Корупція: духовно-виховний зріз у руслі ціннісної парадигми кримінотеології - Кріцак, І. В.; Kritsak, I. V.; Іван Кріцак (Протидія корупції: правове регулювання і практичний досвід : тези доп. Міжнар. наук.-практ. конф. (м. Вінниця, 28 жовт. 2022 р.). – Харків : ХНУВС, 2022. – С. 110-114, 2022)
Визначено, що кримінологія – це єдина наука у своєму роді, яка вивчає прояви зла, злочинність предметно, з міждисциплінарних позицій. Левова частка сучасної кримінологічної науки присвячена боротьбі з корупцією шляхом розроблення її нового напряму ‒ антикорупційної кримінології. Дієва протидія на рівні стратегій і тактик нині як ніколи необхідна. Наголошено, що справжня боротьба можлива, якщо відбулась переміна свідомості і мислення у напрямку благочестивості і викорінення зла. Підкреслено: допоки в житті на духовному рівні не відбудеться переміна свідомості на засадах принципів непідкупності, добра і милосердя, з одночасною вимогливістю до самого себе, – до тих пір не буде доброчестивих змін довкола нас. Маємо задуматись над тим, що не вимірюється жодними матеріальними цінностями, заради віри у добро, справедливість та перемогу.

It was determined that criminology is the only science of its kind that studies the manifestations of evil, crime objectively, from interdisciplinary positions. The lion's share of modern criminological science is devoted to the fight against corruption by developing its new direction - anti-corruption criminology. Effective countermeasures at the level of strategies and tactics are necessary now more than ever. It is emphasized that a real struggle is possible if there has been a change in consciousness and thinking in the direction of piety and eradication of evil. It is emphasized: until there is a change of consciousness in life at the spiritual level based on the principles of incorruptibility, goodness and mercy, with simultaneous demands on oneself, until then there will be no virtuous changes around us. We have to think about what is not measured by any material values, for the sake of faith in goodness, justice and victory.

Определено, что криминология – единственная наука в своем роде, изучающая проявления зла, преступность предметно, с междисциплинарных позиций. Львиная доля современной криминологической науки посвящена борьбе с коррупцией путем разработки ее нового направления – антикоррупционной криминологии. Действующее противодействие на уровне стратегий и тактик сейчас как никогда необходимо. Выделено, что настоящая борьба возможна, если произошла перемена сознания и мышления в направлении благочестивости и искоренении зла. Подчеркнуто: пока в жизни на духовном уровне не произойдет перемена сознания на основе принципов неподкупности, добра и милосердия, с одновременной требовательностью к самому себе, – до тех пор не будет благочестивых изменений вокруг нас. Мы должны задуматься над тем, что не измеряется никакими материальными ценностями, ради веры в добро, справедливость и победу.
Keywords: Кримінологія. Criminology. Криминология; Наукові публікації. Scientific publications. Научные публикации; Україна. Ukraine. Украина; корупція; corruption; коррупция; протидія корупції; counteraction to corruption; противодействие коррупции; кримінотеологія; криминотеология; духовно-виховний зріз; spiritual and educational section; духовно-воспитательный срез