Передумови дигіталізації судової влади в Україні: теоретико-правові аспекти - Наджафлі, Е. М.; Nadzhafli, E. M. (Право.ua. - 2024. - № 2. - С. 350-356, 2024)
Стаття присвячена з’ясуванню передумов дигіталізації судової влади в Україні в контексті розвитку цифрової трансформації суспільства, держави та впровадження інформаційно-комунікаційних технологіїй у функціонування судової системи. Показано, що дигіталізація судової влади як складова процесу дигіталізації державної влади в Україні є одним з ключових елементів у модернізації та реформуванні її судової системи, від успішності якого залежить утворення в системі електронної демократії феномену електронного суду як відповідника судової гілки влади в цифровій державі. Зазначений процес перебуває в тісній закономірній детермінації від низки об’єктивних явищ соціальної і правової дійсності, що мають значення для його ініціювання, розгортання та проведення в контексті правового розвитку судової влади в сучасній Україні. Запропоновано авторську дефініцію передумов дигіталізації судової влади. Ними визначаються такі суспільні і правові явища, процеси та закономірності зв’язку між ними, що детермінують можливість і необхідність упровадження цифрових технологій до сфери функціонування судової гілки влади з метою оптимізації та ефективізації здійснення правосуддя у сфері виконання покладених на судову владу функцій і завдань. Ці передумови визначають внутрішню необхідність судової дигіталізації, зумовлюють її внутрішній зміст, впливають на її спрямованість і динаміку в Україні. За критерієм предметної сфери їх впливу на дигіталізацію судової влади виокремлені технологічні, загальносоціальні та правові передумови.

The article is devoted to clarifying the prerequisites of the digitalization of the judiciary in Ukraine in the context of the development of the digital transformation of society, the state and the introduction of ICT in the functioning of the judicial system. It is shown that the digitalization of judicial power as a component of the process of digitalization of state power in Ukraine is one of the key elements in the modernization and reform of its judicial system, the success of which depends on the formation of the phenomenon of the electronic court in the system of electronic democracy as a counterpart of the judicial branch of government in a digital state. The specified process is closely determined by a number of objective phenomena of social and legal reality, which are important for its initiation, deployment and implementation in the context of the legal development of the judiciary in modern Ukraine. The author’s definition of the prerequisites of the digitalization of the judiciary is proposed. They define such social and legal phenomena, processes and patterns of connection between them that determine the possibility and necessity of introducing digital technologies into the sphere of functioning of the judicial branch of government in order to optimize and make the administration of justice more efficient in the sphere of performance of the functions and tasks entrusted to the judicial power. They define such social and legal phenomena, processes and patterns of connection between them that determine the possibility and necessity of introducing digital technologies into the sphere of functioning of the judicial branch of government in order to optimize and make the administration of justice more efficient in the sphere of performance of the functions and tasks entrusted to the judicial power. These prerequisites determine the internal necessity of judicial digitalization, determine its internal content, influence its orientation and dynamics in Ukraine. According to the criterion of the subject area of their influence on the digitalization of judicial power, technological, general social and legal prerequisites are distinguished.

В статье анализируются предпосылки дигитализации судебной власти в Украине в контексте развития цифровой трансформации общества, государства и внедрения информационно-коммуникационных технологий в функционирование судебной системы
Prerequisites of digitalization Ukraine : theoretical and legal of the judicial authority in aspects
Keywords: інформаційно-комунікаційні технології; дигіталізація; судова влада; передумови; електронний суд; судочинство; правосуддя; судова реформа; information and communication technologies; digitization; judiciary; prerequisites; electronic court; justice; judicial reform; информационно-коммуникационные технологии; дигитализация; судебная власть; предпосылки; электронный суд; судопроизводство; правосудие; судебная реформа