Фраудаторний правочин як право на зло - Гофельд, Г. С.; Hofeld, H. S.; Ганна Гофельд (Проблеми цивільного права та процесу : тези доп. учасників наук.-практ. конф., присвяч. 99-й річниці від дня народження О. А. Пушкіна (м. Вінниця, 24 трав. 2024 р.). – Вінниця : ХНУВС, 2024. – С. 278-282, 2024)
Визначено, що фраудаторний правочин завжди має наслідком шкоду. Конструкція такого правочину специфічна, важливі обставини вчиненого правочину, момент його укладання, усвідомлене бажання ненастання небажаного наслідку, зловживання довірою кредитора, особливість контрагента або сторони у вчиненому «фіктивному» правовідношенні, можливість визнання такого правочину недійсним.

It is determined that a fraudulent transaction always results in damage. The construction of such a deed is specific, the circumstances of the committed deed, the moment of its conclusion, the conscious desire not to have an undesirable consequence, abuse of creditor's trust, the particularity of the counterparty or party in the committed "fictitious" legal relationship, the possibility of invalidating such a deed are important.

Определено, что фраудаторная сделка всегда влечет ущерб. Конструкция такой сделки специфична, важные обстоятельства совершенной сделки, момент ее заключения, осознанное желание ненаступления нежелательного следствия, злоупотребление доверием кредитора, особенность контрагента или стороны в совершенном «фиктивном» правоотношении, возможность признания такой сделки недействительной.
Keywords: фраудаторний правочин; зловживання правом; право на зло; боржник; fraudulent deed; abuse of right; right to evil; debtor; фраудаторная сделка; злоупотребление правом; должник