Загальні положення та принципи судового розгляду - Пойдюк, А. С.; Poidiuk, A. S. (Актуальні проблеми сучасної науки в дослідженнях молодих учених, курсантів та студентів : тези доп. Всеукр. наук.-практ. конф. (м. Вінниця, 16 трав. 2025 р.). – Вінниця : ХНУВС, 2025. – С. 348-351, 2025)
Зазначено, що судовий розгляд як завершальна стадія кримінального провадження відіграє ключову роль у реалізації правосуддя. Незважаючи на законодавче регулювання, на практиці спостерігаються порушення основних принципів - ефективності, змагальності, гласності та об’єктивності. Крім того, формалізм процесуальних дій, недостатнє технічне забезпечення та відсутність у положеннях КПК України принципу соціальної справедливості свідчать про потребу вдосконалення як правових норм, так і практики їх застосування.

It is noted that the trial as the final stage of criminal proceedings plays a key role in the implementation of justice. Despite legislative regulation, in practice there are violations of the basic principles - efficiency, adversarial nature, transparency and objectivity. In addition, the formalism of procedural actions, insufficient technical support and the absence of the principle of social justice in the provisions of the Criminal Procedure Code of Ukraine indicate the need to improve both legal norms and the practice of their application.
Keywords: кримінальне провадження; судовий розгляд; принципи судового розгляду; criminal proceedings; trial; principles of trial