Правові аспекти, виклики та міжнародне співробітництво у контексті незаконного переміщення дітей з окупованих територій України до Росії - Громович, А. А.; Hromovych, A. A. (Злочинність і протидія їй в умовах війни та у повоєнній перспективі: міждисциплінарна панорама : зб. тез доп. ІІ Міжнар. наук.-практ. конф. (м. Вінниця, 16 квіт. 2025 р.). – Вінниця : ХНУВС, 2025. – С. 286-290, 2025)
Стверджено, що протидія незаконному переміщенню дітей вимагає не лише застосування існуючих міжнародно-правових інструментів, але й розробки нових механізмів, здатних подолати політичні та процедурні бар’єри. Ключовим аспектом залишається консолідація зусиль держав, міжнародних організацій та громадянського суспільства для забезпечення необоротності репатріації та відновлення порушених прав дітей.

It is argued that combating the illicit movement of children requires not only the application of existing international legal instruments, but also the development of new mechanisms capable of overcoming political and procedural barriers. The key aspect remains the consolidation of efforts by states, international organizations and civil society to ensure the irreversibility of repatriation and the restoration of violated children's rights.
Keywords: незаконне переміщення дітей; депортація; протидія депортації; міжнародне співробітництво; Україна; правові аспекти; illegal movement of children; deportation; countering deportation; international cooperation; Ukraine; legal aspects