Кримінологічні сценарії трансформації стану злочинності в контексті збройного конфлікту на Донбасі в середньостроковій перспективі - Титаренко, О. О.; Titarenko, O. О.; ORCID: http://orcid.org/0000-0002-3271-9402 (Право і безпека.- 2019.- №74(3).- С. 55-63., 2019)
Досліджено вплив ймовірних сценаріїв перебігу збройного конфлікту на Донбасі на стан злочинності в Україні. На підставі використання сценарної методології сформовано кримінологічні сценарії (реалістичні, оптимістичні, негативні – песимістичні) трансформації стану злочинності на середньострокову перспективу (2019–2022 рр.). Обґрунтовано найбільша ймовірність розвитку стану злочинності за такими трьома сценаріями: «Стагнація та незначне збільшення» (найбільш реалістичний), «Контроль та безпека» (оптимістичний), «Турбулентна злочинність» (негативний). Доведено, що розвиток вірогідних кримінологічних сценаріїв буде залежати від інтенсивності впливу зовнішніх та внутрішніх загроз національній безпеці. Исследовано влияние вероятных сценариев решения вооруженного конфликта на Донбассе на состояние преступности в Украине. На основе использования сценарной методологии сформированы криминологические сценарии (реалистичные, оптимистичные, негативные - пессимистические) трансформации состояния преступности на среднесрочную перспективу (2019–2022 гг.). Обоснованно наибольшая вероятность развития состояния преступности по следующим трем сценариям: «Стагнация и незначительное увеличение» (наиболее реалистичный), «Контроль и безопасность» (оптимистический), «Турбулентная преступность» (отрицательный). Доказано, что развитие возможных криминологических сценариев будет зависеть от интенсивности воздействия внешних и внутренних угроз национальной безопасности. The article is focused on the study of crime transformation in Ukraine, depending on the probable course of the armed conflict on Donbass and the construction of criminological scenarios on its basis of changing its status. It has been noted that the construction of predictive criminological scenarios for changing the crime situation for the relevant time perspective is perspective for their use in the development of strategic program documents for the implementation of the state policy in the field of combating crime.
Криминологические сценарии трансформации состояния преступности в контексте вооруженного конфликта на Донбассе в среднесрочной перспективе
Criminological Scenarios of Crime Situation’s Transformation in the Context of Armed Conflict on Donbass in the Midterm
Титаренко, О. О. Кримінологічні сценарії трансформації стану злочинності в контексті збройного конфлікту на Донбасі в середньостроковій перспективі / О. О. Титаренко // Право і безпека. - 2019. - № 74 (3). - С. 55-63. - DOI: https://doi.org/10.32631/pb.2019.3.08.
Keywords: стан злочинності; кримінологічний сценарій; збройний конфлікт на Донбасі; Україна; кримінологія; состояние преступности; криминологический сценарий; вооруженный конфликт на Донбассе; криминология; Украина; state of crime; criminological scenario; armed conflict in the Donbass; Ukraine; наукові фахові видання; scientific professional publications; научные специализированные издания