Забезпечення принципу ґендерної рівності при застосуванні юридичної відповідальності у трудових відносинах - Венедіктова, В. М.; Venediktova, V. M. (Форум права. - 2006. - № 3. – С.16-19, 2006)
Розглядаються питання, пов’язані з дискримінацією по притягненню до дисциплінарної відповідальності осіб чоловічої та жіночої статі.

The questions connected to discrimination on attraction to a disciplinary responsibility of person’s man’s and a female are considered.

Рассматриваются вопросы, связанные с дискриминацией по привлечению к дисциплинарной ответственности лиц мужского и женского пола.
Maintenance of principle gender equality at application to legal responsibility in labor attitudes
Обеспечение принципа гендерного равенства при применении юридической ответственности в трудовых отношениях
Венедіктова, В.М. Забезпечення принципу ґендерної рівності при застосуванні юридичної відповідальності у трудових відносинах [Електронний ресурс] // Форум права. - 2006. - № 3. – С.16-19. – Режим доступу: http://www.nbuv.gov.ua/e-journals/FP/2006-3/06vvmutv.pdf.
Венедіктова В. М. "Забезпечення принципу ґендерної рівності при застосуванні юридичної відповідальності у трудових відносинах."Форум права 3 (2006): 16-19.
Keywords: Трудове право. Право соціального забезпечення. Labor law. Law of social guaranteeing. Трудовое право. Право социального обеспечения; Наукові публікації. Scientific publications. Научные публикации; Україна. Ukraine. Украина; ґендерна рівність; юридична відповідальність; трудові відносини; гендерное равенство; юридическая ответственность; трудовые правоотношения; gender equality; legal responsibility; labor attitudes