Науково-методичне забезпечення діяльності територіальних управлінь Державного бюро розслідувань - Богданов, Р. І.; Bohdanov, R. I. (Вісник Кримінологічної асоціації України. – 2023. – № 2 (29). – С. 398-405, 2023)
У статті, спираючись на аналіз наукових поглядів вчених, надано характеристику стану науково-методичного забезпечення територіальних управлінь Державного бюро розслідування. Констатовано, що у більшості нормативно-правових актів, які визначають правовий статус суб’єктів, які є носіями владних повноважень і виконують суспільно значущі завдання та функції, принцип науковості прямо не закріплений як основоположний на рівні із такими відправними, засадничими вимогами як верховенство права, законність, прозорість, гласність тощо. Означена прогалина властива і досліджуваним суб’єктам, тобто територіальним управлінням ДБР, адже ані у чинному Законі України «Про Державне бюро України», ані у положеннях про територіальні підрозділи ДБР «науковість» не значиться серед основних засад організації та діяльності. Узагальнено, що на сьогодні стан науково-методичного забезпечення територіальних управлінь ДБР потребує покращення, адже наразі маємо цілий ряд невирішених питань, які перешкоджають належній реалізації засад науковості у роботі досліджуваних суб’єктів. Вирішення цих проблем потребує внесення змін і деяких поліпшень як на нормативно-правовому, так і на організаційно-управлінському рівні, адже для того, щоб науковометодичне забезпечення було дійсно якісним та дієвим, тобто таким, що реально впливає на показники ефективності та результативності роботи територіальних управлінь ДБР, засади цього забезпечення мають бути належним чином закріплені на рівні чинного законодавства, а також впроваджені у практичну площину через відповідні інституції та інструменти, які на сьогодні все ще не працюють на належному рівні.

It has been established that in the majority of normative legal acts, which determine the legal status of subjects who are the bearers of authority and perform socially significant tasks and functions, the principle of scientificity is not directly established as fundamental on a level with such initial, fundamental requirements as the rule of law, legality, transparency, openness, etc. The specified gap is also characteristic of the studied subjects, that is, the territorial administration of the SBI, because neither in the current Law of Ukraine "On the State Bureau of Ukraine" nor in the regulations on the territorial subdivisions of the SBI, "scientific" is not listed among the main principles of organization and activity. It is summarized that today the state of scientific and methodological support of the territorial administrations of the SBI needs improvement, because currently we have a number of unresolved issues that prevent the proper implementation of the principles of science in the work of the subjects under study. Solving these problems requires making changes and some improvements both at the regulatory and legal, and at the organizational and managerial level, because in order for the scientific and methodological support to be really highquality and effective, that is, such that it really affects the indicators of the efficiency and effectiveness of the work territorial administrations of the SBI, the principles of this provision should be properly established at the level of current legislation, as well as implemented in the practical plane through the relevant institutions and tools, which are still not working at the proper level today.

Дана характеристика научно-методическому обеспечению деятельности территориальных управлений Государственного бюро расследований. Выяснена сущность понятия «научно-методическое обеспечение», осуществлен анализ норм действующего законодательства и практики его реализации, на основе чего предоставлена оценка научно-методического обеспечения деятельности территориальных управлений Государственного бюро расследований.
Scientific and methodological ensuring the activities of the territorial offices of the State Bureau of Investigations
Keywords: науково-методичне забезпечення; територіальні управління; Державне бюро розслідувань; scientific and methodological support; territorial administrations; State Bureau of Investigation; научно-методическое обеспечение; территориальные управления; Государственное бюро расследований