Удосконалення юридичної відповідальності за незаконний обіг об’єктів дозвільної системи - Чишко, К. О.; Chyshko, K. O.; Чишко Катерина Олександрівна (Процесуальні та криміналістичні аспекти розслідування воєнних злочинів: матеріали кругл. столу (м. Одеса, 21 лют. 2024 р.) / МВС України, Одес. держ. ун-т внутр. справ. - Одесса: ОДУВС, 2024. - С. 178-180, 2024)
У Верховній Раді України 13.09.2023 зареєстровано Проект Закону про внесення змін до статті 263 Кримінального кодексу України щодо посилення відповідальності за незаконне придбання, передачу чи збут вогнепальної зброї, бойових припасів, вибухових речовин або вибухових пристроїв в умовах воєнного або надзвичайного стану (№ 10041). Застосування порівняльно-правового методу в сукупності з аналізом Порівняльної таблиці до законопроекту № 10041 від 13.09.2023 дає можливість стверджувати, що запропоновані зміни здебільшого зводяться до посилення кримінальної відповідальності за придбання, передачу чи збут вогнепальної зброї (крім гладкоствольної мисливської), бойових припасів, вибухових речовин або вибухових пристроїв без передбаченого законом дозволу, вчинені в умовах воєнного або надзвичайного стану.

On September 13, 2023, the Verkhovna Rada of Ukraine registered the Draft Law on Amendments to Article 263 of the Criminal Code of Ukraine on Strengthening Liability for Illegal Acquisition, Transfer or Sale of Firearms, Ammunition, Explosives or Explosive Devices in Conditions of War or a State of Emergency (No. 10041). The application of the comparative law method in conjunction with the analysis of the Comparative Table to Draft Law No. 10041 of September 13, 2023 makes it possible to assert that the proposed changes largely boil down to strengthening criminal liability for the acquisition, transfer or sale of firearms (except smooth-bore hunting weapons), ammunition, explosives or explosive devices without a permit provided for by law, committed in conditions of war or a state of emergency.
Keywords: дозвільна система; Україна; вогнепальна зброя; юридична відповідальність; вибухові речовини; кримінальне правопорушення; legal liability; permit system; firearms; Ukraine; criminal offense; explosives