Дослідження ДНК як галузь криміналістичної техніки: проблеми формування та напрями розвитку - Степанюк, Р. Л.; Stepaniuk, R. L.; ORCID: http://orcid.org/0000-0002-8201-4013; Перлін, С. І.; Perlin, S. I.; ORCID: https://orcid.org/0000-0001-9397-2738 (Право і безпека. - 2020. - № 2 (77). - С. 93-99, 2020)
Розглянуто проблеми та перспективи формування окремої галузі криміналістичної техніки, присвяченої проблемам ДНК-аналізу, що здійснюється з метою виконання завдань, які виникають у кримінальному судочинстві. Вивчено співвідношення судово-медичного та криміналістичного напрямків дослідження ДНК. Запропоновано визначати криміналістичне дослідження ДНК як розділ криміналістичної техніки, який вивчає індивідуальні генетичні ознаки живих організмів, що містяться в їхньому ДНК, з метою їх ідентифікації та виконання діагностичних завдань під час розкриття і розслідування кримінальних правопорушень. Визначено його структуру. Названо перспективні напрямки розвитку криміналістичного дослідження ДНК в Україні.

The authors of the article have studied the problems and perspectives of the formation of specific branch of forensic technology, which is devoted to DNA analysis in order to solve the tasks arising in criminal proceeding. Particular attention has been paid to the lack of a corresponding component in the domestic system of forensic technology, unlike the forensic science of foreign countries. The necessity of development of forensic DNA analysis as an independent branch of forensic technology has been argued.

Рассмотрены проблемы и перспективы формирования отдельной отрасли криминалистической техники, посвященной проблемам ДНК-анализа, осуществляемого в целях решения задач, возникающих в уголовном судопроизводстве. Проанализировано соотношение судебно-медицинского и криминалистического направлений исследования ДНК. Предложено определять криминалистическое исследование ДНК как раздел криминалистической техники, изучающий индивидуальные генетические признаки живых организмов, содержащихся в их ДНК, с целью их идентификации и решения диагностических задач при раскрытии и расследовании уголовных правонарушений. Определена структура данного раздела. Названы перспективные направления развития криминалистического исследования ДНК в Украине.
DN Testing as a Branch of Forensic Technology: Problems of Formation and Directions of Development
Исследование ДНК как отрасль криминалистической техники: проблемы формирования и направления развития
Степанюк, Р. Л. Дослідження ДНК як галузь криміналістичної техніки: проблеми формування та напрями розвитку / Руслан Леонтійович Степанюк, Станіслав Ігорович Перлін // Право і безпека. - 2020. - № 2 (77). - С. 93-99. - DOI: https://doi.org/10.32631/pb.2020.2.13.
Степанюк, Р. Л. і Перлін, С. І. (2020) «Дослідження ДНК як галузь криміналістичної техніки: проблеми формування та напрями розвитку», Право і безпека, 77(2), с. 93-99. doi: 10.32631/pb.2020.2.13.
Keywords: Криміналістика. Criminalistics. Криминалистика; Наукові публікації. Scientific publications. Научные публикации; Україна. Ukraine. Украина; криміналістична техніка; криминалистическая техника; forensic technology; Кримінально-процесуальне право. Criminal and Procedure Law. Уголовное процессуальное право; молекулярно-генетична експертиза; молекулярно-генетическая экспертиза; molecular genetic expertise; ДНК-аналіз; ДНК-анализ; DNA analysis