Наукові публікації (Scientific publications). УДК 343.1

Постійне посилання зібрання

Переглянути

Нові надходження

Зараз показуємо 1 - 20 з 1328
  • Документ
    Правова природа висновку і показань експерта-психіатра
    (Наше право. - 2024. - № 1. - С. 119-124, 2024) Макарова, О. П.; Makarova, O. P.
    Розглянуто правову природу висновку і показань експерта-психіатра в кримінальних провадженнях. Досліджено поняття, структура та зміст висновку експерта-психіатра, а також його доказове значення. Зазначено, що висновок експерта-психіатра є процесуальним документом, який складається експертом-психіатром на підставі проведеного ним дослідження. Висновок є джерелом доказів у кримінальному провадженні та має значення для встановлення всіх обставин, які мають значення для кримінальної відповідальності.
  • Документ
    Використання інформаційно-телекомунікаційної системи «Інформаційний портал Національної поліції України» в оперативному пошуку осіб, які вчиняють крадіжки з квартир на деокупованих територіях
    (Актуальні питання кримінально-правової кваліфікації, документування та розслідування колабораціонізму : матеріали ІІ Всеукр. наук.-практ. конф. (м. Одеса, 21 лип. 2023 р.). – Одеса : Юридика, 2023. – С. 119-123, 2023) Костенко, Ю. О.; Kostenko , Yu. O.
    Питання оперативно-розшукової протидії злочинам на деокупованих територіях України потребують поглибленого наукового опрацювання. На теперішній час, коли обсяги оперативної інформаціїи збільшуються і різко зростають потреби в ній, великого значення для працівників оперативних підрозділів правоохоронних органів набуває діяльність з якісного наповнення сучасних автоматизованих інформаційних систем і використання наявної оперативно-розшукової інформації під час оперативного пошуку осіб, які вчиняють крадіжки з квартир на деокупованих територіях.
  • Документ
    Щодо поняття «результати проведення негласних слідчих (розшукових) дій»
    (Актуальні питання кримінально-правової кваліфікації, документування та розслідування колабораціонізму : матеріали ІІ Всеукр. наук.-практ. конф. (м. Одеса, 21 лип. 2023 р.). – Одеса : Юридика, 2023. – С. 200-203, 2023) Смаглюк, С. В.; Smahliuk, S. V.
    Тези наукової доповіді присвячено формуванню поняття «результати проведення негласних слідчих (розшукових) дій».
  • Документ
    Концепції допустимості доказів та їх імплементація у кримінальний процес України
    (Вісник кримінального судочинства. - 2023. - № 1-2. - С. 211-220, 2023) Тесленко, І. О.; Teslenko, I. O.
    Досліджено сутність концепцій, які є виключенням з правила «плодів отруєного дерева», здійснено їх застосування у судовій практиці України, задля одержання нових наукових знань та забезпечення правильного розуміння. Наголошено, що застосування, при вирішені питання щодо допустимості доказів у кримінальному провадженні, наряду з концепцією «плодів отруєного дерева» інших концепцій, які фактично є виключенням з означеної, дають гнучкості кримінальному процесу у питанні визнання доказів допустимими, що забезпечує справедливість судового процесу для обох сторін та певний баланс між громадськими інтересами суспільства та особи, яка притягується до кримінальної відповідальності, її прав та свобод. Справедливість процесу в цілому та рішення (вироку) суду, як документу який приймається за його наслідками, може бути досягнутий прозорістю та зрозумілістю застосованих норм та процедур для учасників процесу та суспільства.
  • Документ
    Роль та особливості залучення експерта-психіатра стороною захисту в судовому процесі: підвищення об’єктивності та захист прав обвинувачених
    (Право.ua. - 2024. - № 1. - С. 128-134, 2024) Макарова, О. П.; Makarova, O. P.
    Розглянуто правові стандарти та етичні норми, які регулюють залучення експерта - психіатра стороною захисту. Судово-психіатрична експертиза обвинуваченого підпадає під чисельні правові та етичні норми, спрямовані на забезпечення об’єктивності та захисту прав людини, до яких належать: незалежність та об’єктивність; дотримання професійних стандартів; конфіденційність та приватність; відповідність юридичним процедурам; інформована згода та права обвинуваченого; відсутність обвинуваченого; співпраця з органами слідства та дізнання. Підкреслено, що залучення експерта-психіатра стосовно захисту є важливим елементом для створення справедливого та етичного судового процесу, спрямованого на захист прав обвинуваченого.
  • Документ
    Гарантії кримінального процесу
    (Право.ua. - 2024. - № 1. - С. 59-64, 2024) Слінько, С. В.; Slinko, S. V.; Максимова, Л. О.; Maksymova, L. O.
    Надано теоретичне визначення процесуальних гарантій у кримінальному процесі. Запропоновано визначення юридичних гарантій за фактом закріплення обставин кримінального правопорушення під час збирання, оцінки доказів, у разі проведення процесуальних, слідчих (розшукових) та судових дій. Приділяється увага забезпечення гарантій під час ознайомлення з матеріалами кримінального провадження на стадіях судового розгляду. Доведено обставини гарантії оскарження дій або бездіяльності слідчого, прокурора. Розкрито теоретичний та практичний зміст забезпечення гарантій сторони обвинувачення та сторони захисту. Звернена увага на процесуальні гарантії учасників, які забезпечують допомогу проведення досудового розслідування та судового розгляду.
  • Документ
    Щодо стану наукових досліджень питань затримання особи без ухвали слідчого судді під час дізнання
    (Теоретичні питання юриспруденції і проблеми правозастосування: виклики ХХІ століття : тези доп. учасників VI Всеукр. наук.-практ. конф. (м. Харків, 9 черв. 2023 р.). - Харків: НДІ ППСН, 2023. - С. 38-40, 2023) Маник, О. В.; Manyk, O. V.
    Проаналізовано стан наукових напрацювань теоретичних і правових засад інституту затримання в кримінальному провадженні, підстав і процесуального порядку затримання особи, зокрема, без ухвали слідчого судді під час дізнання, забезпечення охорони прав, свобод і законних інтересів під час затримання особи.
  • Документ
    Речові докази у кримінальному процесі: окремі питання теорії і практики
    (Київський часопис права. - 2022. - № 4. - С. 208-212, 2022) Глобенко, Г. І.; Globenko, G. I.
    Досліджено окремі аспекти що пов’язані з інститутом речових доказів у кримінальному процесі України та сформульовано авторську позицію щодо вирішення наявних теоретичних і практичних питань.
  • Документ
    Теоретичні і практичні виміри сучасної моделі досудового розслідування
    (Актуальні проблеми вітчизняної юриспруденції. – 2023. – Вип. 5. - С. 115-120, 2023) Глобенко, Г. І.; Globenko, G. I.
    Наукове дослідження присвячено теоретичним і прикладним проблемним питанням інституту досудового розслідування у кримінальному процесі України. Здійснено аналіз окремих тенденцій в механізмі запровадження засади змагальності на цій стадії кримінального процесу. Звертається увагу на існуючі моделі досудового розслідування окремих країн європейської спільноти, які у порівнянні з національною моделлю характеризуються дещо вищим рівнем своєї ефективності. Розглянуто процесуальні функції, які безпосередньо здійснюються окремими учасниками кримінального провадження під час досудового розслідування, а саме розслідування, відомчого контролю, прокурорського нагляду, судового контролю. Акцентується увага на проблемних та дискусійних питаннях, що безпосередньо стосуються недосконалості правового регулювання процесуального порядку початку досудового розслідування в частині відмежування реєстрації заяв і повідомлень де факто вчинених кримінальних правопорушень від інших. Надано деякі пропозиції щодо удосконалення положень законодавства, направлених на оптимізацію досудового розслідування на його початковому етапі, зокрема, приписи кримінального процесуального законодавства мають містити детальну регламентацію обставин, тобто відповідних юридичних «фільтрів», за яких початок досудового розслідування є неможливим.
  • Документ
    Тактичні особливості проведення допиту в кримінальному провадженні
    (Науковий вісник Дніпропетровського державного університету внутрішніх справ. – 2023. - Спецвипуск № 2. - С. 207-212, 2023) Макарова, О. П.; Makarova, O. P.
    Розглянуто тактичні особливості проведення слідчих дій на прикладі допиту. Проведено теоретичний аналіз наукових праць зарубіжних та вітчизняних авторів, у яких розглядаються питання тактики та особливостей проведення допиту. Окреслено взаємозв’язок із іншими науковими галузями та вплив цих знань на правильне обрання тактики допиту. Було визначено, що допит – це процесуальна форма спілкування, спрямована на отримання інформації стосовно справи, що розслідується. Виокремлено етапи, що відбуваються під час проведення допиту, а саме: передача свідчень допитуваного слідчому; розуміння слідчим отриманої інформації; фіксація інформації. У результаті аналізу наукової літератури та законодавства було визначено, що допит має яскраво виражений етичний характер, а також наявність тісного взаємозв’язку між законністю та етикою.
  • Документ
    Concepts, signs and classification of measures to ensure criminal proceedings
    (Visegrad journal on human rights. – 2023. – № 6. – P. 119-126, 2023) Lohin, R. I.; Логін, Р. І.
    У статті проаналізовано сучасні наукові підходи до визначення поняття, особливостей заходів забезпечення кримінального провадження та їх класифікація. Виділено відносини між цим поняттям і поняттям процесуального примусу. Наголошено, що ознаки заходів забезпечення кримінального провадження слід поділяти на загальні та конкретні.
  • Документ
    Обставини, що підлягають з’ясуванню під час розслідування резонансних статевих кримінальних правопорушень
    (Науковий вісник Ужгородського національного університету. Серія : Право. - 2024. - Вип. 81, ч. 3. - С. 144-149, 2024) Пчеліна, О. В.; Pchelina, O. V.; Пчелін, В. Б.; Pchelin, V. B.
    Наголошено, що обставини, що підлягають з’ясуванню, є обов’язковим структурним елементом методики розслідування резонансних статевих кримінальних правопорушень, бо їх встановлення, своєю чергою, є передумовою досягнення мети кримінального процесуального пізнання та вирішення завдань кримінального провадження. Наведено перелік обставин, що підлягають з’ясуванню під час здійснення досудового розслідування таких різновидів резонансних сексуальних кримінальних правопорушень, як: зґвалтування та сексуальне насильство, вчинене групою осіб та/ чи батьками, особами, які їх замінюють, та/чи щодо неповнолітніх, малолітніх; домагання дитини для сексуальних цілей; проведення видовищного заходу сексуального характеру за участю неповнолітньої особи. Запропоновано систематизувати обставин, що підлягають з’ясуванню під час досудового розслідування резонансних статевих кримінальних правопорушень з урахуванням змішаного (кримінального процесуального та криміналістичного) критерію. Виокремлено й охарактеризовано наступні групи обставин, що підлягають з’ясуванню під час досудового розслідування резонансних статевих кримінальних правопорушень: обставини, що характеризують подію кримінального правопорушення; обставини, що характеризують особу правопорушника; обставини, що характеризують особу потерпілого; інші обставини.
  • Документ
    Використання освітлювальних приладів під час огляду місця події в утруднених умовах
    (Вісник Луганського держаного університету внутрішніх справ ім. Е. О. Дідоренка. – 2021. - № 3(95). - С. 267-275, 2021) Лозова, С. М.; Lozova, S. M.; Кокорін, О. В.; Kokorin, O. V.; Лозовий, А. О.; Lozovyi, A. O.
    У статті розглянуто особливості проведення огляду місця події в утруднених умовах (погане освітлення, несприятливі погодні умови, огляд e прихованих місцях і деякі інші). Досліджено сучасний «польовий» засіб освітлення «Світлову вежу», який використовується для огляду великих за розмірами територій. Детально розглянуто джерело експертного світла OFK-8000A, шо використовується для пошуку і виявлення різноманітних слідів (рук, біологічного походження, виявлення «хімічних пасток», ознак підробки документів) під час огляду місця події. Для використання в утруднених умовах запропоновано освітлювальний прилад FoxFury Nomad® 360. Надано пропозиції щодо використання певних освітлювальних приладів у різних ситуаціях, у тому числі несприятливих, під час огляду місця події.
  • Документ
    Особливості проведення огляду місця вибуху від реактивної та ракетної зброї
    (Вісник ОНДІСЕ. - 2023. - Вип. 13. - С. 28-34, 2023) Лозова, С. М.; Lozova, S. M.; Вдовиченко, О. Л.; Vdovychenko, O. L.
    Розглянуто особливості проведення огляду місця вибуху від реактивної та ракетної зброї залежно від виду зброї, боєприпасу, що використовувався, зруйнованого чи пошкодженого об’єкта, місцевості огляду. Проаналізовано специфіку огляду місця вибуху та його основні завдання. Надано детальні рекомендації щодо виявлення та фіксації слідів вибуху.
  • Документ
    Специфіка підготовчого етапу огляду місця події за фактом вибуху
    (Вісник Одеського науково-дослідного інституту судових експертиз. - 2021. - Вип. 10. - С. 41-47, 2021) Лозова, С. М.; Lozova, S. M.; Куча, М. С.; Kucha, M. S.
    Розглянуто специфіку підготовчого етапу огляду місця події за фактами вибуху. Проаналізовано роль вибухотехніків та інших спеціалістів при огляді. Запропоновано окремі рекомендації щодо проведення огляду місця події за фактами вибуху на підготовчому етапі.
  • Документ
    До питання сутності та значення заходів забезпечення кримінального провадження
    (Європейські перспективи. - 2022. - № 2. - С. 206-210, 2022) Музичук, О. М.; Muzychuk, O. M.; Матус, В. В.; Matus, V. V.
    У статті, спираючись на аналіз наукових поглядів учених та норм чинного законодавства, розкрито загальнотеоретичні підходи щодо тлумачення поняття «кримінальне провадження». Узагальнено наукові думки стосовно тлумачення та розуміння переліку видів заходів кримінального провадження. Акцентовано увагу на важливості забезпечення ефективної реалізації заходів кримінального провадження.
  • Документ
    Особливості проведення огляду під час розслідування статевих кримінальних правопорушень
    (Аналітично-порівняльне правознавство. - 2024. - № 1. - С. 623-627, 2024) Пчеліна, О. В.; Pchelina, O. V.; Пчелін, В. Б.; Pchelin, V. B.
    Наголошено, що під час формування методики розслідування статевих кримінальних правопорушень обов’язково потрібно висвітлювати процесуальні та тактичні особливості проведення окремих слідчих (розшукових) дій. Обґрунтовано необхідність виокремлення й характеристики особливостей проведення огляду під час розслідування статевих кримінальних правопорушень. Розкрито значення огляду під час розслідування статевих кримінальних правопорушень. Встановлено, що особливості проведення огляду під час досудового розслідування статевих кримінальних правопорушень зумовлюються, по-перше, процесуальним порядком проведення огляду, по-друге, властивими досліджуваній категорії протиправних діянь закономірностями їх вчинення та слідоутворення.
  • Документ
    Перспективи становлення суду як суб’єкта електронної кримінальної процесуальної діяльності
    (Кримінальне судочинство: сучасний стан та перспективи розвитку : матеріали Всеукр. наук.-практ. конф. (м. Київ, 28 трав. 2021 р.). – Київ : Нац. акад. внутр. справ, 2021. – С. 319-321, 2021) Куліш, П. В.; Kulish, P. V.
    В умовах глобальної діджиталізації варто звернути увагу на трансформацію судового провадження з традиційного паперового формату в електронний. Особливо доцільним такий порядок має стати в умовах пандемії, коли взаємодія суб’єктів кримінального процесу має переміститись із фізично доступних залів для судових засідань до дистанційних. Відтак доцільним є дослідження питання щодо визначення перспектив становлення суду як суб’єкту електронної кримінальної процесуальної діяльності.
  • Документ
    Особливості розслідування кримінальних проваджень, пов’язаних з незаконним зайняттям гральним бізнесом
    (Криміналістичний вісник. - 2014. - № 1. - С. 81-88, 2014) Лозова, С. М.; Lozova, S. M.; Пчеліна, О. В.; Pchelina, O. V.
    Висвітлено зміст діяльності слідчого щодо розслідування правопорушень, пов’язаних з незаконним гральним бізнесом; розглянуто тактичні особливості проведення окремих слідчих дій залежно від типових слідчих ситуацій.
  • Документ
    Деякі питання вдосконалення взаємодії слідчого з працівниками експертно-криміналістичних установ в умовах дії нового Кримінального процесуального кодексу України
    (Теорія та практика судової експертизи і криміналістики. – Харків: Право, 2014. – Вип. 14. – С. 145-151, 2014) Луньова, О. С; Lunova, O. S.
    Розглянуто особливості взаємодії слідчого як представника з боку обвинувачення з іншими учасниками кримінального провадження, такими як експерт, спеціаліст та ін. Проаналізовано наукову літературу з цієї проблеми. Обґрунтовано, що на сьогодні законодавством неповністю врегульовані питання взаємодії слідчого з працівниками експертно-криміналістичних підрозділів. Запропоновано нові форми взаємодії.