Історичні передумови виникнення та розвитку проблеми протидії злочинності неповнолітніх (дорадянський період) - Колесник, М. О.; Kolesnyk, M. O. (Актуальні проблеми правової науки і державотворення в Україні в контексті правової інтеграції : зб. матеріалів ІХ Міжнар. наук.-практ. конф. (м. Суми, 21-22 трав. 2016 р.). – Суми: Видав. дім «Ельдорадо», 2016. – С. 155-161, 2016)
Надано історико-правовий аналіз механізму протидії злочинності неповнолітніх. Наголошено, що питанням профілактики злочинності неповнолітніх до певного часу приділялася вкрай незначна увага. Так, давні пам’ятки вітчизняного законодавства взагалі не містили жодних згадок не тільки про профілактичні заходи, а й навіть про особливості кримінальної відповідальності неповнолітніх правопорушників.

A historical and legal analysis of the mechanism of combating juvenile crime is provided. It was emphasized that until a certain time, very little attention was paid to the issues of prevention of juvenile delinquency. Thus, the ancient monuments of domestic legislation did not contain any mentions not only of preventive measures, but also of the specifics of the criminal liability of juvenile offenders.

Представлен историко-правовой анализ механизма противодействия преступности несовершеннолетних. Отмечено, что вопросам профилактики преступности несовершеннолетних до поры до времени уделялось крайне незначительное внимание. Древние памятники отечественного законодательства вообще не содержали никаких упоминаний не только о профилактических мерах, но даже об особенностях уголовной ответственности несовершеннолетних правонарушителей.
Колесник, М. О. Історичні передумови виникнення та розвитку проблеми протидії злочинності неповнолітніх (дорадянський період) / М. О. Колесник // Актуальні проблеми правової науки і державотворення в Україні в контексті правової інтеграції : зб. матеріалів ІХ Міжнар. наук.-практ. конф. (м. Суми, 21-22 трав. 2016 р.) / МВС України, Сум. філія Харків. нац. ун-ту внутр. справ. – Суми: Видав. дім «Ельдорадо», 2016. – С. 155-161.
Keywords: Кримінологія. Criminology. Криминология; Наукові публікації. Scientific publications. Научные публикации; Історія. History. История; Україна. Ukraine. Украина; історико-правовий аналіз; historical and legal analysis; историко-правовой анализ; протидія злочинності; crime prevention; противодействие преступности; неповнолітні; minors; несовершеннолетние