Наукові публікації (Scientific publications). УДК 343.91/.97

Постійне посилання зібрання

Переглянути

Нові надходження

Зараз показуємо 1 - 20 з 1141
  • Документ
    Захист та кібербезпека інтелектуальної власності в Україні в умовах війни
    (Наука і техніка сьогодні. - 2024. - № 2(30). - С. 867-884, 2024) Лучик, С. Д.; Luchyk, S. D.; Лучик, В. Є.; Luchyk, V. Ye.
    Досліджено проблеми захисту інтелектуальної власності від кіберзагроз та ризиків, які набули особливого значення та актуальності в умовах розв’язаної в Україні повномасштабної війни. Багато компаній зіштовхуються з підвищеним ризиком втрати цінної інтелектуальної власності або зриву досліджень і розробок через витік даних. Акцентовано увагу на кримінальній відповідальності, яка передбачена вітчизняним законодавством за порушення прав на об’єкти інтелектуальної власності, особливо з використанням комп’ютерної техніки. Проаналізовано різні види кіберзлочинів, які спрямовуються на сферу інтелектуальної власності. Серед них фішингові атаки, інсайдерські атаки, промислове шпигунство, кіберпереслідування, порушення авторських прав тощо. Проаналізовано основні законодавчі документи щодо захисту прав на об’єкти інтелектуальної власності в Україні, які набули чинності під час воєнного стану. Підкреслено необхідність суворого дотримання чинного законодавства щодо збереження комерційних таємниць, захисту винаходів, торгових знаків, авторських прав з метою необхідності посиленого інноваційного розвитку та інвестиційної привабливості держави в умовах повоєнної економіки. Запропоновано рекомендації щодо запровадження ефективної політики захисту об’єктів інтелектуальної власності в українських компаніях з метою посилення їх інформаційної безпеки, стійкості та конкурентоспроможності.
  • Документ
    Детермінація злісного невиконання обов’язків щодо догляду за дитиною або за особою, щодо якої встановлено опіку чи піклування
    (Юридичний науковий електронний журнал. - 2014. - № 6. - С. 176-179, 2014) Усова, Є. С.; Usova, Ye. S.
    У статті проведено аналіз соціально-економічних, культурно-психологічних, правових, організаційно-управлінських груп факторів, які безпосередньо впливають на скоєння злісного невиконання обов’язків щодо догляду за дитиною або за особою, щодо якої встановлено опіку чи піклування.
  • Документ
    Transdisciplinary theory of the nature of crime as an expression of a symbiotic complex approach
    (Amazonia Investiga. – 2023. – Vol. 12, Issue 66. – P. 188-197, 2023) Yanishevska, K.; Kosiachenko, K.; Kamyshanskyi, O.; Neviadovskyi, V. O.; Невядовський, В. О.; Telizhenko, L.
    Питання боротьби зі злочинністю завжди було пріоритетним для кожної правової держави. Низький рівень злочинності є симбіозом ефективного впровадження системи збалансованих заходів. Проте ці заходи обов'язково повинні враховувати особливості теоретичного сприйняття та усвідомлення злочинності як явища та особливості формування особистості злочинця. Тема статті – характеристика сутності та складових міждисциплінарної теорії природи злочинності. Об’єктом дослідження є симбіотична теорія злочинності. Автори використовували такі методи: інтеграція даних та мета-аналіз, поведінкові оцінки, спільне дослідження, огляд літератури, концептуальне відображення та інші. Автори зосереджені на основних напрямках дослідження природи злочинності, нейрокримінології та поведінкової епігенетики як концептуально нових підгалузей кримінології, біологічних корелятів девіантної поведінки та соціологічних теорій природи злочинності. Запропоновано якісно нову симбіотичну теорію злочинності, що поєднує триелементну структуру: автономний зв'язок біологічних (антропогенних) факторів і соціологічних; завершальним сполучним елементом такого симбіозу є психіка людини.
  • Документ
    До питання компетенції та повноважень суб’єктів протидії корупції в Україні
    (Європейські перспективи. - 2022. - № 2. - С. 226-232, 2022) Гречко, О. В.; Hrechko, O. V.
    У статті наголошено на тому, що наявність чітко визначених компетенцій та повноважень у законодавстві є ключовою для протидії корупції. Зазначено, що наявність чіткого розподілу ролей (повноважень і компетенцій) між суб’єктами протидії корупції, особливо між спеціалізованими антикорупційними органами, їх взаємодія з традиційними правоохоронними органами загального призначення сприяє ефективному прийняттю рішень. Визначено співвідношення компетенції та повноважень суб’єктів протидії корупції. Проаналізовано особливості реалізації повноважень Національним антикорупційним бюро України. Наведено шляхи удосконалення компетенції і повноважень суб’єктів протидії корупції.
  • Документ
    Протидія порушенням митних правил Державною митною службою України
    (Наше право. - 2022. - № 3. - С. 241-247, 2022) Бухарєва, Ю. В.; Bukharieva, Yu. V.
    У статті наголошено на тому, що протидія порушенням митних правил – це система заходів, спрямованих на запобігання, виявлення та припинення порушень митних нормативів і правил. Ця діяльність включає в себе контроль за переміщенням товарів через митний кордон, перевірку документації, сплати митних зборів і податків, а також реагування на будь-які спроби незаконного ввезення або вивезення товарів, ухилення від сплати мита чи використання інших митних обманних схем. Розкрито важливі аспекти та механізми, які використовуються для забезпечення ефективного функціонування митної системи країни. Стверджено, що митна служба відіграє ключову роль у забезпеченні безпеки та регулюванні міжнародного обігу товарів.
  • Документ
    Завдання та функції Державної митної служби України як суб’єкта протидії порушенням митних правил
    (Європейські перспективи. - 2024. - № 1. - С. 193-200, 2024) Бухарєва, Ю. В.; Bukharieva, Yu. V.
    У статті наголошено на тому, що Державна митна служба України відіграє надзвичайно важливу роль у забезпеченні митної безпеки, контролю за переміщенням товарів та сприянні розвитку міжнародних торговельних відносин. Відзначено необхідність системних реформ у законодавстві, яке регулює діяльність функції Державної митної служби України. Чіткі норми, відповідні міжнародним стандартам, мають важливе значення для покращення роботи служби. Визначено основні завдання та функції Державної митної служби України як суб’єкта протидії порушенням митних правил.
  • Документ
    Кібербезпека – зброя у боротьбі з шахраями
    (Інформаційно-аналітичне забезпечення діяльності органів сектору безпеки і оборони України: матеріали наук.-практ. конф. (м. Львів, 22 груд. 2023 р.). – Львів : ЛьвДУВС, 2024. – С. 52-54, 2023) Донець, Я. О.; Donets, Ya. O.; Світличний, В. А.; Svitlychnyi, V. A.
    Визначено, що успішне вирішення проблем інформаційної безпеки може існувати лише при хорошій взаємодії державних структур усіх держав на основі прийнятих нормативно-правових документів у сфері інформаційної безпеки держав. Державі необхідне збільшення інвестування в кібербезпеку, щоб протидіяти атакам на великі державні й приватні компанії і запобігати спробам дестабілізувати суспільство.
  • Документ
    Кібербезпекa критичної інформаційної інфраструктури
    (Інформаційно-аналітичне забезпечення діяльності органів сектору безпеки і оборони України: матеріали наук.-практ. конф. (м. Львів, 22 груд. 2023 р.). – Львів : ЛьвДУВС, 2024. – С. 43-45, 2023) Гpищенко, О. В.; Hpyshchenko, O. V.; Гpищенко, Д. О.; Hpyshchenko, D. O.; Чукaлов, К. Е.; Chukalov, K. E.
    Досліджено теоретико-правові засади правового забезпечення кібербезпеки критичної інформаційної інфраструктури України. Розглянуто чинне законодавство та проаналізовано підзаконні нормативно-правові акти України у галузі кібербезпеки критичної інформаційної інфраструктури. Зазначено, що сьогодні в Україні важливо забезпечити ефективне управління регіональними системами захисту інформації, а також безперебійне і ефективне функціонування об’єктів інформаційної інфраструктури, особливо – критичної інфраструктури.
  • Документ
    Знедержавлення легітимності як фактор кримінальних порушень правил дорожнього руху
    (ІІ Міжнародна науково-практична конференція Таврійського національного університету імені В. І. Вернадського до 105-ї річниці від заснування університету : матеріали Міжнар. наук.-практ. конф.(м. Київ, 17-18 жовт. 2023 р.). – Львів – Торунь : Liha-Pres, 2023. – С. 64-67, 2023) Данильченко, Ю. Б.; Danylchenko, Yu. B.; Орлов, Ю. В.; Orlov, Y. V.
    Розглянуто причини і наслідки кризи соціальної ідентичності та знедержавлення легітимності в Україні. Розкриті фактори, що визначають найбільш загальні, генеральні напрями і тенденції соціогенезу, розвитку правової, політичної, економічної, культурної систем суспільства.
  • Документ
    Кібершахрайство в Україні в умовах війни
    (Інформаційно-аналітичне забезпечення діяльності органів сектору безпеки і оборони України: матеріали наук.-практ. конф. (м. Львів, 22 груд. 2023 р.). – Львів : ЛьвДУВС, 2024. – С. 4-6, 2023) Антощук, С. А.; Antoshchuk, S. A.; Лучик, В. Є.; Luchyk, V. Ye.
    Встановлено, що боротьба з кібершахрайством в Україні здійснюється за трьома основними напрямами, а саме: запобігання кіберзлочинам; загальна організація боротьби з кіберзлочинністю; застосування кримінальної відповідальності та покарання осіб, які вчиняють кіберзлочини.
  • Документ
    Загрози застосування біологічної та хімічної зброї в призмі історичного диспуту
    (Наукові інновації та передові технології. - 2024. - № 2(30). - С. 1036-1044, 2024) Боровик, М. О.; Borovyk, M. O.; Цісар, Є. О.; Tsisar, Ye. O.
    Висвітлено результати історичного огляду проблеми застосування хімічної та біологічної зброї в умовах воєнного стану. Проаналізовано праці науковців щодо кримінальних правопорушень проти миру та міжнародного правопорядку, визначено, що норми міжнародного кримінального права порушуються і можливість застосування країною-агресором забороненої зброї зростає. Аналіз історичних фактів використання хімічної та біологічної зброї, наслідків її застосування дає можливість розробити комплекс організаційних, інженерних, медичних та інших заходів, спрямованих на запобігання або максимально можливе ослаблення вражаючої і руйнуючої дії зброї масового ураження з метою збереження життя, здоров’я, боєздатності і працездатності особового складу військ і населення, а також збереження військових, цивільних і природних об’єктів, тварин і матеріальних цінностей. Розглянуто тактику дій для захисту у разі її застосування. Наголошено на необхідності якісної підготовки підрозділів Медичних сил Збройних Сил України, закладів охорони здоров’я, працівників ДСНС та Національної поліції до захисту особового складу та населення в разі застосування хімічної та/або біологічної зброї.
  • Документ
    Протидія наркотизації та алкоголізації як фоновим для злочинності явищам: характеристика пріоритетних напрямів й заходів
    (Юридичний вісник. - 2014. - № 1. - С. 147-152, 2014) Назаренко, Д. О.; Nazarenko, D. O.
    Стаття присвячена дослідженню проблем протидії наркотизації та алкоголізації як фонових для злочинності явищ. Наголошується на потребі у формуванні системи кримінологічного моніторингу наркотичної та алкогольної ситуації в державі. Пропонується комплекс заходів удосконалення протидії наркотизації та алкоголізації.
  • Документ
    Проституція і ВІЛ/СНІД: головні взаємозв’язки
    (Вісник Харківського національного університету імені В. Н. Каразіна. Серія : Право. - 2013. - Вип. 14. - С. 245-247, 2013) Снісаренко, К. С.; Snisarenko, K. S.
    У статті розглянуті питання, що стосуються поширення в Україні ВІЛ/СНІД та взаємозв’язку їх з таким негативним соціальним явищем, як проституція. Висвітлено питання стосовно багатоаспектного характеру проблем, пов’язаних із зараженням вірусом імунодефіциту людини, а також акцентована увага на факторах, що сприяють швидкому розповсюдженню цієї інфекції в нашій країні.
  • Документ
    Стан та перспективи розвитку нормативно-правового забезпечення попередження домашнього насильства в Україні
    (Питання сучасної науки і права : матеріали ХІІ Всеукр. наук.-практ. конф. здобувачів вищ. освіти (м. Суми, 23 квіт. 2021 р.). – Суми: Видав. дім «Ельдорадо», 2021. – С. 199-200, 2021) Коваль, К. О.; Koval, K. O.
    Доведено, що нормативно-правова база щодо попередження домашнього насильства в Україні перебуває на стадії прогресивного розвитку, але потребує ще більшого вдосконалення. Проте на заваді ефективного попередження домашнього насильства стоїть не тільки недосконалість норм права, але й брак їхньої дієвої реалізації.
  • Документ
    Фактори скоєння злочинів та проявів девіантної поведінки неповнолітніх
    (Питання сучасної науки і права : матеріали ХІІ Всеукр. наук.-практ. конф. здобувачів вищ. освіти (м. Суми, 23 квіт. 2021 р.). – Суми: Видав. дім «Ельдорадо», 2021. – С. 208-210, 2021) Мошенська, А. С.; Moshenska, A. S.
    Зазначено, що девіантна поведінка неповнолітніх різноманітна за формами прояву і ступеня вираженості, обумовлена впливом чинників зовнішнього соціального середовища, а також індивідуальними особливостями особи неповнолітнього, які визначають його індивідуальне реагування на різні життєві невдачі. Знання особливостей кримінологічної характеристики злочинності неповнолітніх сприяє розробленню диференційованих заходів запобігання правопорушенням цієї категорії осіб.
  • Документ
    Булінг у середовищі підлітків та методи його запобігання
    (Питання сучасної науки і права : матеріали ХІІ Всеукр. наук.-практ. конф. здобувачів вищ. освіти (м. Суми, 23 квіт. 2021 р.). – Суми: Видав. дім «Ельдорадо», 2021. – С. 217-219, 2021) Турченко, Є. С.; Turchenko, Ye. S.
    Стверджено, що для ефективного запобігання проявам булінгу потрібна злагоджена робота керівництва навчальних закладів, батьківського активу, психологів та громадських організацій, основою якої має стати чітка законодавча база.
  • Документ
    Кримінологічний аналіз особистісних рис алкозалежних
    (Науковий вісник Міжнародного гуманітарного університету. Сер.: Юриспруденція. - 2014. - № 7. - С. 184-186, 2014) Назаренко, Д. О.; Nazarenko, D. O.
    Проаналізовано кримінологічно значущі риси осіб, які страждають на алкогольну залежність. Охарактеризовано їх соціально-демографічні та морально-психологічні ознаки, що мають імовірне криміногенне значення. У структурі алкозалежних виявлено переважання чоловіків старшої вікової групи (36–60 років) за інтенсифікації тенденцій до омолодження алкоголізації. Встановлено, що більшість алкозалежних характеризуються егоцентризмом, соціальною дезорганізацію, інфантилізмом, психологічним відчуженням, а також розладами пам’яті, інтелекту, зниженими вольовими якостями.
  • Документ
    Особливості стану та протидії воєнно-контекстуальної злочинності в УРСР у роки Другої світової війни (1941–1942 рр.): історико-кримінологічний аспект
    (Південноукраїнський правничий часопис. - 2023. - № 4. - С. 115-121, 2023) Греченко, В. А.; Grechenko, V. A.; Сокуренко, В.В.; Sokurenko, V.V.
    Розкрито причини та основні прояви воєнно-контекстуальної злочинності в Україні на початку німецько-радянської війни (1941-1942 рр.), виявлено її особливості, основні напрями діяльності міліції щодо протидії їй. Упродовж 1941-1942 рр. збереглися та кількісно зросли колишні категорії порушень закону, а також з'явилися деякі нові: мародерство, поширення хибних провокаційних і панічних чуток, порушення правил світломаскування, військове та трудове дезертирство в масовому масштабі. Визначено специфічні причини воєнно-контекстуальної злочинності. Особливостями протидії злочинності було те, що вона відбувалася в умовах перманентних бойових дій, суттєвих змін конфігурації фронту, переміщень величезних груп населення, боротьби зі шпигунством, державною зрадою, а також дезертирством.
  • Документ
    Перспективи подолання страхового шахрайства в Україні
    (Актуальні питання науки, освіти та технологій в умовах сучасних викликів: зб. тез доп. [міжнар. наук.-практ. конф.] (м. Кременчук, 9 трав. 2023 р.): у 2 ч. – Кременчук: ЦФЕНД, 2023. – Ч. 1. – С. 30-31, 2023) Петровська, С. А.; Petrovska, S. A.; Аль Хататнех М.М.М. Дж.
    Розвинений страховий ринок є одним із елементів стабільної економіки держави. Однак існує багато перешкод для його формування, а саме: повномасштабна війна в Україні, економічна криза, низька поінформованість населення щодо доцільності та переваг страхування, низька платоспроможність населення, недосконале страхове та податкове законодавство, та найголовнішим стримуючим фактором є страхове шахрайство.
  • Документ
    Актуальні питання оцінювання ризиків кіберзагроз: зарубіжний досвід
    (Кібербезпека в Україні: правові та організаційні питання = Cybersecurity in Ukraine: Legal and Organizational Issues : матеріали Міжнар. наук.-практ. конф. (м. Одеса, 17 листоп. 2023 р.). - Одеса : ОДУВС, 2023. - С. 103-105, 2023) Скрипченко, Т. О.; Skrypchenko, T. O.; Струков, В. М.; Strukov, V. M.
    Проаналізовано позитивний зарубіжний досвід, який показав, що найбільш ефективними є багаторівневі системи оцінювання ризиків і загроз, коли відповідний аналіз проводиться як на національному , так і на регіональному або місцевому рівні з використанням сучасних веб-ресурсів (онлайн-платформ), що свідчить про прозорість вжитих заходів для суспільства і держави.