Відповідальність акціонерів за суб’єктивні зловживання - Сядриста, І. І.; Siadrysta, I. I.; ORCID: http://orcid.org/0000-0002-4340-3593 (Проблеми цивільного права та процесу : тези доп. учасників наук.-практ. конф., присвяч. світлій пам’яті О. А. Пушкіна (м. Харків, 19–20 трав. 2017 р.). – Харків : ХНУВС, 2017. – С. 283-285, 2017)
Визначено, що додаткову солідарну відповідальність за зобов’язаннями акціонерного товариства, мають нести акціонери, які, здійснюючи діяльність від імені товариства, діють у власних інтересах, використовуючи прибуток товариства та здійснюють діяльність, не передбачену статутними документами акціонерного товариства, тобто коли товариство фактично не було самостійною юридичною особою, відокремленою від акціонера, а останній використовував завісу корпорації у власних цілях, що вважається суб’єктивним зловживанням.

It was determined that the additional joint and several liability for the obligations of the joint-stock company should be borne by the shareholders who, carrying out activities on behalf of the company, act in their own interests, use the profit of the company and carry out activities not provided for by the statutory documents of the joint-stock company, i.e. when the company actually did not exist an independent legal entity, separated from the shareholder, and the latter used the veil of the corporation for his own purposes, which is considered subjective abuse.

Определено, что дополнительную солидарную ответственность по обязательствам акционерного общества несут акционеры, которые, осуществляя деятельность от имени общества, действуют в своих интересах, используют прибыль общества и осуществляют деятельность, не предусмотренную учредительными документами акционерного общества, т.е. когда общество фактически не являлось самостоятельным юридическим лицом, обособленным от акционера, и последний использовал завесу общества в своих целях, что считается субъективным злоупотреблением.
Сядриста, І. І. Відповідальність акціонерів за суб’єктивні зловживання / Ірина Ігорівна Сядриста // Проблеми цивільного права та процесу : тези доп. учасників наук.-практ. конф., присвяч. світлій пам’яті О. А. Пушкіна (м. Харків, 19–20 трав. 2017 р.) / МВС України, Харк. нац. ун-т внутр. справ; Харк. обл. осередок Всеукр. громад. орг. «Асоціація цивілістів України». – Харків : ХНУВС, 2017. – С. 283-285.
Keywords: Цивільне право. Civil Law. Гражданское право; Наукові публікації. Scientific publications. Научные публикации; Україна. Ukraine. Украина; акціонерні товариства; joint-stock company; акционерное общество; акціонери; shareholders; акционеры; корпоративні правовідносини; corporate legal relations; корпоративные правоотношения; відповідальність; responsibility; ответственность; зловживання; abuse; злоупотребления; суб’єктивне зловживання