Management and legal aspects of the symbiosis of banking institutions and fintech companies in the credit services market in the context of digitization - Vovk, V.; Denysova, A.; Rudoi, K.; Kyrychenko, T. S.; Кириченко, Т. С. (Estudios de Economia Aplicada. – 2021. – № 39 (7), 2021)
У статті розглядаються особливості кредитної діяльності банків та обґрунтовуються передумови посилення їхньої співпраці з фінансовими компаніями, систематизуються внутрішні та зовнішні інновації, що використовуються в процесі цифровізації банківського бізнесу. Періодизація банківської системи з 2005 року до теперішнього часу відповідно до стратегічних цілей розвитку та етапів життєвого циклу банку дозволила обґрунтувати відповідну політику цифровізації, адекватну кожному періоду. Доведено, що симбіоз банків та фінтех-компаній сприяє підвищенню конкурентоспроможності та прибутковості бізнесу у довгостроковій перспективі. Обґрунтовано важливість запровадження банківських інновацій на ринку кредитування як найбільш прибуткового спрямування банківської діяльності, зроблено прогноз зміни чистого процентного доходу українських банків на постпандемічний період. Виявлено основні фактори, що гальмують процеси посилення взаємодії банків та фінтех-компаній в Україні. Обґрунтовано доцільність удосконалення чинного законодавства України з урахуванням найкращих європейських практик у сфері співпраці банків та фінтех-компаній.

The article examines the features of banks' lending activities and substantiates the prerequisites for strengthening their cooperation with financial companies, systematizes internal and external innovations used in the process of digitalization of the banking business. The periodization of the banking system from 2005 to the present in accordance with the strategic development goals and stages of the bank's life cycle has allowed to justify the relevant digitalization policy, appropriate for each period. It has been proved that the symbiosis of banks and fintech companies helps to increase the competitiveness and profitability of business in the long run. The importance of introduction of banking innovations in the crediting market as the most profitable direction of banking activity has been substantiated, the forecast of change in net interest income of Ukrainian banks for the post-pandemic period has been made. The main factors that inhibit the processes of strengthening the interaction between banks and FinTech companies in Ukraine have been identified. The expediency of improving the current legislation of Ukraine taking into account the best European practices in the field of cooperation between banks and FinTech companies has been substantiated.

В статье рассматриваются особенности кредитной деятельности банков и обосновываются предпосылки усиления их сотрудничества с финансовыми компаниями, систематизируются внутренние и внешние инновации, используемые в процессе цифровизации банковского бизнеса. Периодизация банковской системы с 2005 года по настоящее время в соответствии со стратегическими целями развития и этапами жизненного цикла банка позволила обосновать соответствующую политику цифровизации, адекватную каждому периоду. Доказано, что симбиоз банков и финтех-компаний способствует повышению конкурентоспособности и прибыльности бизнеса в долгосрочной перспективе. Обоснована важность внедрения банковских инноваций на рынке кредитования как наиболее прибыльного направления банковской деятельности, сделан прогноз изменения чистого процентного дохода украинских банков на постпандемический период. Выявлены основные факторы, тормозящие процессы усиления взаимодействия банков и финтех-компаний в Украине. Обоснована целесообразность совершенствования действующего законодательства Украины с учетом лучших европейских практик в сфере сотрудничества банков и финтех-компаний.
Aspectos jurídicos y de gestión de la simbiosis de las entidades bancarias y las empresas fintech en el mercado de los servicios de crédito en el contexto de la digitalización
Vovk, V. Management and legal aspects of the symbiosis of banking institutions and fintech companies in the credit services market in the context of digitization / V. Vovk, A. Denysova, K. Rudoi, T. Kyrychenko // Estudios de Economia Aplicada. – 2021. – № 39 (7). – DOI: https://doi.org/10.25115/eea.v39i7.5013
Keywords: Наукові публікації. Scientific publications. Научные публикации; Україна. Ukraine. Украина; банки; фінтех-компанії; законодавство; правове регулювання; конкуренція; ринок кредитних послуг; цифровізація; фінтех-інновації; фінансово-економічна криза; коронавірус; пандемія COVID-19; bank; fintech companies; legislation; legal regulation; сompetition; credit services market; digitization; fintech-innovations; financial and economic crisis; coronavirus; COVID-19 pandemic; банки; финтех-компании; законодательство; правовое регулирование; конкуренция; рынок кредитных услуг; финансово-экономический кризис; коронавирус; пандемия COVID-19; цифровизация; финтех-инновации