Improving the system of mobilization and training of reservists: challenges and prospects - Zhuravska, O. L.; Журавська, О. Л. (Актуальні питання розвитку сектору безпеки і оборони (зарубіжний досвід) : зб. тез доп. учасників ХХVІ Міжнар. наук.-практ. конф. інозем. мовами для здобувачів освіти (м. Вінниця, 4 квіт. 2025 р.). – Вінниця : ХНУВС, 2025. – С. 293-295, 2025)
Відзначено, що Україна потребує кардинальних змін у системі мобілізації та підготовки резервістів. Сучасні виклики можуть суттєво вплинути на обороноздатність країни. Мобілізаційна реформа має базуватися на технологічних рішеннях, жорсткому контролі за виїздом військовозобов’язаних і, найголовніше, створенні дієвої мотиваційної системи.

It was noted that Ukraine needs radical changes in the system of mobilization and training of reservists. Modern challenges can significantly affect the country's defense capability. Mobilization reform should be based on technological solutions, strict control over the departure of conscripts and, most importantly, the creation of an effective motivational system.
Keywords: мобілізація; мобілізаційна реформа; підготовка резервістів; мотиваційні стимули; mobilization; mobilization reform; reservist training; motivational incentives