Загальнотеоретична характеристика процесуальної підстави юридичної відповідальності - Калєніченко, Л. І.; Kalenichenko, L. I.; Слинько, Д. В.; Slynko, D. V.; Калєніченко Лідія Іванівна; Дмитро Слинько (Jurnalul juridic national: teorie şi practică = Национальный юридический журнал: теория и практика. - 2019. - № 2, ч. 2 (Martie). - С. 9-12, 2019)
У статті проаналізовано зміст та особливості процесуальної підстави юридичної відповідальності як однієї з підстав її настання. Доведено, що процесуальну підставу юридичної відповідальності можна розглядати на трьох рівнях: мегарівні, макрорівні, мікрорівні. Процесуальна підстава юридичної відповідальності макро- та мегарівня обумовлює процесуальну підставу мікрорівня. Зроблено висновок, що процесуальною підставою юридичної відповідальності вчені, як правило, визнають правозастосовний (процесуальний) акт.

The author analyzed the content and peculiarities of the procedural basis of legal responsibility as one of the grounds for its onset. It is proved that the procedural basis of legal responsibility can be considered at three levels: the mega-level, the macro level, the micro-level. The procedural basis of legal responsibility for macro- and mega-levels determines the procedural basis of the micro-level. It is concluded that the legal basis for legal responsibility scientists, as a rule, recognize the law (procedural) act.

В статье проанализировано содержание и особенности процессуального основания юридической ответственности как одного из оснований ее наступления. Доказано, что процессуальное основание юридической ответственности можно рассматривать на трех уровнях: мегауровне, макроуровне, микроуровне. Процессуальное основание юридической ответственности макро- и мегауровня обусловливает процессуальную основание микроуровня. Сделан вывод, что процессуальным основанием юридической ответственности ученые, как правило, признают правоприменительный (процессуальный) акт.
General theoretical characteristics of the processal legal principle of legal responsibility
Keywords: Держава і право. State and Law. Государство и право; Наукові публікації. Scientific publications. Научные публикации; Україна. Ukraine. Украина; publikatsii u zarubizhnomu vydanni; юридична відповідальність; процесуальна підстава; підстави юридичної відповідальності; процесуальна підстава юридичної відповідальності; правозастосовний акт; юридическая ответственность; основания юридической ответственности; процессуальное основание юридической ответственности; правоприменительный акт; legal responsibility; procedural basis; grounds of legal responsibility; procedural basis of legal responsibility; law enforcement act