Кримінально-правова характеристика військових злочинів - Бершов, Г. Є.; Bershov, H. Ye. (Supremaţia Dreptului = Верховенство Права: междунар. науч. журн. – 2018. – № 1. – С. 233-238, 2018)
У статті підкреслено, що, не дивлячись на те, що військові злочини є кримінально-правовою категорією, їх ознаки регламентуються поряд із кримінальним законодавством низкою нормативно-правових актів, які визначають правові засади військової служби та порядок її проходження. Зазначено, що, здійснюючи кримінально-правову характеристику елементів складу військових злочинів, необхідно враховувати бланкетний характер норм кримінального законодавства. Встановлено, що порядок проходження військової служби може дещо уточнюватися та відрізнятися залежно від виду військової служби, а значить обов’язкові та факультативні елементи складів окремих видів військових злочинів теж будуть дещо відрізнятися.

The article emphasizes that, despite the fact that military crimes are a criminal legal category, their characteristics are regulated along with criminal legislation by a number of normative legal acts that determine the legal basis of military service and the procedure for its completion. It is noted that, when carrying out a criminal-legal characterization of the elements of war crimes, it is necessary to take into account the blanket nature of the norms of criminal legislation. It has been established that the procedure for completing military service can be somewhat refined and differ depending on the type of military service, which means that the mandatory and optional elements of the composition of certain types of military crimes will also be slightly different.

В статье подчеркнуто, что, несмотря на то, что военные преступления являются уголовно-правовыми. категорией, их признаки регламентируются наряду с уголовным законодательством рядом нормативно-правовых актов, определяющих правовые основы военной службы и порядок ее прохождения. Отмечено, что, осуществляя уголовно-правовую характеристику элементов состава военных преступлений, нужно учесть бланкетный характер норм уголовного законодательства. Установлено, что порядок прохождения военной службы может несколько уточняться и отличаться в зависимости от вида военной службы, а значит обязательные и факультативные элементы составов отдельных видов военных преступлений тоже будут несколько отличаться.
Keywords: військові злочини; кримінально-правова характеристика; склад кримінального правопорушення; об’єкт; об’єктивна сторона; суб’єкт; суб’єктивна сторона; war crimes; criminal-legal characteristics; composition of a criminal offense; object; objective side; subject; subjective side; военные преступления; уголовно-правовая характеристика; состав уголовного правонарушения; объект; объективная сторона; субъект; субъективная сторона