Теоретичні підходи щодо вивчення кризових станів особистості - Доценко, В. В.; Dotsenko, V. V.; Вікторія Доценко (Вісник Харківського національного університету ім. В. Н. Каразіна: № 937: Серія: Психологія. - 2011. - Вип. 45. - С. 73-77, 2011)
У статті представлені результати психологічного аналізу різних поглядів на поняття кризових станів особистості. Розкривається неоднозначність визначення і трактування психологічного феномену кризи. Умовно, всі кризи розділені на три групи: нормативні, ненормативні і окремою групою виступають сімейні кризи. Виділено зовнішні обставини та психологічні особливості людини, які можуть призвести до появи певного кризового стану. Висвітлюються детермінанти кризи, описуються фактори, що впливають на глибину й силу переживань кризової ситуації.

The article represents the results of psychological analysis of different views on the notion of personality crisis states. The diversity of meaning and interpreting of crisis psychological phenomenon is defined. Conditionally, all crises are divided into three groups: normative, non-normative and family crises which form a particular group. The article shows external circumstances and person psychological features which can cause a certain crisis state. It also describes crisis determinants and depicts factors which influence the depth and strength of emotional experience of crisis situations.

В статье представлены результаты психологического анализа различных взглядов на понятие кризисных состояний личности. Раскрывается неоднозначность определения и трактовки психологического феномена кризиса. Условно, все кризисы разделены на три группы: нормативные, ненормативные и отдельной группой выступают семейные кризисы. Выделены внешние обстоятельства и психологические особенности человека, которые могут привести к появлению определенного кризисного состояния. Освещаются детерминанты кризиса, описываются факторы, влияющие на глубину и силу переживаний кризисной ситуации.
Keywords: Психологія. Рsychology. Психология; Наукові публікації. Scientific publications. Научные публикации; особистість; кризові стани особистості; кризові ситуації; psychological analysis; personality; personality crisis states; crisis situations; crisis causes; личность; криза; кризис; кризисные состояния