Форми захисту трудових прав державних службовців : автореф. дис. - Апанаскович, Л. В.; Apanaskovych, L. V. (Харків : Харківський національний університет внутрішніх справ, 2021)
У дисертаційній роботі наведено теоретичне узагальнення та нове вирішення наукового завдання, яке полягає в тому, щоб з’ясувати коло, сутність та зміст форм захисту трудових прав державних службовців, а також, спираючись на позитивний вітчизняний та зарубіжний досвід, розробити ряд пропозицій та рекомендацій щодо вдосконалення норм загального та спеціального трудового законодавства у відповідній сфері. Розкрито генезу становлення та розвитку законодавства у сфері захисту трудових прав державних службовців. З’ясовано сутність та особливості захисту трудових прав державних службовців. Визначено поняття та здійснюється класифікація форм захисту трудових прав державних службовців. Надано характеристику юрисдикційним та неюрисдикційним формам захисту трудових прав державних службовців. Встановлено сутність, зміст, особливості та межі самозахисту трудових прав державних службовців. Окреслено способи захисту трудових прав державних службовців та надано їх загальна характеристика. Узагальнено зарубіжний досвід захисту трудових прав державних службовців та опрацьовано можливості його використання в Україні. З’ясовано шляхи покращення загального та спеціального трудового законодавства, у якому закріплюються форми захисту трудових прав державних службовців.

This thesis provides a theoretical generalization and a new solution to a scientific problem, which is to find out the range, essence and forms content of labor rights protection of civil servants, and based on positive domestic and foreign experience, to develop a number of suggestions and recommendations to improve the norms of general and special labor legislation in the relevant area. Genesis of formation and development of legislation in the field of labor rights protection of civil servants is disclosed. The essence and peculiarities of the labour rights protection of civil servants is elucidated. The concept and classification of forms of labor rights protection of civil servants is defined. The characteristic of jurisdictional and non-jurisdictional form of labor rights protection of civil servants is given. The essence, content, features and limits of labor rights self-protection of civil servants is established. Methods of labor rights protection of civil servants are defined and their general characteristic is given. Foreign experience of labor rights protection of civil servants is generalized and possibilities of its use in Ukraine are processed. Ways to improve the general and special labor legislation, which enshrines the forms of labor rights protection of civil servants are elucidated.

В диссертационной работе приведено теоретическое обобщение и новое решение научной задачи, которая заключается в том, чтобы выяснить круг, сущность и содержание форм защиты трудовых прав государственных служащих, а также, опираясь на положительный отечественный и зарубежный опыт, разработать ряд предложений и рекомендаций по совершенствованию норм общего и специального трудового законодательства в соответствующей сфере. Раскрыт генезис становления и развития законодательства в сфере защиты трудовых прав государственных служащих. Выяснены сущность и особенности защиты трудовых прав государственных служащих. Определено понятие и осуществляется классификация форм защиты трудовых прав государственных служащих. Дана характеристика юрисдикционным и неюрисдикционным формам защиты трудовых прав государственных служащих. Установлены сущность, содержание, особенности и пределы самозащиты трудовых прав государственных служащих. Обобщен зарубежный опыт защиты трудовых прав государственных служащих и возможности его использования в Украине. Выяснены пути улучшения общего и специального трудового законодательства, в котором закрепляются формы защиты трудовых прав государственных служащих.
Автореферат дисертації на здобуття наукового ступеня кандидата юридичних наук
Forms of labor rights protection of civil servants
Апанаскович, Л. В. Форми захисту трудових прав державних службовців : автореф. дис. ... канд. юрид. наук : 12.00.05, 081 / Апанаскович Людмила Вікторівна; МВС України, Харк. нац. ун-т внутр. справ. - Харків, 2021. - 23 с.
Keywords: Трудове право. Право соціального забезпечення. Labor law. Law of social guaranteeing. Трудовое право. Право социального обеспечения; Автореферати дисертацій. Abstracts of Theses. Авторефераты диссертаций; Україна. Ukraine. Украина; 12.00.05; 081 – Право; трудові права; labor rights; трудовые права; державні службовці; government officials; государственные служащие; захист трудових прав; protection of labor rights; защита трудовых прав; форми захисту; forms of protection; формы защиты; трудове законодавство; labor legislation; трудовое законодательство; самозахист; self defense; самозащита; зарубіжний досвід; legislation; зарубежный опыт