Права людини та діяльність поліції в Україні під час воєнного стану - Шатрава, С. О.; Shatrava, S. O.; Зінченко, Д. А.; Zinchenko, D. A.; Сергій Шатрава; Данііл Зінченко (Актуальні проблеми правоохоронної діяльності в умовах воєнного стану : тези ІІ Всеукр. наук.-практ. конф. ( м. Хмельницький, 14 берез. 2024 р.). - Хмельницький : Вид-во НАДПСУ, 2024. - С. 209-211, 2024)
Під час воєнного стану в Україні дотримання прав людини стає критично важливим завданням для правоохоронних органів. Поліція відіграє ключову роль у забезпеченні безпеки громадян, однак її діяльність повинна залишатися в межах правових рамок, які регулюють взаємодію держави та суспільства. У період воєнного стану зростають виклики, пов’язані з балансуванням між потребою в безпеці та забезпеченням основних прав і свобод громадян. Ця робота аналізує основні аспекти діяльності поліції під час воєнного стану в Україні, зокрема правові основи, практичні виклики та дотримання міжнародних стандартів прав людини. Дослідження розглядає правове регулювання діяльності поліції під час воєнного стану, звертаючи увагу на забезпечення права на справедливий суд, свободу слова, особисту свободу та недоторканність приватного життя. У процесі аналізу робиться наголос на значущості міжнародних стандартів у сфері прав людини, таких як Європейська конвенція з прав людини та Міжнародний пакт про громадянські та політичні права, які повинні слугувати дороговказом для національних органів під час надзвичайних ситуацій. Робота також висвітлює проблеми, пов’язані зі збільшенням повноважень поліції та обмеженням громадянських прав у контексті воєнного стану. Виявлено низку викликів, з якими стикається поліція у процесі дотримання прав людини, зокрема обмеження пересування, підвищений рівень кримінальних загроз та дезінформації, що вимагає від правоохоронних органів застосовувати ефективні стратегії забезпечення громадського порядку. Робота також звертає увагу на можливі зловживання владою та надає рекомендації щодо мінімізації ризиків порушення прав людини, зокрема через посилення громадського контролю та підвищення рівня професійної підготовки поліцейських.

During the state of martial law in Ukraine, the protection of human rights becomes a critically important task for law enforcement agencies. The police play a key role in ensuring citizens' safety; however, their activities must remain within the legal framework that regulates the interaction between the state and society. During the period of martial law, challenges related to balancing security needs and safeguarding fundamental rights and freedoms increase significantly. This paper analyzes the main aspects of police activity during martial law in Ukraine, including the legal basis, practical challenges, and adherence to international human rights standards. The study examines the legal regulation of police activities during martial law, focusing on ensuring the right to a fair trial, freedom of speech, personal liberty, and the inviolability of private life. The analysis emphasizes the importance of international human rights standards, such as the European Convention on Human Rights and the International Covenant on Civil and Political Rights, which should guide national authorities during emergencies. The paper also highlights the issues associated with expanding police powers and restricting civil rights in the context of martial law. A number of challenges faced by the police in upholding human rights have been identified, including movement restrictions, an increased level of criminal threats, and disinformation, requiring law enforcement agencies to apply effective public order maintenance strategies. The paper also draws attention to possible abuses of power and provides recommendations for minimizing the risks of human rights violations, particularly through strengthening public oversight and improving the level of police professional training.
Keywords: Україна; поліція; права людини; воєнний стан; умови воєнного стану; міжнародні стандарти; правове регулювання; громадський порядок; Національна поліція України; професійна підготовка; National Police of Ukraine; Ukraine; human rights; police; martial law; international standards; legal regulation; public order; professional training