Підвищення ефективності захисту від ударів ножем шляхом використання «м’якого» блокування озброєної руки й обеззброєння правопорушника (супротивника) - Ярещенко, О. А.; Yareschenko, O. A.; ORCID: http://orcid.org/0000-0002-2475-7572; Моргунов, О. А.; Morgunov, O. A.; ORCID: http://orcid.org/0000-0003-2259-3620 (Підготовка поліцейських в умовах реформування системи МВС України : зб. наук. пр. – Харків: ХНУВС, 2019. – С. 233-236, 2019)
Подано матеріали дослідження, спрямованого на підвищення надійності захисту й обеззброєння правопорушника, озброєного ножем. Наводяться дані, що свідчать про переваги в надійності застосування техніки «м’якого» блокування озброєної руки правопорушника порівняно з «жорстким» блокуванням. Указується на те, що техніка «м’якого» блокування висуває підвищені вимоги до рівня координаційно-рухових здібностей тих, хто навчається. Показано ефективність використання в процесі навчання «м’якому» блокуванню комплексів спеціально-підготовчих вправ, розроблених з урахуванням способу тримання ножа та напряму удару. Подано дані щодо можливостей використання відеокомп’ютерної системи (ВКС) «Katsumoto» для побудови кривих, які віддзеркалюють траєкторії об’єктів, що рухаються.

Materials of the research directed on increase of reliability of protection and disarmament of the offender armed with a knife are given. There are data that show the advantages in the reliability of the technique of "soft" blocking of the armed hand of the offender compared to "hard" blocking. It is pointed out that the technique of "soft" blocking makes increased demands on the level of coordination and motor abilities of students. The efficiency of using in the process of training "soft" blocking of complexes of special preparatory exercises, developed taking into account the method of holding the knife and the direction of impact, is shown. Data on the possibilities of using the video computer system (VCS) "Katsumoto" to construct curves that reflect the trajectories of moving objects.

Представлены материалы исследования, направленного на повышение надежности защиты и обезоруживания правонарушителя, вооруженного ножом. Приводятся данные, свидетельствующие о преимуществах в надежности применения техники «мягкого» блокировки вооруженной руки правонарушителя по сравнению с «жестким» блокировкой. Указывается на то, что техника «мягкого» блокировки предъявляет повышенные требования к уровню координационно-двигательных способностей учащихся. Показана эффективность использования в процессе обучения «мягком» блокированию комплексов специально-подготовительных упражнений, разработанных с учетом способа содержания ножа и направления удара. Представлены данные о возможностях использования видеокомпьютерных системы (ВКС) «Katsumoto» для построения кривых, отражающих траектории движущихся.
Ярещенко, О. А. Підвищення ефективності захисту від ударів ножем шляхом використання «м’якого» блокування озброєної руки й обеззброєння правопорушника (супротивника) / О. А. Ярещенко, О. А. Моргунов // Підготовка поліцейських в умовах реформування системи МВС України : зб. наук. пр. [конф. (м. Харків, 31 трав. 2019 р.)] / МВС України, Харків. нац. ун-т внутр. справ, Каф. тактич. та спец.-фіз. підгот. ф-ту № 2. - Харків: ХНУВС, 2019. - С. 233-236.
Keywords: Наукові публікації. Scientific publications. Научные публикации; Україна. Ukraine. Украина; Фізична культура. Спорт. Physical Education. Sport. Физическая культура. Спорт; Національна поліція України. National police of Ukraine. Национальная полиция Украины; Национальная полиция Украины; National Police of Ukraine; спеціальна фізична підготовка поліцейських; специальная физическая подготовка полицейских; special physical training of police officers; спеціально-підготовчі вправи; special preparatory exercises; специально-подготовительные упражнения; захист від загрози холодною зброєю; защита от угрозы холодным оружием; protection against the threat of cold steel; правопорушник; offender; правонарушитель