Основні етапи становлення української юридичної термінології - Лазарєв, В. В.; Lazariev, V. V.; Лазарєв Віктор Вікторович (Реформування правової системи в контексті євроінтеграційних процесів : матеріали V Міжнар. наук.-практ. конф. (м. Суми, 20-21 трав. 2021 р.). – Суми : СумДУ, 2021. – С. 15-18, 2021)
У дослідженні акцентується увага на тому, що юридична термінологія як мовно-знакова система створюється впродовж усієї історії державно-правового розвитку людства й відображає різноманітні способи осмислення правових явищ. Зазначено, що розвиток української юридичної термінології тісно пов’язаний з витоками та історією національного права, української державності та законодавства, історією української мови й науки. Становлення й формування термінології українського права відбувалось у надзвичайно складних і несприятливих історико-політичних умовах. Висвітлюються особливості розвитку юридичної термінології в Україні, які тісно пов’язані з певним історичним етапом розвитку держави. На підставі цього виокремлюються основні етапи становлення української юридичної термінології.

The study focuses on the fact that legal terminology as a linguistic and sign system is created throughout the history of state and legal development of mankind and reflects the various ways of understanding legal phenomena. It is noted that the development of Ukrainian legal terminology is closely connected with the origins and history of national law, Ukrainian statehood and legislation, the history of the Ukrainian language and science. The formation and formation of the terminology of Ukrainian law took place in extremely difficult and unfavorable historical and political conditions. The peculiarities of the development of legal terminology in Ukraine, which are closely connected with a certain historical stage of development of the state, are highlighted. Based on this, the main stages of formation of Ukrainian legal terminology are distinguished.

В исследовании акцентируется внимание на том, что юридическая терминология как культурно-знаковая система создается на протяжении всей истории государственно-правового развития человечества и отражает различные способы осмысления правовых явлений. Отмечено, что развитие украинской юридической терминологии тесно связано с истоками национального права, украинской государственности и законодательства, историей украинского языка и науки. Становление и формирование терминологии права в Украине происходило в чрезвычайно сложных и неблагоприятных историко-политических условиях. Освещаются особенности развития юридической терминологии в Украине, которые тесно связаны с определенным историческим этапом развития государства. На основании этого выделяются основные этапы становления украинской юридической терминологии.
Keywords: Держава і право. State and Law. Государство и право; Наукові публікації. Scientific publications. Научные публикации; Україна. Ukraine. Украина; юридична термінологія; термін; Історія. History. История; розвиток юридичної термінології; мова; національна мова; мова права; legal terminology; term; history; development of legal terminology; language; national language; language of law; юридическая терминология; развитие юридической терминологии; язык права