Психологічна експертиза потерпілого у кримінальному провадженні: можливості та особливості призначення - Хорошун, Д. В.; Khoroshun, D. V. (Соціологія права. - 2024. - Вип. 1-2. - С. 109-113, 2024)
У статті обґрунтовано, що психологічна експертиза є достатньо результативним дослідження у вирішенні багатьох тактичних завдань, що виникають під час досудового розслідування злочинів проти життя та здоров’я особи. З’ясовано, що за сукупністю іманентних ознак вона відрізняється від багатьох інших досліджень та є єдиною формою легального застосування такого технічного засобу як поліграф. Установлено, що такими ознаками є: 1) предмет дослідження, котрий полягає в з’ясуванні індивідуально-психологічних особливостей психіки здорової особи, мотивоутворюючих чинників її поведінки; 2) ретроспективний і перспективний характер дослідження; 3) можливість легального використання під час проведення такого технічного засобу як поліграф; 4) здійснення оцінки поведінки та комунікативної діяльності особи, за результатами аналізу матеріалів, складених під час проведення за її участю слідчих (розшукових) дій; 5) проведення компетентної оцінки психічної активності та поведінкових проявів особи, що може мати значення для висновків юридичного змісту. Обґрунтовано, що задля забезпечення результативності потенційного психологічного експертного дослідження важливо дотримуватися ряду вимог, зокрема не відтерміновувати його призначення, ґрунтовно підходити до з’ясування відомостей, що матимуть значення при вирішенні питань, покладених на розв’язання експерта (зокрема, про особу підекспертного, його спосіб життя, особливості поведінки під час проведення за його участю слідчих (розшукових) та інших процесуальних дій), надавати експертові у повному обсязі всі зібрані під час розслідування матеріали кримінального провадження. Наголошено, що перспективами проведення подальших наукових досліджень у межах цієї проблематики мають стати аналіз та оцінка емпіричних даних щодо з’ясування потреб і помилок, котрі мають місце в правозастовній практиці, та на підставі цього розроблення науково обґрунтованих рекомендацій щодо їх усунення та мінімізації в практичній діяльності.

The article substantiates that the psychological examination is sufficiently effective research in solving many tactical tasks that arise during the pre-trial investigation of crimes against the life and health of a person. It was found that it differs from many other studies by a set of features and is the only form of legal use of such a technical tool as the polygraph. It was established that such signs are: 1) the subject of research, which consists in elucidating the individual and psychological features of the psyche of a healthy person, the motivating factors of his behavior; 2) retrospective and prospective nature of the study; 3) the possibility of legal use during the conduct of such a technical tool as a polygraph; 4) carrying out an assessment of the person's behavior and communicative activity, based on the results of the analysis of the materials compiled during investigative (search) actions with his participation; 5) carrying out a competent assessment of mental activity and behavioral manifestations of the person, which may be important for conclusions of legal content. It is substantiated that to ensure the effectiveness of a potential psychological expert study, it is important to comply with several requirements, in particular, not to postpone its appointment, to thoroughly approach the clarification of information that will be important in solving the issues assigned to the expert (in particular, about the identity of the sub-expert, his way of life, peculiarities of behavior during investigative (search) and other procedural actions with his participation), to provide the expert with all the materials of criminal proceedings collected during the investigation. It is emphasized that the prospects for conducting further scientific research within the framework of this issue should be the analysis and evaluation of empirical data to clarify the needs and errors that occur in law enforcement practice and based on this development of scientifically based recommendations for their elimination and minimization in practical activities.

Выяснены особенности назначения судебно-психологических экспертиз в уголовном производстве в отношении потерпевших в преступлениях против жизни и здоровья личности.
Psychological examination of the victim in criminal proceedings: possibilities and features of the appointment
Keywords: кримінальне провадження; потерпілий; психологічна експертиза; правосуб’єктність; залучення експерта; criminal proceedings; victim; psychological examination; legal personality; involvement of an expert; уголовное производство; потерпевший; психологическая экспертиза; правосубъектность; привлечение эксперта