Фінансове управління корпорацій: емпіричне дослідження факторів впливу на залучення позикових коштів - Петченко, М. В.; Petchenko, M. V.; ORCID: http://orcid.org/0000-0003-1104-5717; Якушева, О. В.; Yakusheva, O. V.; ORCID: http://orcid.org/0000-0002-4849-0323; Якушев, О. В.; Yakushev, O. V.; ORCID: http://orcid.org/0000-0002-0699-1795; Зубарєва, Гунель Матлаб кизи; Zubarieva, H.; ORCID: http://orcid.org/0000-0003-4000-3882 (Вісник Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького. Серія : Економічні науки. – 2021. – Вип. 2. – С. 54-60, 2021)
Статтю присвячено визначенню факторів впливу на структуру капіталу корпорацій в процесі фінансового управління через застосування інструментарію регресійного аналізу. Встановлено, що найбільший вплив на залучення позикових джерел фінансування капіталу здійснює вартість власного капіталу поточного періоду та середньозважена вартість сукупного капіталу попереднього періоду. Питома вага чистих активів прямо впливає на залучення корпораціями позик, хоча в значно меншому ступені, ніж вартість капіталу. В той же час показники прибутковості діяльності мають зворотній вплив: їх збільшення зумовлює зниження рівня позикового капіталу, а корпорації в цьому випадку звертаються до власних джерел фінансування капіталу, зокрема, через нерозподілений прибуток. Зворотній незначний вплив має рівень дивідендів: зростання прибутковості акцій зумовлює відмову від позикового фінансування.

The article is devoted to the identification of factors influencing the capital structure of corporations in the process of financial management through the use of regression analysis tools. It is established that the greatest influence on the attraction of borrowed sources of capital financing is exerted by the cost of equity of the current period and the weighted average cost of total capital of the previous period. The share of net assets directly affects corporate borrowing, although to a much lesser extent than the cost of capital. At the same time, profitability indicators have the opposite effect: their increase leads to a decrease in the level of borrowed capital, and corporations in this case turn to their own sources of capital financing, in particular, through retained earnings. The level of dividends has the opposite insignificant effect: the growth of stock profitability leads to the refusal of loan financing.

Статья посвящена определению факторов влияния на структуру капитала корпораций в процессе финансового управления через применение инструментария регрессионного анализа. Установлено, что наибольшее влияние на привлечение заёмных источников финансирования капитала производит стоимость собственного капитала текущего периода и средневзвешенная стоимость совокупного капитала предыдущего периода. Удельный вес чистых активов напрямую влияет на привлечение корпорациями ссуд, хотя в значительно меньшей степени, чем стоимость капитала. В то же время показатели прибыльности деятельности оказывают обратное влияние: их увеличение приводит к снижению уровня заемного капитала, а корпорации в этом случае обращаются к собственным источникам финансирования капитала, в частности, из-за нераспределённой прибыли. Обратное незначительное влияние оказывает уровень дивидендов: рост доходности акций обуславливает отказ от заёмного финансирования.
Financial management of corporations: empirical study of factors of influence on borrowing borrowing funds
Фінансове управління корпорацій: емпіричне дослідження факторів впливу на залучення позикових коштів / Петченко Марина Валентинівна, Якушева Оксана Вікторівна, Якушев Олександр Володимирович, Зубарєва Гунель Матлаб кизи // Вісник Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького. Серія : Економічні науки. – 2021. – Вип. 2. – С. 54-60. – DOI: https://doi.org/10.31651/2076-5843-2021-2-54-60.
Keywords: Економіка. Економічні науки. Економічна безпека. Economics. Economic Security. Экономика. Экономические науки. Экономическая безопасность; Наукові публікації. Scientific publications. Научные публикации; Україна. Ukraine. Украина; структура капіталу корпорацій; капітал; корпорація; фінансове управління; позика; регресія; structure; capital; corporation; financial management; factor; loan; regression; model; структура капитала корпораций; корпорация; финансовое управление; заем; регрессия