Антикорупційна політика в Державній митній службі України - Селюков, В. С.; Seliukov, V. S.; Омельченко-Селюкова, А. В.; Omelchenko-Seliukova, A. V.; Омельченко-Селюкова Анна (Вісник Кримінологічної асоціації України. - 2025. - № 2 (35). - С. 385-396, 2025)
Євроінтеграційні процеси, що вже довгий час тривають в Україні. Однією із головних вимог на шляху до Європейського Союзу є формування ефективної та дієвої системи антикорупційних заходів нормативного, організаційного та інституційного характеру. Не оминає це питання і сфери митих відносин. В додаток до цього, митна справа дуже часто виступає візитівкою країни, адже систематично взаємодіє у питаннях переміщення товарів через кордон із аналогічними службами інших держав. В статті наголошується, що стан антикорупційної діяльності в системі митних органів потребує удосконалення. Причиною тому є велика кількість робочих процесів, реалізація яких визначена як ризикована з точки зори антикорупційної діяльності. Навіть трактування основних повноважень Державної митної служби України, які містять термін «контроль», свідчать про те, що діяльність даного органу має схильність до високого рівня корупційних вчинків. Також варто наголосити, що цей рівень додатково, так би мовити, стимулюється наявністю можливостей розсуду під час прийняття окремих рішень посадовими особами. Акцентовано увагу, що в рамках подальшого удосконалення антикорупційних механізмів в Державній митній службі України варто спрямувати діяльність у наступних напрямках: підвищення прозорості більшої кількості митних процедур; зменшення залежності прийнятих рішень або дій від людського чинника; запровадження автоматизованого, а краще із використанням штучного інтелекту, аналізу ризиковий дій та прогнозування ризикових операцій; впровадження аналітичних підходів до визначення типових порушень та ефективне усунення причин, що призвели до їх вчинення; зменшення кількості дискреційних повноважень посадових осіб митних органів, про що неодноразово наголошено самою службою в реєстрі корупційних ризиків.

European integration processes have been ongoing in Ukraine for a long time. One of the main requirements on the path to the European Union is the formation of an effective and efficient system of anti-corruption measures of a regulatory, organizational and institutional nature. This issue does not bypass the sphere of customs relations. In addition, customs very often acts as a visiting card of the country, as it systematically interacts with similar services of other states in matters of movement of goods across the border. The article emphasizes that the state of anti-corruption activities in the system of customs authorities needs to be improved. The reason for this is the large number of work processes, the implementation of which is defined as risky from the point of view of anticorruption activities. Even the interpretation of the main powers of the State Customs Service of Ukraine, which contain the term "control", indicates that the activities of this body are prone to a high level of corruption. It is also worth emphasizing that this level is additionally, so to speak, stimulated by the availability of discretionary powers when making individual decisions by officials. It is emphasized that within the framework of further improvement of anticorruption mechanisms in the State Customs Service of Ukraine, it is worth directing activities in the following directions: increasing the transparency of a larger number of customs procedures; reducing the dependence of decisions or actions on the human factor; introducing automated, and preferably using artificial intelligence, analysis of risk actions and forecasting of risky operations; introducing analytical approaches to identifying typical violations and effectively eliminating the causes that led to their commission; reducing the amount of discretionary powers of customs officials, which has been repeatedly emphasized by the service itself in the register of corruption risks.
Anti-corruption policy in the State Customs Service of Ukraine
Keywords: митна служба; митні правила; контроль; корупція; антикорупційна діяльність; ризики; корупційні ризики; Державна митна служба; customs service; customs rules; control; corruption; anticorruption activities; risks; corruption risks; State Customs Service