Експертні версії: поняття і види - Щербаковський, М. Г.; Shcherbakovskyi, M. H.; Михайло Щербаковський (Злочинність і протидія їй в умовах війни та у повоєнній перспективі: міждисциплінарна панорама : зб. тез доп. ІІ Міжнар. наук.-практ. конф. (м. Вінниця, 16 квіт. 2025 р.). – Вінниця : ХНУВС, 2025. – С. 728-731, 2025)
Наведено види та характеристики експертних версій, запропоновано наступні визначення. Загальна експертна версія – це обґрунтоване на підставі спеціальних знань й наданих об’єктів припущення щодо обставин чи фактів правопорушення, сформульованих у завданнях, поставлених експертові. Окрема експертна версія- це обґрунтоване об’єктивними та суб’єктивними підставами припущення щодо властивостей наданих на дослідження об’єктів, про механізм їх виникнення, встановлення яких існуючими експертними методиками необхідно та достатньо для вирішення поставленого експертові завдання.

The types and characteristics of expert versions are given, and the following definitions are proposed. A general expert version is an assumption based on special knowledge and the objects provided regarding the circumstances or facts of the offense, formulated in the tasks set for the expert. A separate expert version is an assumption based on objective and subjective grounds regarding the properties of the objects provided for research, regarding the mechanism of their occurrence, the establishment of which by existing expert methods is necessary and sufficient for solving the task set for the expert.
Keywords: кримінальне провадження; експертні версії; загальна експертна версія; окрема експертна версія; criminal proceedings; expert versions; general expert version; separate expert version