Проблеми розвитку альтернативного (позасудового) та досудового врегулювання спорів: пошук моделі системи вирішення спорів в Україні - Кройтор, В. А.; Kroitor, V. A. (Доктрина приватного права: традиції та сучасність: матеріали XX наук.-практ. конф., присвяч. 100-й річниці з дня народж. д-ра юрид. наук, проф., чл.-кор. АН УРСР, ректора Харків. юрид. ін-ту (1962–1987 рр.) В. П. Маслова (м. Харків, 4 лют. 2022 р.). – Харків: Право, 2022. - С. 107-112, 2022)
Наголошено на необхідність вдосконалення вітчизняної моделі врегулювання спорів. Україна продовжує шукати свою модель системи вирішення спорів з метою реального утвердження людських прав і верховенства права. Застосування альтернативних судовим процедурам способів вирішення спорів є перспективним напрямком в розвитку правової системи в Україні.

The need to improve the domestic model of dispute settlement was emphasized. Ukraine continues to search for its model of a dispute resolution system with the aim of real affirmation of human rights and the rule of law. The application of methods of dispute resolution alternative to court procedures is a promising direction in the development of the legal system in Ukraine.

Отмечена необходимость усовершенствования отечественной модели урегулирования споров. Украина продолжает искать свою модель системы разрешения споров с целью реального утверждения человеческих прав и верховенства права. Применение альтернативных судебным процедурам способов разрешения споров является перспективным направлением в развитии правовой системы в Украине.
Keywords: вирішення спору; dispute resolution; разрешение спора; альтернативні способи врегулювання конфліктів; alternative methods of conflict resolution; альтернативные способы урегулирования конфликтов; позасудові способи врегулювання спору; out-of-court dispute settlement methods; внесудебные способы урегулирования спора; досудове врегулювання спорів; pre-trial settlement of disputes; досудебное урегулирование споров; зарубіжний досвід; foreign experience; зарубежный опыт