Деякі роздуми щодо системи об’єктів цивільних прав: частково про блага, частково про дії - Шишка, О. Р.; Shyshka, O. R.; Олександр Шишка (Проблеми цивільного права та процесу : тези доп. учасників наук.-практ. конф., присвяч. 99-й річниці від дня народження О. А. Пушкіна (м. Вінниця, 24 трав. 2024 р.). – Вінниця : ХНУВС, 2024. – С. 144-151, 2024)
Констатовано, що в цивільному праві України існує невизначеність щодо місця дій у системі об’єктів цивільних прав. З одного боку, їх важко повністю ідентифікувати як блага у традиційному розумінні. З іншого – окремі дії цивільне законодавство безпосередньо визнає об’єктами зобов’язальних правовідносин. Це свідчить про потребу переосмислення та удосконалення правової моделі об’єктів цивільних прав з метою забезпечення її повноти, несуперечливості, гнучкості та відповідності сучасним реаліям.

It was established that in the civil law of Ukraine there is uncertainty regarding the place of action in the system of civil facilities rights. On the one hand, it is difficult to fully identify them as goods in the traditional sense. On the other hand, civil legislation directly recognizes individual actions as objects of binding legal relations. This indicates the need to rethink and improve the legal model of civil rights objects in order to ensure its completeness, consistency, flexibility and compliance with modern realities.

Констатировано, что в гражданском праве Украины существует неопределенность по месту действий в системе объектов гражданских прав. С одной стороны, их сложно полностью идентифицировать как блага в традиционном понимании. С другой – отдельные действия гражданского законодательства непосредственно признают объектами обязательственных правоотношений. Это свидетельствует о необходимости переосмысления и усовершенствования правовой модели объектов гражданских прав с целью обеспечения ее полноты, непротиворечивости, гибкости и соответствия современным реалиям.
Keywords: система об’єктів цивільних прав; благо; дії; правова визначеність; system of objects of civil rights; benefit; actions; legal certainty; система объектов гражданских прав; действия; правовая определенность