Психологічні аспекти забезпечення службової діяльності в секторі безпеки і оборони України - Марченко, О. Г.; Marchenko , O. H.; Семенченко, Ю. В.; Semenchenko, Yu. V.; Ольга Марченко (Забезпечення психологічної допомоги в секторі безпеки та оборони України : зб. тез ІІ Всеукр. міжвід. психол. форуму (м. Київ, 30 трав. 2023 р.). – Київ, 2023. - С. 134-136, 2023)
Визначено симптоми вторинного травматичного стресового розладу фахівців сектору безпеки та оборони, професійна діяльність яких перебігає в екстремальних умовах. Систематизовано засоби первинної та вторинної профілактики та запобігання вторинного травматичного стресу як наслідку синдрому емоційного вигорання.

The symptoms of secondary traumatic stress disorder of security sector specialists and of defense, whose professional activity takes place in extreme conditions. Means of primary and secondary prevention and prevention of secondary traumatic stress as a consequence of emotional burnout syndrome are systematized.

Определены симптомы вторичного травматического стрессового расстройства специалистов сектора безопасности и обороны, профессиональная деятельность которых протекает в экстремальных условиях. Систематизированы средства первичной и вторичной профилактики и предотвращения вторичного травматического стресса как следствия синдрома эмоционального выгорания.
Keywords: сектор безпеки і оборони України; security and defense sector of Ukraine; сектор безопасности и обороны Украины; вторинний травматичний стрес; secondary traumatic stress; вторичный травматический стресс; заходи профілактики; preventive measures; меры профилактики