Автореферати дисертацій (Abstracts of Thesis). УДК 342.9(043.3)

Постійне посилання зібрання

Переглянути

Нові надходження

Зараз показуємо 1 - 20 з 124
  • Документ
    Адвокат як суб’єкт надання безоплатної вторинної правової допомоги в адміністративному судочинстві України : автореферат дисертації
    (Київ, 2020) Валко, П.; Valko, P.; Шатрава, С. О. - науковий керівник
    У дисертації здійснено теоретичне узагальнення та нове вирішення наукової задачі, яка полягає у визначенні сутності та особливостей надання адвокатами безоплатної вторинної правової допомоги в адміністративному судочинстві України, тенденцій та перспектив побудови нової моделі надання безоплатної вторинної правової допомоги адвокатами в адміністративному судочинстві з урахуванням Європейського вектору розвитку Української держави. Визначено поняття та сутність безоплатної правової допомоги в Україні, її систему та види. Сформульовано підстави надання та нормативно-правове регулювання забезпечення та реалізації безоплатної вторинної правової допомоги в Україні. Окреслено систему суб’єктів надання безоплатної вторинної правової допомоги та визначено роль та місце адвокатури серед них. Сформульовано поняття та окреслено види суб’єктів права на отримання безоплатної вторинної правової допомоги. Визначено поняття та зміст адміністративної процесуальної правосуб’єктності адвоката як суб’єкта надання безоплатної вторинної правової допомоги в адміністративному судочинстві. З’ясовано особливості реалізації адвокатом адміністративної процесуальної правосуб’єктності як суб’єктом надання безоплатної вторинної правової допомоги в адміністративному судочинстві. Розкрито підстави відповідальності адвоката як суб’єкта надання безоплатної вторинної правової допомоги в адміністративному судочинстві України. Досліджено європейський досвід регламентації права особи на безоплатну вторинну правову допомогу та можливості його адаптації в Україні. Сформульовано пропозиції та рекомендації, спрямовані на удосконалення адміністративно-правового та організаційного забезпечення реалізації права особи адвокатом на безоплатну вторинну правову допомогу в адміністративному судочинстві України.
  • Документ
    Адміністративно-правові засади фізичної підготовки у правоохоронних органах : автореферат дисертації
    (Тернопіль, 2017) Ковальов, І. М.; Kovalov, I. M.; Шатрава, С. О. - науковий керівник
    Дисертацію присвячено визначенню сутності та особливостей адміністративно-правових засад фізичної підготовки у правоохоронних органах. В роботі досліджено фізичну підготовку у правоохоронних органах як складову фізичної культури і спорту та предмет адміністративно-правового регулювання. Це дало змогу сформулювати ознаки фізичної підготовки в правоохоронних органах та визначити коло адміністративно-правових відносин, які виникають з приводу організації та здійснення останньої. Окреслено систему правоохоронних органів, що є суб’єктами сфери фізичної культури і спорту, проаналізовано їх повноваження та надано характеристику їх адміністративноправовому статусу. Охарактеризовано нормативно-правове регулювання фізичної підготовки у правоохоронних органах, встановлено його недоліки та шляхи удосконалення та визначено основні напрямки фізичної підготовки у правоохоронних органах. Особливу увагу приділено адміністративно-правовому регулюванню організації та здійснення фізичної підготовки у правоохоронних органах. Сформульовано пріоритетні напрями розвитку адміністративно-правового регулювання організації та здійснення фізичної підготовки в правоохоронних органах, запропоновано конкретні пропозиції та рекомендації щодо удосконалення законодавства України, яке стосується цих питань.
  • Документ
    Адміністративно-правові засади діяльності Управління боротьби з кіберзлочинністю МВС України : автореферат дисертації
    (Херсон, 2015) Бєляков, Р. Г.; Bieliakov, R. H.; Шатрава, С. О. - науковий керівник
    Дисертацію присвячено аналізу адміністративно-правових засад діяльності Управління боротьби з кіберзлочинністю МВС України. З’ясовано закономірності становлення та функціонування Управління боротьби з кіберзлочинністю МВС України, встановлено його місце в структурі Міністерства внутрішніх справ України, охарактеризовано принципи та правове регулювання діяльності УБК МВС України, визначено поняття та елементи її адміністративно-правового статусу. Визначено специфіку організації діяльності Управління боротьби з кіберзлочинністю МВС України, форм та методів його діяльності, взаємодії з іншими правоохоронними органами з питань профілактики правопорушень у сфері боротьби з кіберзлочинністю. Особливу увагу приділено профілактиці в діяльності Управління боротьби з кіберзлочинністю МВС України щодо окремих напрямів правопорушень у сфері кіберзлочинності, а саме: у сфері телекомунікацій; у сфері електронної комерції; у сфері шахрайства та легалізації доходів (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом. Сформульовано конкретні пропозиції та рекомендації, спрямовані на удосконалення адміністративно-правових засад діяльності Управління боротьби з кіберзлочинністю МВС України.
  • Документ
    Інформаційне забезпечення діяльності дільничного інспектора міліції : автореферат дисертації
    (Київ, 2011) Бродовський, В. В.; Brodovskyi, V. V.; Сергєєв, А. В. - науковий керівник
    Дисертацію присвячено теоретичним та практичним проблемам інформаційного забезпечення діяльності дільничного інспектора міліції. З метою з’ясування місця і ролі служби дільничних інспекторів міліції в системі органів внутрішніх справ досліджено історію становлення та розвитку цієї служби в структурному і функціональному аспектах. Проаналізовано принципи та форми інформаційного забезпечення діяльності дільничного інспектора міліції та акцентовано увагу на необхідності закріплення у відомчих нормативних актах основних її принципів. Особливу увагу приділено окремим напрямкам інформаційного забезпечення діяльності дільничного інспектора міліції, а саме: інформаційне забезпечення профілактичної діяльності дільничного інспектора міліції; інформаційне забезпечення юрисдикційної діяльності дільничного інспектора міліції; інформаційна взаємодія дільничного інспектора міліції з державними органами та громадськістю. Обґрунтовано науково-теоретичні висновки та практичні пропозиції, спрямовані на удосконалення законодавства, норми якого регулюють правовідносини у сфері інформаційного забезпечення діяльності дільничного інспектора міліції.
  • Документ
    Адміністративно-правові засади дозвільної діяльності у сфері містобудування : автореферат дисертації
    (Харків : Харківський національний університет внутрішніх справ, 2015) Резніченко, В. О.; Reznichenko, V. O.; Шатрава, С. О. - науковий керівник
    Дисертацію присвячено аналізу дозвільної діяльності у сфері містобудування як об’єкта адміністративно-правового регулювання. У дослідженні викладено сучасний погляд на розуміння дозвільної діяльності у сфері містобудування. Розглянуто правове регулювання дозвільної діяльності у сфері містобудування; досліджено зміст та специфіку діяльності суб’єктів дозвільної діяльності у сфері містобудування; з’ясовано розуміння правових форм здійснення дозвільної діяльності з позицій державно-управлінської діяльності. Охарактеризовано порядок здійснення окремих дозвільних процедур у сфері містобудування. Детально проаналізовано процедури ліцензування, стандартизації, сертифікації та процедури отримання інших документів дозвільного характеру у сфері містобудування. Обґрунтовано науково-теоретичні висновки та практичні пропозиції, спрямовані на удосконалення законодавства, норми якого регулюють засади дозвільної діяльності у сфері містобудування, та сформовано авторське бачення шляхів уніфікації дозвільних процедур у сфері містобудування.
  • Документ
    Організаційно-правове регулювання післядипломної освіти в ОВС України : автореферат дисертації
    (Харків : Харківський національний університет внутрішніх справ, 2012) Селюков, В. С.; Seliukov, V. S.; Портнов, А. В. - науковий керівник
    Дисертацію присвячено аналізу теоретичних та адміністративно-правових засад організації відомчої післядипломної освіти Міністерства внутрішніх справ України. Визначено сутність та значення післядипломної освіти в органах внутрішніх справ, уточнено правовий зміст основних понять та категорій. Проаналізовано зміст проходження навчання у закладах післядипломної освіти в залежності від елементу післядипломної освіти та категорії працівників, що направлені на навчання. З'ясовано особливості організації післядипломної освіти в органах внутрішніх справ на тлі адміністративної реформи Міністерства внутрішніх справ України. Визначено низку організаційно-правових заходів щодо підвищення ефективності функціонування системи післядипломної освіти в правоохоронних органах. Запропоновано перспективні напрями вдосконалення правових засад організації безперервного навчання працівників міліції.
  • Документ
    Правові засади застосування медіації як способу вирішення публічно-правових спорів : автореферат дисертації
    (Київ, 2019) Ботнікова, А. Г.; Botnikova, A. H.; Комзюк, А. Т. - науковий керівник
    Дисертацію присвячено аналізу правових засад застосування медіації як способу вирішення публічно-правових спорів. Зʼясовано сутність та особливості публічно-правових спорів, їх види та критерії медіабельності. Визначено поняття та принципи застосування медіації як способу вирішення публічно-правового спору, а також нормативні засади її застосування. Охарактеризовано процедури медіації як способу вирішення публічноправових спорів, види та правовий статус суб’єктів здійснення медіації, порядок її здійснення, а також особливості укладення та виконання медіаційної угоди. Розглянуто шляхи вдосконалення правового регулювання медіації як способу вирішення публічно-правового спору, в тому числі з використанням зарубіжного досвіду.
  • Документ
    Адміністративно-правові засади надання поліцейських послуг в Україні : автореферат дисертації
    (Київ, 2017) Ластович, Д. М.; Lastovych, D. M.; Безпалова, О. І. - науковий керівник
    Дисертацію присвячено аналізу сутності та особливостей адміністративно-правового регулювання надання поліцейських послуг. Визначено поняття та сутність поліцейських послуг в Україні. Охарактеризовано місце та значення поліцейських послуг в діяльності Національної поліції. Розглянуто адміністративно-правовий статус поліції як суб’єкта надання поліцейських послуг. З’ясовано правові засади надання поліцейських послуг в Україні та місце серед них адміністративно-правового регулювання. Надано пропозиції та рекомендації, спрямовані на удосконалення адміністративного законодавства, що регламентує надання поліцейських послуг. З урахуванням національного та зарубіжного досвіду сформульовано пропозиції щодо удосконалення надання поліцейських послуг. Проаналізовано адміністративно-правові форми оцінювання ефективності надання поліцейських послуг.
  • Документ
    Адміністративно-правовий статус Національної гвардії України : автореферат дисертації
    (Київ, 2016) Горбач, Д. О.; Horbach, D. O.; Безпалова, О. І. - науковий керівник
    Дисертацію присвячено визначенню особливостей адміністративно-правового статусу Національної гвардії України. Здійснено історико-правовий огляд становлення та розвитку адміністративно-правового статусу військових формувань держави з правоохоронними функціями. Надано характеристику Національної гвардії України як суб’єкта реалізації правоохоронної функції держави. Визначено особливості правових основ діяльності Національної гвардії України та з’ясовано місце серед них адміністративного законодавства. Розкрито сутність адміністративно-правового статусу Національної гвардії України та проаналізовано його елементи. Окреслено адміністративно-правові засади взаємодії Національної гвардії України зі структурними підрозділами МВС України та іншими суб’єктами реалізації правоохоронної функції держави. Узагальнено зарубіжний досвід правового регулювання статусу військових формувань держави з правоохоронними функціями та визначено можливості його використання в Україні. Вироблено пропозиції та рекомендації щодо удосконалення законодавства, яке закріплює адміністративно-правовий статус Національної гвардії України та регулює її діяльність.
  • Документ
    Адміністративно-правовий статус учасників виконавчого провадження в Україні : автореферат дисертації
    (Харків : Харківський національний університет внутрішніх справ, 2018) Уварова, С. В.; Uvarova, S. V.; Комзюк, А. Т. - науковий керівник
    Дисертацію присвячено аналізу адміністративно-правового статусу учасників виконавчого провадження в Україні. Визначено сутність, завдання, принципи та особливості виконавчого провадження, поняття та види його учасників, поняття та структуру їх адміністративно-правового статусу, а також систему його нормативного визначення. Охарактеризовано зміст адміністративно-правового статусу окремих учасників виконавчого провадження: сторін та їх представників, державного та приватного виконавців, інших учасників виконавчого провадження та суб’єктів контролю за їх діяльністю. Визначено шляхи вдосконалення адміністративно-правового статусу учасників виконавчого провадження в Україні, зокрема напрямки розвитку його законодавчого закріплення. Узагальнено також зарубіжний досвід регулювання адміністративно-правового статусу учасників виконавчого провадження та визначено можливості його використання в Україні.
  • Документ
    Адміністративно-правові засади превентивної діяльності Національної поліції України : автореферат дисертації
    (Київ, 2019) Парханов, Г. Р.; Parkhanov, H. R.; Шатрава, С. О. - науковий керівник
    Дисертацію присвячено визначенню сутності та особливостей адміністративно-правових засад превентивної діяльності Національної поліції України. Сформульовано значення, окреслено принципи та особливості превентивної діяльності Національної поліції України. Визначено адміністративно-правовий статус Національної поліції України як суб’єкта здійснення превентивної діяльності, розкрито його елементи та особливості. Особливу увагу приділено розкриттю специфіки здійснення превентивної діяльності дільничними офіцерами поліції. Охарактеризовано превентивну роботу поліції у сфері дозвільної системи. Сформульовано особливості здійснення превентивної роботи у сфері забезпечення безпеки дорожнього руху. З’ясовано зміст превентивної діяльності поліції з ювенальної превенції. Охарактеризовано зарубіжний досвід здійснення превентивної діяльності органами правопорядку та можливість його адаптації в діяльність Національної поліції України, а також сформульовано пропозиції, спрямовані на удосконалення правового та організаційного забезпечення адміністративно-правового механізму здійснення превентивної діяльності Національної поліції України.
  • Документ
    Публічне адміністрування в органах Національної поліції : автореферат дисертації
    (Харківський національний університет внутрішніх справ, 2020) Бугайчук, К. Л.; Buhaichuk, K. L.; Безпалова, О. І. - науковий консультант
    Дисертацію присвячено аналізу адміністративно-правових та організаційних засад здійснення публічного адміністрування в органах Національної поліції України. У роботі досліджено зміст публічного адміністрування як управлінської та правової категорії, визначено його роль та місце у вітчизняній адміністративно-правовій науці. Проаналізовано систему публічного адміністрування в органах Національної поліції України, визначено її складові елементи. Виділено й систематизовано принципи, функції, форми та методи публічного адміністрування в органах Національної поліції України. Узагальнено зарубіжний досвід адміністрування поліцейської діяльності та опрацьовано можливості його використання в діяльності Національної поліції України. Досліджено систему оцінювання ефективності публічного адміністрування в органах Національної поліції України. Визначено напрями удосконалення адміністративноправового регулювання та організації публічного адміністрування в органах Національної поліції України.
  • Документ
    Адміністративно-правові засади здійснення нагляду (контролю) за якістю надання освітніх послуг закладами вищої освіти зі специфічними умовами навчання : автореферат дисертації
    (Харківський національний університет внутрішніх справ, 2023) Яценко, Ф. П.; Yatsenko, F. P.; Моргунов, О. А. - науковий керівник
    Дисертацію присвячено визначенню сутності та особливостей адміністративно-правових засад здійснення нагляду (контролю) за якістю надання освітніх послуг закладами вищої освіти зі специфічними умовами навчання, розробленню пропозицій та рекомендацій, спрямованих на вдосконалення норм адміністративного законодавства, яке регулює відповідні відносини. Визначаються методологічні засади здійснення нагляду (контролю) за якістю надання освітніх послуг закладами вищої освіти зі специфічними умовами навчання. Характеризується адміністративноправовий механізм організації та здійснення нагляду (контролю) за якістю надання освітніх послуг закладами вищої освіти зі специфічними умовами навчання. Визначаються напрями удосконалення здійснення нагляду (контролю) за якістю надання освітніх послуг закладами вищої освіти зі специфічними умовами навчання.
  • Документ
    Адміністративно-правові засади реалізації державної політики у сфері підприємницької діяльності в Україні : автореферат дисертації
    (Харківський національний університет внутрішніх справ, 2023) Димидюк, К. Д.; Dymydiuk, K. D.; Рєзнік, О. М. - науковий керівник
    Дисертацію присвячено визначенню сутності та особливостей адміністративно-правових засад реалізації державної політики у сфері підприємницької діяльності в Україні, а також виробленню пропозицій та рекомендацій щодо вдосконалення норм чинного адміністративного законодавства у зазначеній сфері. Визначаються методологічні засади реалізації державної політики у сфері підприємницької діяльності в Україні. Характеризується адміністративно-правовий механізм реалізації державної політики у сфері підприємницької діяльності в Україні. Визначаються напрями вдосконалення адміністративно-правових засад реалізації державної політики у сфері підприємницької діяльності в Україні.
  • Документ
    Гарантії незалежності прокуратури в Україні: адміністративно-правове закріплення та реалізація : автореферат дисертації
    (Харків : Харківський національний університет внутрішніх справ, 2015) Колєснік, Т. Є.; Koliesnik, T. Ye.; Безпалова, О. І. - науковий керівник
    Дисертацію присвячено визначенню особливостей адміністративноправового закріплення та реалізації гарантій незалежності прокуратури в Україні. Визначається зміст незалежності прокуратури в Україні. Характеризується специфіка адміністративно-правового забезпечення взаємодії органів прокуратури з органами державної влади в Україні. Формулюється поняття гарантій незалежності прокуратури в Україні та надається їх класифікація. Визначаються міжнародні стандарти забезпечення незалежності прокуратури та пропонуються шляхи їх впровадження в Україні. Розглядаються напрямки оптимізації механізму здійснення громадського контролю за діяльністю органів прокуратури України. Надаються пропозиції щодо вдосконалення адміністративного законодавства, яке регулює процедурні питання дотримання гарантій незалежності прокуратури в Україні.
  • Документ
    Правовий механізм адміністрування податків, зборів, платежів : автореферат дисертації
    (Харків : Харківський національний університет внутрішніх справ, 2020) Медведєв, М. Ю.; Medvediev, M. Yu.; Безпалова, О. І. - науковий керівник
    Дисертацію присвячено аналізу правового механізму адміністрування у державній податковій системі України, його змісту, системи та динаміки. Визначено стан наукового дослідження правового механізму публічного адміністрування у державній податковій системі, його поняття та характерні риси. Встановлено особливості правового механізму адміністрування у податковій системі, його суб’єктів, їх функції та повноваження. Розкрито сутність та надано класифікацію правових форм публічного адміністрування у податковій сфері, охарактеризовано особливості правових актів як визначальної форми адміністрування у податковій сфері, встановлено значення адміністративних послуг у правовому механізмі адміністрування податків, зборів, платежів. Надано рекомендації щодо удосконалення правового забезпечення механізму застосування заходів податкового примусу, а також запропоновано шляхи оптимізації правового регулювання методів податкового адміністрування за стандартами міжнародного права.
  • Документ
    Адміністративно-правові засади кінологічного забезпечення правоохоронної діяльності в Україні : автореферат дисертації
    (Суми, 2020) Селюков, В. С.; Seliukov, V. S.; Безпалова, О. І. - науковий консультант
    Дисертацію присвячено аналізу адміністративно-правових засад кінологічного забезпечення правоохоронної діяльності в Україні. У роботі встановлено закономірності становлення та розвитку службової кінології, охарактеризовано кінологічне забезпечення правоохоронної діяльності як об’єкта адміністративно-правового регулювання, встановлено його мету, завдання та принципи. Проаналізовано правові засади кінологічного забезпечення правоохоронної діяльності в Україні та з’ясовано місце в них адміністративного законодавства. Окреслено коло суб’єктів кінологічного забезпечення правоохоронної діяльності в Україні, уточнено коло їх завдань та функцій. Надано характеристику форм та методів використання службових собак з метою вирішення оперативно-службових завдань. Охарактеризовано стан кадрового забезпечення діяльності кінологічних підрозділів правоохоронних органів в Україні. Розкрито зміст матеріально-технічного забезпечення діяльності кінологічних підрозділів правоохоронних органів в Україні. Узагальнено зарубіжний досвід діяльності суб’єктів кінологічного забезпечення правоохоронної діяльності та визначено можливості його використання в Україні. Окреслено перспективні напрями удосконалення адміністративного законодавства, яке регламентує кінологічне забезпечення правоохоронної діяльності в Україні. Сформульовано пропозиції щодо розвитку форм та методів кінологічного забезпечення правоохоронної діяльності в Україні.
  • Документ
    Адміністративно-правове регулювання діяльності учасників операцій ООН з підтримання миру : автореферат дисертації
    (Харків : Харківський національний університет внутрішніх справ, 2012) Мещерякова, О. В.; Meshcheriakova , O. V.; Бандурка, О. М. - науковий керівник
    Дисертацію присвячено дослідженню теоретичних та практичних проблем адміністративноправового регулювання діяльності учасників операцій ООН з підтримання миру. Охарактеризовано становлення, розвиток та сучасну організацію операцій ООН. Визначено поняття та види миротворчої діяльності ООН, адміністративно-правові засади організації операцій ООН з підтримання миру. З’ясовано сутність адміністративно-правового статусу учасників операцій ООН з підтримання миру та визначено його елементний склад. Розглянуто завдання та функції, компетенцію та повноваження учасників операцій ООН з підтримання миру. Особливу увагу приділено удосконаленню адміністративно-правового регулювання діяльності учасників операцій ООН з підтримання миру, зокрема адміністративно-правовому забезпеченню участі органів внутрішніх справ України в миротворчих операціях ООН, модернізації форм і методів діяльності, соціальним та правовим гарантіям учасників операцій ООН з підтримання миру.
  • Документ
    Адміністративно-правове регулювання охорони громадського порядку у регіоні : автореферат дисертації
    (Харків : Харківський національний університет внутрішніх справ, 2013) Голуб, М. В.; Holub, M. V.; Безпалова, О. І. - науковий керівник
    Дисертацію присвячено аналізу теоретичних, адміністративно-правових та організаційних засад охорони громадського порядку у регіоні. Визначено сутність та значення охорони громадського порядку у регіоні, уточнено правовий зміст основних понять і категорій. Сформульовано стратегічні пріоритети державної регіональної політики у сфері охорони громадського порядку. Проаналізовано адміністративно-правовий статус суб’єктів охорони громадського порядку у регіоні. З’ясовано особливості організаційно-правового забезпечення охорони громадського порядку на регіональному рівні. Окреслено особливості організації охорони громадського порядку на прикордонних територіях України. Запропоновано перспективні напрямки використання закордонного досвіду організації охорони громадського порядку на регіональному та локальному рівнях. Обґрунтовано необхідність активізації участі громадськості в охороні громадського порядку на регіональному рівні. Визначено низку організаційно-правових заходів щодо підвищення ефективності діяльності органів внутрішніх справ у сфері охорони громадського порядку на регіональному рівні.
  • Документ
    Адміністративно-правовий механізм забезпечення виборчих прав громадян Україні : автореферат дисертації
    (Суми: Сумський державний університет, 2018) Шорський, П. О.; Shorskyi, P. O.; Безпалова, О. І. - науковий керівник
    Дисертацію присвячено аналізу адміністративно-правового механізму забезпечення виборчих прав громадян Україні. В роботі характеризуються виборчі права громадян як об’єкт адміністративноправового забезпечення. Визначається сутність та особливості адміністративно-правового механізму забезпечення виборчих прав громадян в Україні. Окреслюється структура адміністративно-правового механізму забезпечення виборчих прав громадян. Характеризуються особливості правового регулювання забезпечення виборчих прав громадян в України та з’ясовується місце в ньому адміністративного законодавства. Встановлюється коло суб’єктів забезпечення виборчих прав громадян в Україні та розкриваються особливості їх адміністративно-правового статусу. Окреслюється поняття та особливості притягнення до адміністративної відповідальності за порушення виборчих прав громадян в Україні. Систематизуються напрями взаємодії суб’єктів забезпечення виборчих прав громадян в Україні. Узагальнюється зарубіжний досвід забезпечення виборчих прав громадян та визначаються можливості його використання в Україні. Пропонуються напрями удосконалення адміністративно-правового механізму забезпечення виборчих прав громадян в Україні.