Правові засади заснування аптечних закладів в українських губерніях Російської імперії у другій половині ХІХ ст. - Гавриленко, О. А.; Gavrylenko, O. A.; ORCID: http://orcid.org/0000-0001-5554-4919; Васильєв, С. В.; Vasyliev, S. V. (Вісник Харківського національного університету імені В. Н. Каразіна. Сер.: Право. - 2012. - Вип. 11. - С. 55-59, 2012)
Розглянуто характерні риси нормативно-правового регулювання порядку заснування аптек на українських землях у складі Російської імперії у другій половині ХІХ ст. Досліджено вимоги до осіб, які могли отримати дозвіл на фармацевтичну діяльність. Визначено перелік документів, необхідних для заснування аптечного закладу. З’ясовано порядок надання дозволу на створення аптеки. На підґрунті аналізу Уложення про покарання кримінальні та виправні виявлено специфіку юридичної відповідальності у випадку здійснення фармацевтичної діяльності без державного дозволу.

The article is devote of law regular the order of created the dispensary in Ukrainian lands, which enter in Russian empire in second half of ХІХ century. Identified requirements for persons who could obtain permission for pharmaceutical activity. The list of documents required for the establishment of pharmacy institutions. We study the order granting permission to establish a pharmacy. On the basis of articles of the Penal Code criminal and correctional revealed the specifics of legal liability in the case of pharmaceutical activity without state permission.

Рассмотрены характерные черты нормативно-правового регулирования порядка создания аптек в украинских землях в составе Российской империи во второй половине ХІХ в. Выявлены требования к лицам, которые могли получить разрешение на фармацевтическую деятельность. Определен перечень документов, необходимых для создания аптечного заведения. Исследован порядок предоставления разрешения на создание аптеки. На основе анализа статей Уложения о наказаниях уголовных и исправительных выявлена специфика юридической ответственности в случае осуществления фармацевтической деятельности без государственного разрешения.
Гавриленко, О. А. Правові засади заснування аптечних закладів в українських губерніях Російської імперії у другій половині ХІХ ст. / О. А. Гавриленко, С. В. Васильєв // Вісник Харківського національного університету імені В. Н. Каразіна. Сер.: Право. - 2012. - Вип. 11. - С. 55-59.
Keywords: Держава і право. State and Law. Государство и право; Наукові публікації. Scientific publications. Научные публикации; Історія. History. История; українські губернії; Ukrainian provinces; украинские губернии; фармацевтична діяльність; pharmaceutical activity; фармацевтическая деятельность; аптечні заклади; pharmacies; аптечные заведения; нормативно-правове регулювання; normative and legal regulation; нормативно-правовое регулирование; Лікарський статут; Medical statute; Врачебный устав; дозвіл на заснування аптеки; permission to establish a pharmacy; разрешение на создание аптеки