змінюються залежно від віку. Автор підкреслює, що забезпечення прав і свобод людини є однією з нагальних проблем для цивілізованого суспільства. Особливе значення в цьому контексті має питання захисту прав і свобод дитини, зокрема створення умов для його повного розвитку, освіти, матеріальної підтримки, збереження дитини від негативного впливу, захист від посягань на її недоторканність, честь і здоров’я й життя.
  • Документ
    Роль правоохоронних органів у дотриманні права на свободу вираження поглядів
    (Реалізація прав людини у діяльності правоохоронних органів : матеріали VІ Всеукр. наук.-практ. конф. (м. Кривий Ріг, 26 трав. 2023 р.). – Кривий Ріг, 2023. – С. 43-46, 2023) Безуса, Ю. О.; Bezusa, Yu. O.
    Зазначено, що свобода вираження думок є фундаментальним аспектом верховенства права, вона є ключовим компонентом демократичної системи управління, яка повинна знаходитися під захистом правоохоронних органів.
  • Документ
    Правова визначеність як юридична гарантія забезпечення прав людини
    (Конституційні права і свободи людини та громадянина в умовах війни та післявоєнний період: матеріали наук. семінару (м. Львів, 23 черв. 2023 р.). – Львів: ЛьвДУВС, 2023. – С. 132-135, 2023) Невзоров, І. Л.; Nevzorov, I. L.; Байбак, А. Г.; Baibak, A. H.
    Розглядаючи особливості гарантування прав людини, необхідно звернути увагу на особливості і сутність нормативних гарантій і виокремити значення правової визначеності у цій системі.
  • Документ
    Правові принципи як основа нормативно-правового забезпечення прав і свобод громадян, засуджених до позбавлення волі в Україні
    (Науковий вісник публічного та приватного права. - 2017. - Вип. 6, т. 1. - С. 41-46, 2017) Почанська, О. С.; Pochanska, O. S.
    Розкрито сутність поняття "правові принципи". Визначено систему загальноправових і спеціальних правових принципів, що становлять основу нормативно-правових гарантій прав і свобод громадян, засуджених до позбавлення волі. Проаналізовано зміст і співвідношення правових принципів, спрямованих на забезпечення та захист прав і свобод громадян, засуджених до позбавлення волі в Україні.
  • Документ
    Особливості демократичних виборів у формуванні законодавчих органів
    (Науковий вісник публічного та приватного права. - 2017. - Вип. 6, т. 4. - С. 22-29, 2017) Ільницький , М. С.; Ilnytskyi , M. S.
    Досліджено питання якою має бути виборча система на відповідних виборах: мажоритарною, пропорційною чи змішаною. В умовах нестабільного виборчого законодавства, наявності підвищеного інтересу до виборів як процесу формування представницьких органів влади, надзвичайно зросла увага до його якості, удосконалення, а тому питання законодавчого забезпечення виборчого процесу і нині є надзвичайно актуальним та потребує детального вивчення юристами-науковцями та практиками.