Роль тренінгів міжкультурної комунікації у формуванні толерантності та професійної етики поліцейського - Кутник, С. С.; Kutnyk, S. S. (Стратегії сталого розвитку суспільства в умовах сучасних глобальних викликів (м. Кам’янське, 10 квіт. 2025 р.) / ГО «Молодіжна Організація Починаючих Лідерів. - Кам’янське: ГО МОПЛ, 2025. - С. 116-119, 2025)
У сучасних умовах глобалізації та зростаючої культурної різноманітності населення, поліцейські дедалі частіше стикаються з викликами, що пов’язані з необхідністю ефективної взаємодії з представниками різних етнічних, релігійних та культурних спільнот. У цьому контексті тренінги міжкультурної комунікації виступають важливим інструментом професійної підготовки, який сприяє розвитку таких якостей, як толерантність, емпатія, комунікативна гнучкість та етична відповідальність. Застосування методик міжкультурного навчання дозволяє формувати нові підходи до спілкування та поведінки у конфліктних чи чутливих ситуаціях, що виникають у поліцейській практиці. Особлива увага приділяється розумінню цінностей та норм інших культур, що є необхідною передумовою для формування професійної етики, орієнтованої на дотримання прав людини, недискримінацію та неупереджене ставлення. Навчальні модулі, спрямовані на подолання стереотипів, зниження рівня упередженості та розвиток критичного мислення, сприяють покращенню взаємин між поліцейськими та громадськістю, зміцнюючи довіру до правоохоронної системи. У результаті впровадження таких тренінгів спостерігається підвищення рівня міжособистісної компетентності, що стає основою для етичної поведінки поліцейських у різноманітному соціальному середовищі. Таким чином, міжкультурні тренінги є важливою складовою професійного становлення поліцейського нового покоління, здатного діяти в умовах мультикультурного суспільства з повагою до людської гідності та соціальної справедливості.

In the context of globalization and increasing cultural diversity within society, police officers frequently encounter challenges related to effective communication and cooperation with individuals from various ethnic, religious, and cultural backgrounds. Intercultural communication training has become an essential component of professional development, enhancing key competencies such as tolerance, empathy, communication flexibility, and ethical awareness. These training programs introduce innovative methodologies that equip officers with practical tools for managing sensitive or potentially conflict-prone interactions. A central element of such training is the cultivation of understanding and respect for the values, traditions, and behavioral norms of other cultures. This awareness is foundational to developing a professional ethic grounded in human rights, non-discrimination, and impartiality. Modules that focus on stereotype reduction, bias awareness, and critical thinking contribute to stronger relationships between police forces and diverse communities, ultimately increasing public trust in law enforcement. The implementation of these training initiatives leads to higher levels of interpersonal competence, which underpins ethical conduct in a pluralistic society. Therefore, intercultural training plays a pivotal role in shaping the professional identity of modern police officers, enabling them to operate respectfully and effectively in multicultural environments with a commitment to dignity and social justice.
Keywords: міжкультурна комунікація; професійна етика; поліцейський; толерантність; тренінги; критичне мислення; права людини; міжособистісна компетентність; етика поведінки; довіра до поліції; intercultural communication; professional ethics; police officers; tolerance; training programs; critical thinking; human rights; interpersonal competence; ethical behavior; trust in law enforcement