Особливості копінг-поведінки в контексті адаптивності військовослужбовців - Греса, Н. В.; Hresa, N. V.; Відегрен, О.; Videhren, O.; Греса Наталія Володимирівна (Особистість, суспільство, війна : тези доп. учасників міжнар. психолог. форуму (м. Харків, Україна, 26 квіт. 2024 р.). – Харків : ХНУВС, 2024. – С. 95-99, 2024)
Наголошено, що адаптація військовослужбовців та профілактика виникнення дезадаптаційних станів – складний, багатофакторний процес, який передбачає, з одного боку, формування і розвиток соціально значущих та суб’єктних якостей, а з іншого – появу й закріплення різних стратегій поведінки, котрі дозволяють вирішувати проблемні ситуації та максимально ефективно виконувати функціональні обов’язки. Виявлено взаємозв’язки копінг-поведінки та адаптивності у військовослужбовців.

It is emphasized that the adaptation of military personnel and the prevention of the occurrence of maladaptive states is a complex, multifactorial process that involves, on the one hand, the formation and development of socially significant and subject qualities, and on the other hand, the emergence and consolidation of various behavioral strategies that allow solving problem situations and perform functional duties as efficiently as possible. Interrelationships of coping behavior and adaptability in military personnel were revealed.

Отмечено, что адаптация военнослужащих и профилактика возникновения дезадаптационных состояний – сложный, многофакторный процесс, предусматривающий, с одной стороны, формирование и развитие социально значимых и субъектных качеств, а с другой – появление и закрепление различных стратегий поведения, позволяющих решать проблемные ситуации и максимально эффективно выполнять функциональные обязанности. Выявлены взаимосвязи копинг-поведения и адаптивности у военнослужащих.
Keywords: копінг-поведінка; coping behavior; копинг-поведение; адаптивність; adaptability; адаптивность; військовослужбовці; military personnel; военнослужащие