Перспективи використання композиційних матеріалів у сучасному авіабудуванні - Сіора, А. С.; Siora, A. S.; ORCID: https://orcid.org/0000-0002-2934-7281 (Актуальні проблеми сучасної науки в дослідженнях молодих учених : тези доп. учасників наук.-практ. конф. з нагоди святкування Дня науки (м. Харків, 15 трав. 2020 р.). – Харків : ХНУВС, 2020. – С. 387-391, 2020)
Наголошено, що проблема зниження ваги конструкції повітряного судна при збереженні його достатньої міцності і жорсткості є центральною у всій авіабудівній галузі. Для поліпшення льотно-тактичних характеристик повітряного судна використовуються дорогі програми, що передбачають зниження ваги конструкції літальних апаратів за рахунок застосування нових, більш перспективних матеріалів, до числа яких відносяться так звані композиційні матеріали. Розглянуто напрямки застосування композитів у авіабудуванні.

It is emphasized that the problem of reducing the weight of the aircraft structure while maintaining its sufficient strength and rigidity is central to the entire aircraft construction industry. To improve the flight and tactical characteristics of the aircraft, expensive programs are used, which involve reducing the weight of the aircraft structure due to the use of new, more promising materials, which include the so-called composite materials. The areas of application of composites in aircraft construction are considered.

Отмечено, что проблема снижения веса конструкции воздушного судна при сохранении достаточной прочности и жесткости является центральной во всей авиастроительной отрасли. Для улучшения лётно-тактических характеристик воздушного судна используются дорогостоящие программы, предусматривающие снижение веса конструкции летательных аппаратов за счет применения новых, более перспективных материалов, к числу которых относятся так называемые композиционные материалы. Рассмотрены направления применения композитов в авиастроении.
Сіора, А. С. Перспективи використання композиційних матеріалів у сучасному авіабудуванні / Андрій Сергійович Сіора // Актуальні проблеми сучасної науки в дослідженнях молодих учених : тези доп. учасників наук.-практ. конф. з нагоди святкування Дня науки (м. Харків, 15 трав. 2020 р.) / МВС України, Харків. нац. ун-т внутр. справ. – Харків : ХНУВС, 2020. – С. 387-391.
Keywords: Техніка. Технічні науки. Machinery. Engineering. Техника. Технические науки; Наукові публікації. Scientific publications. Научные публикации; композиційний матеріал; composite material; композиционный материал; композит; composite; авіація; aviation; авиация; авіабудування; aircraft construction; авиастроение