Особливості впливу деяких когнітивних та інтелектуальних стилів на особливості розвитку особистості в юнацькому віці - Александров, Ю. В.; Aleksandrov, Yu. V. (Особистість, суспільство, закон : тези доп. учасників Міжнар. психолог. форуму (м. Харків, Україна, 25 квіт. 2025 р.). – Харків : ХНУВС, 2025. – С. 15-18, 2025)
Встановлено, що когнітивний стиль, відбиваючи різні аспекти функціонування пізнавальної сфери, є стабільною індивідуальною характеристикою способів взаємодії людини із зовнішнім середовищем. Літературні дані свідчать про істотний вплив індивідуальних особливостей в когнітивній діяльності на формування особистості.

It has been established that cognitive style, reflecting various aspects of the functioning of the cognitive sphere, is a stable individual characteristic of the ways in which a person interacts with the external environment. Literature data indicate a significant influence of individual characteristics in cognitive activity on the formation of personality.
Keywords: когнітивний стиль; інтелектуальний стиль; розвиток особистості; юнацький вік; cognitive style; intellectual style; personality development; adolescence