Інструменти правового захисту постраждалих від гендерного насильства : аналіз міжнародного законодавства та його застосування в Україні - Іванцов, В. О.; Ivantsov, V. O. (Виклики толерантності в умовах російської воєнної агресії : матеріали Всеукр. наук.-дискус. платформи, яка приуроч. до Міжнар. дня толерантності (м. Кропивницький, 22 листоп. 2024 р.) / Донец. держ. ун-т внутр. справ. – Кропивницький : ДонДУВС, 2024. – С. 26-28, 2024)
Дослідження присвячене аналізу інструментів правового захисту осіб, які постраждали від гендерного насильства, з урахуванням міжнародних норм та практик, а також їх імплементації в національне законодавство України. Гендерне насильство залишається серйозною соціальною проблемою, яка вимагає комплексного підходу та ефективного правового регулювання. У дослідженні розглядаються основні міжнародні правові акти, такі як Стамбульська конвенція, Конвенція ООН про ліквідацію всіх форм дискримінації щодо жінок, і міжнародні рекомендації щодо боротьби з насильством за гендерною ознакою. Особливу увагу приділено зобов’язанням України як сторони цих міжнародних документів та їхньому впливу на розробку національних нормативно-правових актів. У роботі аналізується українське законодавство, зокрема, Закон України "Про запобігання та протидію домашньому насильству" та Кримінальний кодекс України, щодо відповідності міжнародним стандартам. Висвітлено механізми захисту постраждалих, зокрема роботу спеціалізованих служб підтримки, центрів допомоги, а також судової практики. Також досліджуються проблеми імплементації міжнародних норм у правову систему України, включаючи законодавчі прогалини, недостатнє фінансування та низький рівень обізнаності громадськості. Практичний аспект роботи включає аналіз ефективності правових механізмів захисту та рекомендації щодо покращення їх реалізації. Запропоновано конкретні шляхи вдосконалення нормативно-правової бази, впровадження інтегрованих підходів у сфері попередження насильства, а також заходи щодо підвищення кваліфікації працівників правових та соціальних служб. Дослідження має на меті сприяти розробці більш ефективних механізмів захисту постраждалих і посиленню боротьби з гендерним насильством в Україні.

This study focuses on the analysis of legal protection tools for individuals affected by gender-based violence, considering international standards and practices, as well as their implementation in Ukraine's national legislation. Gender-based violence remains a pressing social issue requiring a comprehensive approach and effective legal regulation. The research examines key international legal instruments, such as the Istanbul Convention, the UN Convention on the Elimination of All Forms of Discrimination Against Women, and international recommendations for combating gender-based violence. Special attention is given to Ukraine's obligations as a party to these international documents and their influence on the development of national legal acts. The study analyzes Ukrainian legislation, particularly the Law of Ukraine "On Prevention and Counteraction to Domestic Violence" and the Criminal Code of Ukraine, regarding compliance with international standards. It highlights victim protection mechanisms, including the operation of specialized support services, assistance centers, and judicial practices. The research also explores challenges in implementing international norms within Ukraine's legal framework, including legislative gaps, insufficient funding, and low public awareness. The practical aspect of the study includes an analysis of the effectiveness of legal protection mechanisms and recommendations for improving their implementation. Specific measures for enhancing the regulatory framework, integrating approaches to violence prevention, and improving the qualifications of legal and social service workers are proposed. This research aims to contribute to the development of more effective mechanisms for protecting victims and strengthening efforts to combat gender-based violence in Ukraine.
Keywords: гендерне насильство; gender-based violence; захист постраждалих; Стамбульська конвенція 2011 року; міжнародне право; Україна; домашнє насильство; права людини; імплементація законодавства; domestic violence; Istanbul Convention 2011; international law; Ukraine; law enforcement; human rights; legislative implementation; victim protection