Передумови становлення і розвитку концепції соціальної політики у польській конституційній доктрині - Марчук, М. І.; Marchuk, M. I.; Марчук Микола Іванович (Проблеми розвитку соціально-трудових прав та профспілкового руху в Україні : матеріали VІІІ Всеукр. наук.-практ. конф. (м. Харків, 28 трав.2020 р.). – Xарків: ХНУВС, 2020. – С. 355-358, 2020)
Зазначено, що передумови становлення і розвитку концепції соціальної політики у польській конституційній доктрині були закладені Конституціями 1921, 1935 та 1952 рр., які закріпили основні соціальні права польських громадян та розвинули соціальні функції польської держави. Прийняття нової Конституції створило абсолютно нову правову ситуацію. Стаття 2 Конституції Республіки Польща, яка набрала чинності 2 квітня 1997 р., передбачила, що «Республіка Польща є демократичною правовою державою, яка утверджує засади соціальної справедливості». Отмечено, что предпосылки становления и развития концепции социальной политики в польской конституционной доктрине были заложены Конституциями 1921, 1935 и 1952 гг., которые закрепили основные социальные права польских граждан и развили социальные функции польского государства. Принятие новой Конституции создало совершенно новую правовую ситуацию. Статья 2 Конституции Республики Польша, вступившая в силу 2 апреля 1997 г., предусмотрела, что «Республика Польша является демократическим правовым государством, утверждающим основы социальной справедливости». It is noted that the prerequisites for the formation and development of the concept of social policy in the Polish constitutional doctrine were laid down by the Constitutions of 1921, 1935 and 1952, which secured the basic social rights of Polish citizens and developed the social functions of the Polish state. The adoption of the new Constitution created a completely new legal situation. Article 2 of the Constitution of the Republic of Poland, which entered into force on April 2, 1997, provided that "the Republic of Poland is a democratic state of law, establishing the foundations of social justice."
Keywords: Конституційне право. Constitutional Law. Конституционное право; Наукові публікації. Scientific publications. Научные публикации; Польща; Польша; Poland; Республіка Польща; Республика Польша; Republic of Poland; зарубежный опыт; зарубіжний досвід; foreign experience; соціальна політика; социальная политика; social politics; польська конституційна доктрина; польская конституционная доктрина; Polish constitutional doctrine; Конституційний Трибунал; Конституционный Трибунал; Constitutional Tribunal; соціальний захист населення; социальная защита населения; social protection of the population