Стаття 151 Кримінального кодексу України: проблеми законодавчого визначення та співвідношення об’єктивних ознак складу злочину - Лизогуб, Я. Г.; Lyzohub, Ya. G.; ORCID: http://orcid.org/0000-0001-9824-0798 (Право і безпека. - 2020. - № 2 (77). - С. 164-175, 2020)
Досліджено проблему співвідношення об’єктивних ознак складу злочину, передбаченого статтею 151 Кримінального кодексу України. Проаналізовано обґрунтованість законодавчого визначення змісту діяння під кутом зору його відповідності родовому об’єктові посягання. Ураховуючи те, що стаття 151 КК України є бланкетною нормою (за назвою та відповідно до диспозиції частини 1), досліджено ступінь відповідності викладених у ній термінів спеціальному законодавству, яким фактично визначаються умови та порядок госпіталізації особи до закладу з надання психіатричної допомоги. Приділено увагу проблемі законодавчого розуміння поняття «потерпілий від злочину, передбаченого статтею 151 КК України». Зроблено спробу її вирішення на рівні вітчизняної кримінально-правової доктрини. Здійснено аналіз співвідношення таких понять, як «поміщення» і «госпіталізація». Запропоновано авторський варіант назви статті КК України, що розглядається, а також її основного юридичного складу.

A number of issues related to the criminal and legal norm on liability for illegal placement in a psychiatric institution have been analyzed – the Article 151 of the current Criminal Code of Ukraine. The author has researched the way how the name of the specified crime and its legal content was defined by the legislation. Particular attention has been paid to the absence of a direct indication in Article 151 of the Criminal Code of Ukraine of the illegality of keeping the victim in a psychiatric institution as an independent feature of a socially dangerous act. The author has noted on doubtfulness of the content of the sanction of the part of the considered Article in view of the content of responsibility for illegal imprisonment as a crime of a certain kind. The author’s wording of the criminal and legal norm of the Article 151 of the Criminal Code of Ukraine has been offered, in particular, changes to the title of the Article and the disposition of its first part.

Исследована проблема соотношения объективных признаков состава преступления, предусмотренного статьей 151 Уголовного кодекса Украины. Проанализирована обоснованность законодательного определения содержания деяния с точки зрения его соответствия родовом объекту посягательства. Учитывая то, что статья 151 УК Украины является бланкетной нормой (по названию и согласно диспозиции части 1), исследовано степень соответствия изложенных в ней терминов специальному законодательству, которым фактически определяются условия и порядок госпитализации лица в учреждение по оказанию психиатрической помощи. Уделено внимание проблеме законодательного понимания потерпевшего от преступления, предусмотренного статьей 151 УК Украины. Показано попытку ее решения на уровне отечественной уголовно-правовой доктрины. Осуществлен анализ соотношения таких понятий, как «помещение» и «госпитализация». Предложен авторский вариант названия статьи, а также основного юридического состава предусмотренного ею преступления.
Article 151 of The Criminal Code of Ukraine: the challenges of legislative determination and correlation of the objective criterions of the corpus delicti
Статья 151 Уголовного кодекса Украины: проблемы законодательного определения и соотношения объективных признаков состава преступления
Лизогуб, Я. Г. Стаття 151 Кримінального кодексу України: проблеми законодавчого визначення та співвідношення об’єктивних ознак складу злочину / Ярослав Григорович Лизогуб // Право і безпека. - 2020. - № 2 (77). - С. 164-175. - DOI: https://doi.org/10.32631/pb.2020.2.22.
Лизогуб, Я. Г. (2020) «Стаття 151 Кримінального кодексу України: проблеми законодавчого визначення та співвідношення об’єктивних ознак складу злочину», Право і безпека, 77(2), с. 164-175. doi: 10.32631/pb.2020.2.22.
Keywords: Кримінальне право. Criminal Law. Уголовное право; Наукові публікації. Scientific publications. Научные публикации; Україна. Ukraine. Украина; незаконне поміщення до психіатричного закладу; незаконное помещение в психиатрическое учреждение; illegal placement to a mental hospital; госпіталізація; hospitalization; психіатричний стаціонар; психиатрический стационар; psychiatric stationery; заклад з надання психіатричної допомоги; заведение по оказанию психиатрической помощи; psychiatric care facility; психічні розлади; психическое расстройство; mental disorder; законодавство; законодательство; legislation