Дигіталізація судової влади: теоретико-правовий аспект : автореф. дис. - Заїкін, А. П.; Zaikin, A. P.; Заикин, А. П. (Харків : Харківський національний університет внутрішніх справ, 2021)
У поданому дисертаційному дослідженні всебічно охарактеризовано судову владу як державного-правовий інститут в розрізі уявлень про інформатизацію суспільства. Проведено комплексну наукову розвідку загальних проблем держави і права, детермінованих дігіталізацією судової влади. Репрезентовано методологічні засади розуміння впливу процесів інформатизації сучасної держави на розвиток судової влади. Виявлено тенденції та особливості вітчизняного досвіду правового опосередкування дігіталізації органів публічної влади, включаючи органи судової влади. Визначено та охарактеризовано актуальні питання й проблеми впровадження в Україні концепції «електронного суду». Продемонстровано значення європейських практик інформатизації держави, включаючи інформатизацію судової влади, для судової гілки влади в Україні. У порівняльно-правовій площині показано тенденції та новації у царині інформатизації судової влади в провідних неєвропейських країн сучасного світу. Розглянуто перспективи модернізації інституціональної складової судової влади, як незалежної гілки влади у правовій державі, що відбувається під впливом глобалізаційних інформаційних процесів.

In the presented dissertation research the judiciary is comprehensively characterized as a state-legal institution in the context of ideas about the informatization of society. A comprehensive scientific investigation of the general problems of the state and law, determined by the digitalization of the judiciary. The methodological bases of understanding the influence of the processes of informatization of the modern state on the development of the judiciary are represented. Trends and features of domestic experience of legal mediation of digitalization of public authorities, including judicial authorities, are revealed. The topical issues and problems of introduction of the concept of "electronic court" in Ukraine are defined and characterized. The importance of European practices of state informatization, including informatization of the judiciary, for the judiciary in Ukraine is demonstrated. The comparative legal plane shows trends and innovations in the field of informatization of the judiciary in the leading non-European countries of the modern world. Prospects for modernization of the institutional component of the judiciary were considered as an independent branch of government in a state governed by the rule of law, which occurs under the influence of globalization information processes.

В представленном диссертационном исследовании в разрезе представлений об информационном обществе всесторонне охарактеризовано судебную власть как важнейший государственно-правовой институт. Проведено комплексное научное исследование фундаментальных проблем государства и права, возникающих вследствие дигитализации судебной власти. Проанализированы методологические основы влияния процессов информатизации современного государства на развитие органов судебной власти. Установлены тенденции и особенности отечественного опыта правового регулирования дигитализации органов публичной власти, включая органы судебной власти. Изучены актуальные проблемы внедрения в Украине концепции «электронного правосудия». Раскрыто значение европейских практик информатизации государства для дальнейшей инновации судебной ветви власти в Украине. В сравнительно-правовой плоскости исследованы тенденции и новации в области дигитализации судебной власти в ведущих неевропейских государствах современного мира. Определены перспективы модернизации институциональной составляющей судебной власти, происходящие под влиянием глобальных информационных процессов.
Автореферат дисертації на здобуття наукового ступеня кандидата юридичних наук
Digitization of the judiciary: theoretical and legal aspect
Дігіталізація судової влади: теоретико-правовий аспект : автореф. дис. ... канд. юрид. наук : 12.00.01 / Заїкін Анатолій Павлович; МВС України, Харк. нац. ун-т внутр. справ. - Харків, 2021. - 26 с.
Keywords: Держава і право. State and Law. Государство и право; Автореферати дисертацій. Abstracts of Theses. Авторефераты диссертаций; Україна. Ukraine. Украина; 12.00.01; 081 Право; правова держава; правовое государство; legal state; судова влада; судебная власть; judiciary; принципи судочинства; принципы судопроизводства; principles of justice; дігіталізація судової влади; дигитализация судебной власти; digitalization of the judiciary; електронний суд; электронный суд; electronic court; цифровий суверенітет держави; цифровой суверенитет государства; digital sovereignty of the state; правове регулювання; правовое регулирование; legal regulation; зарубіжний досвід; зарубежный опыт; foreign experience; електронний документообіг; электронный документооборот; electronic document management