Держава як юридична особа публічного права: стан проблеми - Шелест, М. В.; Shelest, M. V. (Форум права. – 2009. – № 3. – С. 677–685, 2009)
Відображено основні наукові підходи до визначення цивільно-правового статусу держави як суб’єкта цивільних правовідносин; сконцентровано увагу на доцільності застосування до держави статусу особливого суб’єкта цивільного права. Розглядається варіант, при якому учасником цивільних правовідносин є цивільно-правове втілення держави – її скарбниця; приділена увага можливості застосування до держави статусу юридичної особи публічного права. Зроблено висновок про відсутність об’єктивних перешкод щодо отримання державою такого цивільно-правового статусу.

The basic scientific positions are pointed in relation to civil legal status of the State as a subject of civil legal relationships. Attention is concentrated on expedience of application to the state of status of the special civil legal subject. Also, a variant at which the participant of civil legal relationships is civil legal embodiment of the state – its treasury is examined. The special attention is spared possibility of application to the state of status of legal person of public law.

Отражены основные научные подходы к определению гражданско-правового статуса государства как субъекта гражданских правоотношений; сконцентрировано внимание на целесообразности применения к государству статуса особенного субъекта гражданского права. Рассматривается вариант, при котором участником гражданских правоотношений является гражданско-правовое воплощение государства – ее казна. Сделан вывод об отсутствии объективных препятствий в отношении получения государством такого гражданско-правового статуса.
State as a Legal Person of Public Law: State of Problem
Государство как юридическое лицо публичного права: состояние проблемы
Шелест, М. В. Держава як юридична особа публічного права: стан проблеми [Електронний ресурс] / М. В. Шелест // Форум права. – 2009. – № 3. – С. 677–685 . – Режим доступу: http://www.nbuv.gov.ua/e-journals/FP/2009-3/09smvpcp.pdf.
Шелест М. В. "Держава як юридична особа публічного права: стан проблеми." Форум права 3 (2009): 677-685.
Keywords: Цивільне право. Civil Law. Гражданское право; Наукові публікації. Scientific publications. Научные публикации; Україна. Ukraine. Украина; суб’єкти цивільних правовідносин; держава; юридична особа; юридична особа публічного права; цивільно-правовий статус держави; скарбниця; субъекты гражданских правоотношений; государство; юридическое лицо; юридическое лицо публичного права; гражданско-правовой статус государства; казна; state as a legal person; state; civil legal status of the state