Діяльність антикорупційних органів України в умовах воєнного стану: значення та напрями вдосконалення - Музичук, Е. О.; Muzychuk, E. O. (Європейські перспективи. - 2024. - № 3. - С. 322-326, 2024)
У статті зазначено, що боротьба з корупцією є одним із найбільших викликів для України з моменту здобуття незалежності. Незважаючи на проведені реформи, корупція продовжує залишатися однією з найбільших перешкод на шляху до економічного та політичного розвитку країни. Зазначено, що ефективна діяльність незалежних антикорупційних органів має надзвичайно важливе значення для України з огляду на низку ключових причин: корупція є одним із найбільших викликів, що перешкоджають розвитку країни; боротьба з корупцією є ключовою умовою для євроінтеграції України та розвитку міжнародної співпраці; низький рівень довіри громадян до державних інституцій значною мірою зумовлений поширенням корупції. Наголошено, що особливого значення діяльність антикорупційних органів набуває в умовах повномасштабного вторгнення російської федерації в Україну: в умовах воєнного стану державні інституції зазнають значного тиску, і будь-які прояви корупції можуть значно послабити здатність уряду ефективно функціонувати; антикорупційні органи можуть відігравати важливу роль в ході післявоєнного відновлення, забезпечуючи справедливий і прозорий розподіл коштів, щоб уникнути зловживань і недопущення корупційних практик; діяльність антикорупційних органів є важливим елементом для зміцнення морального духу населення; діяльність незалежних антикорупційних органів є важливою для забезпечення стійкості державних інституцій. У контексті напрямів удосконалення діяльності антикорупційних органів звернено увагу на необхідність підвищення рівня їх незалежності та захисту від політичного тиску; підвищення рівня прозорості та підзвітності антикорупційних органів; обмін досвідом з міжнародними партнерами та впровадження кращих практик з інших країн.

The article states that the fight against corruption is one of the biggest challenges for Ukraine since independence. Despite the reforms, corruption continues to be one of the biggest obstacles to the country’s economic and political development. It was noted that the effective activity of independent anti-corruption bodies is extremely important for Ukraine due to a number of key reasons: corruption is one of the biggest challenges that hinder the country’s development; the fight against corruption is a key condition for the European integration of Ukraine and the development of international cooperation; the low level of trust of citizens in state institutions is largely determined by the spread of corruption. It is emphasized that the activity of anticorruption bodies becomes especially important in the conditions of the full-scale invasion of the Russian Federation in Ukraine: in the conditions of martial law, state institutions are under significant pressure, and any manifestations of corruption can significantly weaken the ability of the government to function effectively; anti-corruption bodies can play an important role in post-war reconstruction, ensuring a fair and transparent distribution of funds to avoid abuses and preventing corrupt practices; the activity of anti-corruption bodies is an important element for strengthening the morale of the population; the activity of independent anti-corruption bodies is important for ensuring the stability of state institutions. In the context of directions for improving the activities of anti-corruption bodies, attention was drawn to the need to increase their level of independence and protection from political pressure; increasing the level of transparency and accountability of anti-corruption bodies; exchange of experience with international partners and implementation of best practices from other countries.

Выяснены значение и направления усовершенствования деятельности антикоррупционных органов Украины в условиях военного положения. Определено значение деятельности антикоррупционных органов Украины, выявлены особенности функционирование антикоррупционных органов Украины в условиях военного положения. Рассмотрены направления совершенствования деятельности антикоррупционных органов с учетом актуальных вызовов современности.
Activities of anti-corruption bodies of Ukraine under martial law: significance and directions for improvement
Keywords: антикорупційні органи; напрями вдосконалення; правове регулювання; незалежність; політичний тиск; прозорість; підзвітність; anti-corruption bodies; directions for improvement; legal regulation; independence; political pressure; transparency; accountability; антикоррупционные органы; направления усовершенствования; правовое регулирование; независимость; политическое давление; прозрачность; подотчетность