Наукові публікації (Scientific publications). УДК 343.1

Постійне посилання зібрання

Переглянути

Нові надходження

Зараз показуємо 1 - 20 з 1399
  • Документ
    Тактичні особливості обшуку
    (Актуальні проблеми сучасної науки в дослідженнях молодих учених, курсантів та студентів : тези доп. Всеукр. наук.-практ. конф. (м. Вінниця, 21 черв. 2024 р.). – Харків : ХНУВС, 2024. – С. 408-411, 2024) Баланович, Д. С.; Balanovych, D. S.
    Підкреслено, що обшук має певні тактичні особливості. Системи тактичних прийомів обшуку виконують різноманітні функції (діагностичні, пізнавальні, психологічного впливу), дозволяють визначити необхідність пошуків, вплинути на обшукувану особу, одержати від неї певну інформацію, обрати напрямок пошуків та виявити об’єкти пошуку.
  • Документ
    Забезпечення прав обвинуваченого під час досудового розслідування: проблеми та перспективи вдосконалення
    (Науковий вісник публічного та приватного права. - 2024. - Вип. 2. - С. 162-168, 2024) Прокопенко, Н. М.; Prokopenko, N. M.
    Актуальність статті полягає в тому, що забезпечення прав обвинуваченого під час досудового та судового розслідування є однією з найскладніших та найважливіших проблем сучасного кримінального процесу. Незважаючи на існування міжнародних стандартів та національних законодавчих актів, які гарантують права обвинувачених, на практиці часто спостерігаються численні порушення. Це свідчить про існування суттєвих проблем у забезпеченні прав обвинувачених під час досудового розслідування, що потребують комплексного аналізу та пошуку шляхів їх подолання. Вирішення проблем вимагає не тільки внесення змін до законодавства, але й запровадження ефективних механізмів контролю, моніторингу та підзвітності, а також підвищення рівня правової обізнаності населення. Метою дослідження є комплексний аналіз проблем забезпечення прав обвинуваченого під час досудового розслідування в Україні та визначення перспектив вдосконалення цього процесу. Це дослідження спрямоване на підвищення рівня правового захисту обвинувачених та вдосконалення кримінального процесу в Україні відповідно до міжнародних стандартів і вимог прав людини. Наукове дослідження зосереджено на аналізі правового забезпечення прав обвинуваченого в кримінальному процесі в Україні. В роботі розглянуто основні проблеми та виклики, які стоять перед правоохоронною системою у забезпеченні конституційних та міжнародних гарантій захисту прав осіб, залучених до кримінального судочинства. Аналіз охоплює ключові аспекти, такі як доступ до адвоката, право на інформацію, умови тримання під вартою, застосування тортур та жорстокого поводження, а також систему контролю та підзвітності правоохоронних органів. Дослідження виявляє суттєві недоліки в імплементації існуючих законів і рекомендує комплекс заходів для їх усунення. Серед них – посилення контрольних механізмів, розширення доступу до правової допомоги, підвищення правової обізнаності населення, та реформування законодавства для відповідності міжнародним стандартам. Результати дослідження мають на меті сприяти формуванню більш справедливої та ефективної кримінальної юстиції в Україні, з міцним захистом прав і свобод усіх учасників процесу.
  • Документ
    Зміст і форми участі поліцейського офіцера громади у виявленні та розслідуванні кримінальних правопорушень
    (Юридичний науковий електронний журнал. - 2024. - № 6. - С. 326-330, 2024) Здорик, Д. В.; Zdoryk, D. V.; Грібова, Ю. М.; Hribova, Yu. M.
    У статті досліджується окремі питання впровадження нового інституту «Поліцейського офіцера громади», який через свою новизну створює підстави для ряду наукових досліджень. Одною серед них є брак наукової уваги, проблемам участі поліцейського офіцера громади у виявленні та розслідувані кримінальних правопорушень. Метою даної статі є визначення змісту та форм, якими під час виконання службових обов’язків користується ПОГ для виявлення та розслідування кримінальних правопорушень За результатами проведеного дослідження зроблено висновок, про те, що ПОГ під час виконання своїх службових обов’язків, має значні можливості для виявлення та розслідування кримінальних правопорушень. Виявлення ПОГ кримінальних правопорушень ‒ це його діяльність, яка полягає у одержанні та фіксації ним інформації (невідомої до того правоохоронним органам) про готування до кримінального правопорушення, замах на кримінальне правопорушення, учинення закінченого кримінального правопорушення. Виявлення ПОГ кримінальних правопорушень за ознакою активності має дві форми: активну та пасивну. Активна форма зараховує дії, що притаманні оперативно-розшуковій діяльності. Пасивна, передбачає постійний перманентний (фоновий) кримінальний аналіз інформації, що надходить до ПОГ при виконанні ним інших завдань. Виявлення ПОГ кримінальних правопорушень за ознакою гласності має дві форми: гласну та негласну. Гласна форма характеризується повною відкритістю. Негласна форма характеризується використанням конфіденційного співробітництва з окремими мешканцями громади та приховуванням мети окремих дій ПОГ. Виявлення ПОГ кримінальних правопорушень за ознакою індивідуальності має дві форми ‒ особисту та групову. Групова форма передбачає виявлення ПОГ кримінальних правопорушень у безпосередній у взаємодії з оперативними працівниками. Розслідування ПОГ кримінальних правопорушень має лише одну форму ‒ дізнання. Цей напрям діяльності ПОГ полягає у пізнані ним факту й обставин учинення конкретного кримінального проступку та реалізується через процесуальні дії, передбачені КПК України, що застосовуються з метою виконання завдань кримінального провадження. Одночасно ПОГ фактично залучається до участі у досудовому розслідуванні кримінальних правопорушень будь-якої тяжкості слідчим, дізнавачем чи працівниками оперативних підрозділів.
  • Документ
    Щодо допустимості цифрових (електронних) доказів у кримінальному процесі
    (Проблеми сучасної поліцеїстики : тези доп. IV наук.-практ. конф. (м. Вінниця, 27 червня 2024 р.). – Вінниця : ХНУВС, 2024. – С. 134-136, 2024) Романюк, В. В.; Romaniuk, V. V.
    Наголошено, що важливим для практики є чітке розуміння критерій, за якими цифрова (електронна) інформація може набувати значення доказу у кримінальному провадженні. У зв’язку із цим, визначено та розкрито наступні критерії допустимості доказів: 1) належне джерело отримання доказів, 2) належний суб’єкт та 3) належний спосіб збирання доказів.
  • Документ
    Експрес-аналіз ДНК у розслідуванні кримінальних правопорушень
    (Науковий вісник Дніпровського державного університету внутрішніх справ. - 2024. - № 2. - С. 247-254, 2024) Степанюк, Р. Л.; Stepaniuk, R. L.
    Визначено правові та організаційні проблеми щодо використання експрес-аналізу ДНК в розслідуванні кримінальних правопорушень та запропоновано шляхи їх вирішення. Констатовано ефективність приладів швидкого ДНК-тестування для ідентифікації масових жертв війни та вирішення інших завдань розслідування, у зв’язку з чим в Україні в умовах масштабної збройної агресії значно активізувалася робота з використання криміналістичного обладнання для швидкого ДНК-тестування. Водночас потребують подальшого розвитку питання правового, організаційного і методичного характеру задля вдосконалення відповідних процедур. Це сприятиме розширенню у перспективі спектра можливостей цієї інноваційної сфери криміналістичної техніки. Акцентовано на тому, що відсутність належної правової регламентації суспільних відносин, пов’язаних із застосуванням ДНК-аналізу в кримінальному провадженні призводить до значних ускладнень у забезпеченні ефективного використання інструментів швидкого ДНКтестування у розкритті та розслідуванні кримінальних правопорушень. Оптимальним варіантом виходу з цієї ситуації вбачається внесення змін і доповнень до КПК України з метою впорядкування одержання біологічних зразків і проведення перевірочних досліджень спеціалістами з оформленням їхніх результатів у формі висновку спеціаліста. Також необхідно в КПК України врегулювати особливості проведення молекулярно-генетичних досліджень. Це дозволить забезпечити захист генетичних даних і чітко встановити межі втручання в приватне та сімейне життя. Необхідно впровадити відомчу інструкцію для спеціалістів-криміналістів щодо застосування експрес-систем ДНК-тестування у службовій діяльності. Також потрібно впорядкувати процедури одержання зразків біологічного матеріалу та визначення ДНК-профілів для державної реєстрації геномної інформації людини поза межами кримінального процесу. Варто організувати належне науково-методичне забезпечення і технічну сертифікацію обладнання.
  • Документ
    Exchange of Information as a Form of International Cooperation in Combating Drug Trafficking
    (Novum Jus. – 2024. – Vol. 18, № 1. – P. 181-216, 2024) Ovsianiuk, D.; Ustymenko, O. S.; Устименко, О. С.
    Глобальне розповсюдження торгівлі наркотиками є серйозною проблемою для громадського здоров’я, безпеки та національної безпеки. Міжнародна співпраця є необхідною для ефективної боротьби з цією транснаціональною загрозою. У цьому дослідженні розглядається роль обміну інформацією як наріжного каменю спільних зусиль між державами в боротьбі з торгівлею наркотиками. На основі широкого огляду міжнародних угод, законодавчої бази та операційної практики ця стаття вивчає механізми, що сприяють обміну розвідданими, даними та досвідом між правоохоронними органами, міжурядовими організаціями та іншими зацікавленими сторонами. Аналіз показує, що успішний обмін інформацією залежить від встановлення довіри, розробки стандартизованих протоколів і гармонізації правових рамок між юрисдикціями. Крім того, дослідження підкреслює критичну роль технологій у підвищенні швидкості та точності розповсюдження інформації, забезпечуючи координацію між міжнародними партнерами в реальному часі. У статті підкреслюється важливість ініціатив із розбудови потенціалу для зміцнення спроможності країн з меншими ресурсами ефективно брати участь у мережах обміну інформацією. На закінчення ця стаття демонструє, що обмін інформацією служить міжнародним зусиллям у боротьбі з незаконним обігом наркотиків. Використовуючи технологічний прогрес, зміцнюючи довіру та гармонізуючи правові рамки, країни можуть посилити свою колективну спроможність руйнувати та ліквідовувати транснаціональні наркомережі. Результати цього дослідження пропонують цінну інформацію для політиків, правоохоронних органів і практиків, які займаються розробкою та впровадженням стратегій для вирішення цієї поширеної глобальної проблеми.
  • Документ
    Сучасні можливості експертної технології використання поліграфа під час розслідування кримінальних правопорушень
    (Київський часопис права. - 2024. - № 1. - С. 266-272, 2024) Орлова, Т. А.; Orlova, T. A.; Волобуєв, І. Р.; Volobuiev, I. R.
    Стаття присвячена висвітленню перспектив використання результатів досліджень із застосуванням поліграфа у процесі доказування в кримінальних провадженнях. На підставі отриманих даних про технічні можливості поліграфу та його програмного забезпечення розкрито перелік тактичних завдань, що можуть бути вирішеними експертами під час розслідування злочинів. Висвітлено значення результатів поліграфічних експертних досліджень у системі доказів. Наголошено, що крім тактичного значення у процесі доказування, висновок експерта може стати підставою ухвалення слідчим суддею таких важливих рішень у провадженні, як проведення обшуків, тимчасового доступу до речей і документів, проведення комплексу негласних слідчих (розшукових) дій, призначення інших судових експертиз тощо. Визначено, що вчасно отримані результати судової експертизи із використанням поліграфа не тільки можуть виступати основою для побудови версій під час розслідування, визначення основних тактичних завдань і відповідних першочергових слідчих (розшукових) дій, а й входити у комплекс доказів, на яких ґрунтується обвинувачення. Зазначено, що можливості судової психологічної експертизи із використанням методики поліграфічного дослідження є унікальним способом реалізації права будь-якої особи підтвердити правдивість своїх показань (в тому числі й алібі), зафіксувати свою позицію співпраці зі слідством, довести свою відкритість та ініціативність. Представлено перелік психофізіологічних аспектів, що можуть бути встановлені експертом під час застосування поліграфу в осіб, які перевіряються на причетність до правопорушення. До таких аспектів віднесено наступні: акцентуації особистості або схильності до вчинення окремих видів правопорушень; ознаки патологічних сексуальних відхилень (педофілії, герантофілії, некрофілії); ознаки наявності слідів у пам’яті особи про обставини вчинення нею злочину; ознаки перекручування, замовчування чи конструювання інформації. Розкрито бачення щодо комплексу заходів з підвищення перспективи широкого використання можливостей експертної технології використання поліграфа в процесі доказування в кримінальних провадженнях.
  • Документ
    Особливості правового регулювання проведення огляду місця події кримінального правопорушення
    (Правова наука і державотворення в Україні в контексті інтеграційних процесів: матеріали ХV Міжнар. наук.-практ. конф. (м. Суми, 24 трав. 2024 р.). – Суми: СФ ХНУВС, 2024. – С. 222-224, 2024) Юхно, О. О.; Yukhno, O. O.
    Зазначено, що сучасний стан при веденні агресії рф проти України висуває нові вимоги до проведення будь-яких оглядів, зокрема забезпечення безпеки учасників слідчо-оперативної групи, що покладається на слідчого як її керівника. У разі загрози здоров’ю і життю понятих вони можуть бути незадіяними при оглядах.
  • Документ
    Відшкодуваня шкоди потерпілому: шляхи вдосконалення національного законодавства
    (Правова наука і державотворення в Україні в контексті інтеграційних процесів: матеріали ХV Міжнар. наук.-практ. конф. (м. Суми, 24 трав. 2024 р.). – Суми: СФ ХНУВС, 2024. – С. 186-188, 2024) Глобенко, Г. І.; Hlobenko, H. I.
    Відзначено, що питання відшкодування шкоди потерпілому за рахунок держави потребує вирішення на рівні спеціального закону. Перед законодавцем стоїть досить важливе та складне завдання щодо унормування і запровадження такої процедури.
  • Документ
    Оптимізація розслідування кримінальних проступків під час введення воєнного стану: законодавчі пропозиції
    (Міжнародна та національна безпека: теоретичні і прикладні аспекти : матеріали VІІІ Міжнар. наук.- практ. конф. (м. Дніпро, 15 берез. 2024 р.) : у 2-х ч. – Дніпро : ДДУВС, 2024. – Ч. І. – С. 675-676, 2024) Перекопський, С. Ю.; Perekopskyi, S. Yu.
    Надано пропозиції щодо оптимізації розслідування кримінальних проступків під час умов воєнного стану в Україні.
  • Документ
    Особливості організаційних форм взаємодії органів досудового розслідування під час розслідування кримінального правопорушення за ст. 206-2 Кримінального кодексу України
    (Міжнародна та національна безпека: теоретичні і прикладні аспекти : матеріали VІІІ Міжнар. наук.- практ. конф. (м. Дніпро, 15 берез. 2024 р.) : у 2-х ч. – Дніпро : ДДУВС, 2024. – Ч. І. – С. 676-679, 2024) Стеценко, С.; Stetsenko, S.
    Розкрито особливості організаційних форм взаємодії органів досудового розслідування під час розслідування кримінальних правопорушень у сфері господарської діяльності, зокрема протиправне заволодіння майном підприємства, установи, організації.
  • Документ
    Особливості організації розслідування кримінальних правопорушень в умовах надзвичайної ситуації
    (Актуальні питання вдосконалення судово-експертної та правоохоронної діяльності : зб. матеріалів засідання № 7 постійно діючої Міжнар. наук.-практ. конф. (м. Кропивницький, 29 берез. 2024 р.). – Кропивницький: ТОВ «Центрально-Українське видавництво», 2024. – С. 129-130, 2024) Степанюк, Р. Л.; Stepaniuk, R. L.
    Зазначено, що організація розслідування кримінальних правопорушень в умовах надзвичайної ситуації характеризується суттєвою специфікою. Насамперед варто враховувати зовнішні та внутрішні фактори об’єктивного та суб’єктивного характеру, які впливають на формування слідчої ситуації, та відповідним чином створювати належні умови розслідування.
  • Публікація
    Проблемні питання запровадження інституту дізнання в досудове розслідування в мирному і воєнному стані
    (Наше право. - 2024. - № 2. - С. 94-102, 2024) Юхно, О. О.; Yukhno, O. O.; Хань, О. О.; Khan, O. O.; Олександр Юхно; Хань Олександр
    У статті на ретроспективному рівні розглянуто генезис створення і запровадження у чинне національне кримінальне і кримінально-процесуальне законодавство правового інституту кримінальних проступків і введення у досудове слідство Національної поліції України органів дізнання та відповідно посад дізнавачів і начальників органів дізнання. У ході дослідження підтверджена доцільність і необхідність таких нововведень у закон про кримінальну відповідальність України та Кримінальний процесуальний кодекс України. Констатовано, що складність виконання завдань дізнавачів, як і слідчих, значно посилюється і обумовлюється, особливо при їх діяльності в умовах воєнного стану. Досліджено тенденцію і практику виявлення кримінальних проступків після запровадження органів дізнання в мирний час та, зокрема, при протидії кримінальним проступкам, зокрема й використання досвіду при забезпеченні мобілізаційних заходів та кримінальним правопорушенням у воєнній сфері.
  • Документ
    Правові і процесуальні особливості притягнення осіб до кримінальної відповідальності за вчинення військових злочинів
    (Процесуальні та криміналістичні аспекти розслідування воєнних злочинів: матеріали кругл. столу (м. Одеса, 21 лют. 2024 р.). – Одесса: ОДУВС, 2024. – С. 196-199, 2024) Юхно, О. О.; Yukhno, O. O.
    Наголошено, що з метою притягнення винних за вчинення міжнародних військових злочинів та захисту прав, свобод та законних інтересів наших громадян наша країна має право звернутись до Міжнародного кримінального суду.
  • Документ
    Використання цифрової інформації під час розслідування воєнних злочинів
    (Процесуальні та криміналістичні аспекти розслідування воєнних злочинів: матеріали кругл. столу (м. Одеса, 21 лют. 2024 р.). – Одесса: ОДУВС, 2024. – С. 46-48, 2024) Єфіменко, Т. С.; Yefimenko, T. S.
    Зазначено, що на сьогоднішній день фактично відбувається пристосування правоохоронних органів до процесу збирання, фіксації та аналізу цифрової інформації за допомогою штучного інтелекту та допоміжних програмних забезпечень, оскільки законодавцем чітко не визначено такого порядку. Національне законодавство все ще перебуває на етапі розробки певних стандартів, за яких була б можливість використовувати цифрову інформацію у доказовій базі.
  • Документ
    Документування воєнних злочинів в Україні
    (Процесуальні та криміналістичні аспекти розслідування воєнних злочинів: матеріали кругл. столу (м. Одеса, 21 лют. 2024 р.). – Одесса: ОДУВС, 2024. – С. 31-36, 2024) Денищук, Д. Є.; Denyshchuk, D. Ye.
    Виявлено особливості фіксування відомостей про російські «воєнні злочини» в Україні. Фіксування російських «воєнних злочинів» є першою, важливою та необхідною дією на шляху до здійснення справедливого правосуддя. У забезпеченні та реалізації відповідної діяльності задіяне широке коло правоохоронних органів, державних структур, міжнародних суб’єктів, недержавних організацій, окремих осіб (жертв, свідків, осіб, яким відомо про скоєнні злочини).
  • Документ
    Ініціативний пошук ознак злочинів проти власності внутрішньо переміщених осіб в умовах воєнного стану
    (Процесуальні та криміналістичні аспекти розслідування воєнних злочинів: матеріали кругл. столу (м. Одеса, 21 лют. 2024 р.). – Одесса: ОДУВС, 2024. – С. 80-83, 2024) Колодій, Д. В.; Kolodii, D. V.
    Розкрито сутність ініціативного пошуку ознак злочинів проти власності внутрішньо переміщених осіб в умовах воєнного стану.
  • Документ
    Особливості використання показань, отриманих під час проведення допиту в умовах воєнного стану в Україні
    (Процесуальні та криміналістичні аспекти розслідування воєнних злочинів: матеріали кругл. столу (м. Одеса, 21 лют. 2024 р.). – Одесса: ОДУВС, 2024. – С. 152-156, 2024) Салманов, О. В.; Salmanov, O. V.
    У рамках кримінального провадження, проведеного під час воєнного стану, здійснюються різноманітні процесуальні дії, серед яких найпоширенішим є допит. Недостатньо досконале правове регулювання допиту в умовах мирного часу призводить до збільшення проблем з нормативними аспектами цієї процесуальної дії в умовах воєнного стану.
  • Документ
    Обставини, що підлягають з’ясуванню під час розслідування сексуального насильства в умовах війни
    (Процесуальні та криміналістичні аспекти розслідування воєнних злочинів: матеріали кругл. столу (м. Одеса, 21 лют. 2024 р.). – Одесса: ОДУВС, 2024. – С. 121-124, 2024) Наумкін, О. О.; Naumkin, O. O.
    Висвітлено позиції вчених-криміналістів щодо вказаної криміналістичної абстракції під час розслідування окремих видів злочинів проти статевої свободи та статевої недоторканості особи. Виділено види обставин, що підлягають з’ясуванню.
  • Документ
    Інформаційно-аналітична діяльність ситуаційного центру МВС України в розслідуванні воєнних злочинів
    (Процесуальні та криміналістичні аспекти розслідування воєнних злочинів: матеріали кругл. столу (м. Одеса, 21 лют. 2024 р.). – Одесса: ОДУВС, 2024. – С. 103-105, 2024) Лещенко, Д. О.; Leshchenko, D. O.
    Зазначено, що розслідування воєнних злочинів, що вчиняються на території України, є комплексною, складною справою, пріоритетною та надважливою в умовах сьогодення. Значну роль в ній відіграє інформаційно-аналітична діяльність ситуаційного центру МВС України.