Аксіологія документу у діяльності Національної поліції України - Певко, С. Г.; Pevko, S. H. (Вісник Харківського національного університету імені В. Н. Каразіна. Сер.: Право. - 2024. - Вип. 37. - С. 43-50, 2024)
У даній статті здійснено комплексний аналіз визначення цінності документу у діяльності органу Національної поліції в Україні з метою встановлення значущості документів у поліцейській діяльності. Працівники поліції працюють та опрацьовують велику кількість документів, що безпосередньо впливають на правомірність вчинення владних повноважень та рівень ефективності діяльності даного органу. Тому питання значущості документів у діяльності поліції є досить важливим. За для всеосяжного та об’єктивного розкриття обраної теми, було здійснено дослідження питання сутності поліцейської діяльності з метою встановлення місця документу у відповідній владній сфері, у результаті чого здійснено висновок щодо основних сутнісних напрямів діяльності поліції, а саме: охорона громадського порядку та громадської безпеки, прав та свобод людини і громадянина, запобігання вчиненням правопорушень, виявлення причин вчинення правопорушень, припинення вчинення правопорушень, розслідування вчинених правопорушень. Що вимагає опрацювання та створення значної кількості документів у ході реалізації поліцейських повноважень, в даних сферах їх діяльності. Також проаналізовано походження документу, як матеріального носія інформації, здійснено історичний екскурс походження даного терміну та визначено його квінтесенцію. Виокремлено ознаки документу та визначено його види. У результаті чого сформовано поняття документу, як матеріального носія фіксації, зберігання та передання інформації. Дане визначення повністю відповідає сутності застосування документу у діяльності поліції, що є підставою встановлення взаємозв’язку документу із поліцейською діяльністю. Визначивши основні питання досліджуваної теми, здійснено аналіз місця документів у діяльності поліції в Україні через конкретизацію їх проявів, у ході здійснення поліцейських повноважень. Виходячи із цього було встановлено обов’язковість складання певних видів документів у діяльності поліції, що пов’язана як з організаційно-розпорядчою діяльністю, так із застосування превентивних чи примусових заходів. Отже, проаналізувавши обрану тему, можна прийти до висновків про беззаперечну цінність документу у діяльності поліції. А саме, документ служить у діяльності поліції, як засіб фіксації інформації про вчинення певних владних повноважень працівниками поліції, засвідчення факту виконання службових обов’язків, певних фактів та служить засобом доказування. Окрім цього, у документі фіксуються факт, що мають юридичне значення та спричиняють виникнення, зміну чи припинення правовідносин та зміну правового статусу особи. Тому документ є важливими компонентом діяльності поліції в Україні.

Introduction. In this article, a comprehensive analysis of determining the value of a document in the activity of the National Police in Ukraine is carried out in order to establish the significance of documents in police activity. Police officers work and process a large number of documents that directly affect the legality of the exercise of authority and the level of effectiveness of this body. Therefore, the question of the significance of documents in police activity is quite important. Summary of the main results of the study. For a comprehensive and objective disclosure of the chosen topic, a study of the essence of police activity was carried out in order to establish the place of the document in the relevant sphere of authority, as a result of which a conclusion was made regarding the main essential areas of police activity, namely: protection of public order and public safety, human and citizen's rights and freedoms, prevention of offenses, detection of causes of offenses, termination of offenses, investigation of committed offences. That requires processing and creating a significant number of documents in the course of exercising police powers, in these areas of their activity. The origin of the document as a material carrier of information was also analyzed, a historical tour of the origin of this term was carried out, and its quintessence was determined. The features of the document are highlighted and its types are defined. As a result, the concept of a document was formed as a material medium for recording, storing and transmitting information. This definition fully corresponds to the essence of the application of the document in police activity, which is the basis for establishing the relationship between the document and police activity. Having determined the main issues of the researched topic, an analysis of the place of documents in the activity of the police in Ukraine was carried out through the specification of their manifestations, in the course of the exercise of police powers. Based on this, it was established that certain types of documents must be drawn up in the activities of the police, which are related both to organizational and administrative activities, and to the application of preventive or coercive measures. Conclusions. So, after analyzing the chosen topic, you can come to conclusions about the undoubted value of the document in police activities. Namely, the document serves in police activities as a means of recording information about the exercise of certain powers by police officers, certification of the fact of the performance of official duties, certain facts, and serves as a means of proof. In addition, the document records a fact that has legal significance and causes the emergence, change or termination of legal relations and a change in the legal status of a person. Therefore, the document is an important component of police activity in Ukraine.

В данной статье проведён комплексный анализ определения ценности документа в деятельности органа Национальной полиции в Украине с целью установления значимости документов в полицейской деятельности.
Axiology of the document in the activities of the National Police of Ukraine
Keywords: документ; поліцейський; повноваження; аксіологія документу; види документів; сутність документу; document; police officer; authority; document axiology; types of documents; essence of the document; полицейский; полномочия; аксиология документа; виды документов; сущность документа