Теоретичні аспекти проблеми асоціальної поведінки людини - Ларіонов, С. О.; Larionov, S. O.; ORCID: http://orcid.org/0000-0002-3027-8535 (Бочаровські читання : матеріали наук.-практ. конф. [з міжнар. участю], присвяч. пам’яті проф. С. П. Бочарової (м. Харків, 18 берез. 2016 р.). – Харків, 2016. – С. 309-312, 2016)
Проаналізовано стан проблеми асоціальної поведінки як психологічної категорії. Проведене порівняння підходів до класифікації видів і форм асоціальної поведінки показало їх неузгодженість. Запропоновано вважати осі «асоціальність – просоціальність» (результативна сторона поведінки) та «девіація – норма» (процесуальна сторона поведінки) незалежними одна від одної. Надано власне тлумачення терміну «асоціальна поведінка».

The state of the problem of antisocial behavior as a psychological category is analyzed. The comparison of approaches to the classification of types and forms of antisocial behavior showed their inconsistency. It is proposed to consider the axes "asociality - prosociality" (resultative side of behavior) and "deviation - norm" (procedural side of behavior) independent of each other. Provided own interpretation of the term "antisocial behavior".

Проанализировано состояние проблемы асоциального поведения как психологической категории. Проведенное сравнение подходов к классификации видов и форм асоциального поведения показало их несогласованность. Предложено считать оси «асоциальность – просоциальность» (результативная сторона поведения) и «девиация – норма» (процессуальная сторона поведения) независимыми друг от друга. Предоставлено собственное толкование термина «асоциальное поведение».
Ларіонов, С. О. Теоретичні аспекти проблеми асоціальної поведінки людини / Станіслав Олександрович Ларіонов // Бочаровські читання : матеріали наук.-практ. конф. [з міжнар. участю], присвяч. пам’яті проф. С. П. Бочарової (м. Харків, 18 берез. 2016 р.) / МВС України, Харків. нац. ун-т внутр. справ. – Харків, 2016. – С. 309-312.
Keywords: Психологія. Рsychology. Психология; Наукові публікації. Scientific publications. Научные публикации; Україна. Ukraine. Украина; асоціальна поведінка; antisocial behavior; асоциальное поведение; девіантна поведінка; deviant behavior; девиантное поведение; просоціальна поведінка; prosocial behavior; просоциальное поведение; делінктвентна поведінка; delinquent behavior; делинктвентное поведение