Соціальні цикли: історико-соціологічний підхід [: монографія] - Афонін, Е. А.; Afonin, E. A.; Бандурка, О. М.; Bandurka, O. M.; ORCID: http://orcid.org/0000-0002-0240-5517; Мартинов, А. Ю.; Martynov, A. Yu.; Укр. т-во сприяння соціальним інноваціям; Укр. технол. акад. (Харків : Титул, 2008. - 504 с., 2008)
У монографії висвітлюються теоретико-методологічні основи дослідження циклів соціального розвитку. Проаналізовано коло проблем історичної соціології, обґрунтовано «методологічне меню» для вивчення специфіки різних форм соціальної циклічності та розглянуто останню як універсальну характеристику становлення, функціонування та розвитку соціальних суб’єктів – людини, суспільства, людства. Розроблено та застосовано модель «універсального епохального циклу» до аналізу соціально-історичних процесів. У додатках подано тезаурус та інформацію про цикли національних історій країн світу. Для науковців, викладачів, студентів, усіх, хто цікавиться історичною соціологією та циклами соціального розвитку.

Theoretical bases of research of cycles of social development light up in a monographу. The circle of problems of historical sociology is analysed, grounded «methodological menu» for the study of speci fi c of different forms of social recurrence and the last is considered as universal description of becoming, functioning and development of social subjects – man, society, humanities. The model of «universal epochal cycle» is developed and applied to the analysis of historical processes. In additions a thesaurus information is given about the cycles of national histories of the world countries. For research workers, teachers, students, all, who takes interest historical sociology and cycles of social development.

В монографии освещаются теоретико-методологические основы исследования циклов социального развития. Проанализирован круг проблем исторической социологии, обоснованно «методологическое меню» для изучения специфики различных форм социальной цикличности и рассмотрены последние как универсальную характеристику становления, функционирования и развития социальных субъектов - человека, общества, человечества. Разработана и применена модель «универсального эпохального цикла» к анализу социально-исторических процессов. В приложениях представлены тезаурус и информация о циклах национальных историй стран мира. Для научных работников, преподавателей, студентов, всех, кто интересуется исторической социологией и циклами социального развития.
монографія
Афонін, Е. А. Соціальні цикли: історико-соціологічний підхід [: моногр.] / Е. А. Афонін, О. М. Бандурка, А. Ю. Мартинов; [Укр. т-во сприяння соціальним інноваціям, Укр. технол. акад.]. - Харків : Титул, 2008. - 504 с. - (Серія "Відкрита дослідницька концепція"; Вип. 5). - ISBN 978-966-2982-25-1.
Keywords: Соціологія. Соціальна робота. Sociology. Social Work. Социология. Социальная работа; Монографії. Monographs. Монографии; історична соціологія; историческая социология; Історія. Культура. History. Culture. История. Культура; Історія. History. История; циклічна парадигма; циклическая парадигма; соціальний цикл; социальный цикл; цикли соціального розвитку; циклы социального развития; cycles of social development; historical sociology; social recurrence