Інноваційні підходи в роботі поліції України проти пропаганди та дезінформації під час воєнного стану - Джафарова, О. В.; Dzhafarova, O. V.; Зінченко, Д. А.; Zinchenko, D. A.; Джафарова Олена В'ячеславівна; Данііл Зінченко (Актуальні проблеми правоохоронної діяльності в умовах воєнного стану : тези ІІ Всеукр. наук.-практ. конф. ( м. Хмельницький, 14 берез. 2024 р.). - Хмельницький : Вид-во НАДПСУ, 2024. - С. 471-474, 2024)
Інноваційні підходи в роботі поліції України проти пропаганди та дезінформації під час воєнного стану стають все більш актуальними в контексті сучасних викликів національній безпеці. Особливо це стосується масштабної гібридної війни, яку веде Російська Федерація проти України. З початком повномасштабного вторгнення у 2022 році, інформаційна безпека набула критичного значення, а протидія пропаганді та дезінформації вимагає використання сучасних технологій та стратегій. Основними напрямками діяльності поліції України в цьому контексті стали розробка та впровадження технологічних рішень, взаємодія з громадськими організаціями та міжнародними партнерами, а також підвищення рівня медіаграмотності населення. Поліція України активно впроваджує системи моніторингу соціальних медіа та онлайн-простору для виявлення дезінформаційних кампаній, фейкових новин та пропагандистських наративів. Ці системи забезпечують можливість оперативно реагувати на спроби ворога дестабілізувати ситуацію в країні. Підрозділи поліції зосереджені на співпраці з кіберполіцією, аналітичними центрами та розвідувальними службами для збору й аналізу даних, що дозволяє ефективно протидіяти інформаційним загрозам. Ще одним інноваційним підходом стала тісна взаємодія з громадськими організаціями, які займаються фактчекінгом та дослідженням пропаганди. Ця співпраця забезпечує доступ до перевірених джерел інформації, підвищуючи ефективність боротьби з дезінформацією. Поліція активно підтримує громадські ініціативи, спрямовані на підвищення медіаграмотності населення, зокрема шляхом проведення тренінгів та інформаційних кампаній. Співпраця з міжнародними організаціями, такими як НАТО, ЄС та ОБСЄ, сприяє обміну досвідом і впровадженню кращих практик протидії дезінформації. Поліція України бере участь у міжнародних навчаннях та тренінгах, які допомагають підвищити компетентність правоохоронців у цій сфері. Крім того, поліція застосовує новітні методи аналізу даних для ідентифікації мереж, що розповсюджують пропаганду та дезінформацію. Використання штучного інтелекту та машинного навчання дозволяє відслідковувати патерни поведінки та виявляти координовані кампанії впливу. Таким чином, інноваційні підходи в роботі поліції України проти пропаганди та дезінформації під час воєнного стану базуються на активному використанні технологій, співпраці з громадськими та міжнародними організаціями, а також підвищенні медіаграмотності населення. Це дозволяє ефективно протидіяти інформаційним загрозам та зміцнювати національну безпеку.

Innovative approaches in the work of the Ukrainian police against propaganda and disinformation during martial law are becoming increasingly relevant in the context of modern challenges to national security. This is especially true in the large-scale hybrid war waged by the Russian Federation against Ukraine. With the beginning of the full-scale invasion in 2022, information security has become critically important, and countering propaganda and disinformation requires the use of modern technologies and strategies. The main areas of activity of the Ukrainian police in this context include the development and implementation of technological solutions, cooperation with non-governmental organizations and international partners, as well as increasing the media literacy of the population. The Ukrainian police actively implement social media and online monitoring systems to detect disinformation campaigns, fake news, and propaganda narratives. These systems provide an opportunity to promptly respond to the enemy's attempts to destabilize the situation in the country. Police units focus on cooperation with cyber police, analytical centers, and intelligence services to collect and analyze data, which allows them to effectively counter information threats. Another innovative approach is close interaction with non-governmental organizations engaged in fact-checking and propaganda research. This cooperation provides access to verified sources of information, increasing the effectiveness of the fight against disinformation. The police actively support public initiatives aimed at increasing media literacy among the population, in particular by conducting training sessions and information campaigns. Cooperation with international organizations such as NATO, the EU, and the OSCE facilitates the exchange of experience and the implementation of best practices in combating disinformation. The Ukrainian police participate in international exercises and training sessions, which help increase law enforcement officers' competence in this field. In addition, the police use the latest data analysis methods to identify networks that spread propaganda and disinformation. The use of artificial intelligence and machine learning allows them to track behavior patterns and detect coordinated influence campaigns. Thus, innovative approaches in the work of the Ukrainian police against propaganda and disinformation during martial law are based on the active use of technology, cooperation with non-governmental and international organizations, as well as increasing the media literacy of the population. This makes it possible to effectively counter information threats and strengthen national security.
Keywords: Україна; інноваційні підходи; Національна поліція України; пропаганда; дезінформація; воєнний стан; гібридна війна; інформаційна безпека; штучний інтелект; медіаграмотність; кіберполіція; Ukraine; National Police of Ukraine; innovative approaches; police; propaganda; disinformation; martial law; hybrid war; information security; media literacy; artificial intelligence; cyber police