Особливості розслідування вбивств, вчинених із застосуванням вогнепальної зброї - Гусєва, В. О.; Husieva, V. O.; Vlada Husieva (Науковий вісник Національної академії внутрішніх справ. - 2021. - № 3 (120). - С. 16-27, 2021)
Мета дослідження – на підставі аналізу слідчої та судової практики, а також наукових праць українських й іноземних вчених визначити типові тактичні завдання, що підлягають виконанню на початковому етапі розслідування вбивств, вчинених із застосуванням вогнепальної зброї, та особливості їх реалізації. Методологія. Для досягнення поставленої мети використано загальний діалектичний метод, а також спеціальні методи дослідження, зокрема: метод системного аналізу, порівняльно-правовий, системно-структурний. Наукова новизна дослідження полягає в тому, що на підставі аналізу наявних наукових праць за окресленим напрямом дослідження, а також матеріалів слідчої та судової практики розглянуто типові тактичні завдання, що підлягають виконанню на початковому етапі розслідування умисних вбивств, вчинених із застосуванням вогнепальної зброї. Висновки. Обґрунтовано позицію, згідно з якою діяльність щодо розслідування вбивств, вчинених із застосуванням вогнепальної зброї, вирізняється високим рівнем складності, адже під час їх розслідування необхідно виконати комплекс тактичних завдань. Акцентовано, що до таких завдань належать: встановлення особи потерпілого, характеру події кримінального правопорушення, місця та часу вчинення кримінального правопорушення, способу вчинення кримінального правопорушення; дослідження знаряддя злочину; встановлення особи злочинця та мотивів вчинення злочину. Констатовано, що тактичні завдання залежать від слідчої ситуації, яка склалася, спрямовані на перевірку чи спростування слідчих версій. Реалізація тактичних завдань під час розслідування можлива шляхом проведення комплексу слідчих (розшукових), негласних слідчих (розшукових) і процесуальних дій, а також окремих заходів забезпечення кримінального провадження. У контексті цього дослідження запропоновано найефективніші дії, які слід здійснювати, а також визначено деякі їхні можливості.

The purpose of the study is to determine the tactical tasks to be solved at the initial stage of the investigation of murders committed with firearms and the peculiarities of their implementation on the basis of the analysis of investigative and judicial practice, as well as scientific works of domestic and foreign scientists. Methodology. To achieve this goal, a general dialectical method was used, as well as special research methods, in particular: the method of system analysis, comparative law, system structure. The scientific novelty of the study is that based on the analysis of scientific works of domestic and foreign scientists, materials of investigative and judicial practice, identified typical tactical tasks to be solved at the initial stage of investigation of premeditated murders committed with firearms. Conclusions. The position is substantiated that murders committed with the use of firearms are characterized by a high level of complexity, because during their investigation it is necessary to solve a significant set of tactical tasks. It is emphasized that these tasks include: establishing the identity of the victim; establishing the nature of the event of a criminal offense; establishing the place and time of committing a criminal offense; establishing the method of committing a criminal offense; investigation of the instrument of crime; identification of the offender and the motives for the crime. It was stated that the tactical tasks depend on the current investigative situation, and are aimed at verifying or refuting the investigative versions. The implementation of tactical tasks during the investigation involves the implementation of a significant number of investigators (investigative), covert investigative (investigative) and procedural actions, as well as certain measures to ensure criminal proceedings. In the context of this study, the most effective actions are identified and some of their possibilities are identified.

Цель исследования – на основании анализа следственной и судебной практики, а также научных работ украинских и иностранных ученых определить типовые тактические задания, подлежащие выполнению на на начальном этапе расследования убийств, совершенных с применением огнестрельного оружия, и особенности их реализации.
Features of the Investigation of Killings Committed with the Use of Firearms
Keywords: Криміналістика. Criminalistics. Криминалистика; Наукові публікації. Scientific publications. Научные публикации; Україна. Ukraine. Украина; умисне вбивство; вогнепальна зброя; досудове розслідування; кримінальне провадження; тактичне завдання; умышленное убийство; огнестрельное оружие; досудебное расследование; уголовное производство; тактическое задание; premeditated murder; firearm; pre-trial investigation; criminal proceedings; tactical task