Exchange of Information as a Form of International Cooperation in Combating Drug Trafficking - Ovsianiuk, D.; Ustymenko, O. S.; Устименко, О. С. (Novum Jus. – 2024. – Vol. 18, № 1. – P. 181-216, 2024)
Глобальне розповсюдження торгівлі наркотиками є серйозною проблемою для громадського здоров’я, безпеки та національної безпеки. Міжнародна співпраця є необхідною для ефективної боротьби з цією транснаціональною загрозою. У цьому дослідженні розглядається роль обміну інформацією як наріжного каменю спільних зусиль між державами в боротьбі з торгівлею наркотиками. На основі широкого огляду міжнародних угод, законодавчої бази та операційної практики ця стаття вивчає механізми, що сприяють обміну розвідданими, даними та досвідом між правоохоронними органами, міжурядовими організаціями та іншими зацікавленими сторонами. Аналіз показує, що успішний обмін інформацією залежить від встановлення довіри, розробки стандартизованих протоколів і гармонізації правових рамок між юрисдикціями. Крім того, дослідження підкреслює критичну роль технологій у підвищенні швидкості та точності розповсюдження інформації, забезпечуючи координацію між міжнародними партнерами в реальному часі. У статті підкреслюється важливість ініціатив із розбудови потенціалу для зміцнення спроможності країн з меншими ресурсами ефективно брати участь у мережах обміну інформацією. На закінчення ця стаття демонструє, що обмін інформацією служить міжнародним зусиллям у боротьбі з незаконним обігом наркотиків. Використовуючи технологічний прогрес, зміцнюючи довіру та гармонізуючи правові рамки, країни можуть посилити свою колективну спроможність руйнувати та ліквідовувати транснаціональні наркомережі. Результати цього дослідження пропонують цінну інформацію для політиків, правоохоронних органів і практиків, які займаються розробкою та впровадженням стратегій для вирішення цієї поширеної глобальної проблеми.

The global proliferation of drug trafficking represents a significant challenge to public health, safety, and national security. International cooperation is imperative to combat this transnational threat effectively. This study examines the role of information exchange as a cornerstone of collaborative efforts among nations in the fight against drug trafficking. Drawing on an extensive review of international agreements, legal frameworks, and operational practices, this article studies the mechanisms facilitating the sharing of intelligence, data, and expertise among law enforcement agencies, intergovernmental organizations, and other stakeholders. The analysis reveals that successful information exchange relies on the establishment of trust, the development of standardized protocols, and the harmonization of legal frameworks across jurisdictions. Additionally, the study underscores the critical role of technology in enhancing the speed and accuracy of information dissemination, enabling real-time coordination among international partners. The article highlights the importance of capacity-building initiatives to strengthen the capabilities of less resource-endowed nations to participate effectively in information exchange networks. In conclusion, this article demonstrates that information exchange serves in international efforts to combat drug trafficking. By leveraging technological advancements, fostering trust, and harmonizing legal frameworks, nations can enhance their collective capacity to disrupt and dismantle transnational drug networks. The findings of this study offer valuable insights for policymakers, law enforcement agencies, and practitioners engaged in formulating and implementing strategies to address this pervasive global challenge.

Глобальное распространение незаконного оборота наркотиков представляет собой серьезную проблему для общественного здравоохранения, безопасности и национальной безопасности. Международное сотрудничество является обязательным условием для эффективной борьбы с этой транснациональной угрозой. В этом исследовании рассматривается роль обмена информацией как краеугольного камня совместных усилий стран в борьбе с незаконным оборотом наркотиков. Опираясь на обширный обзор международных соглашений, правовых рамок и оперативной практики, в этой статье изучаются механизмы, облегчающие обмен разведданными, данными и опытом между правоохранительными органами, межправительственными организациями и другими заинтересованными сторонами. Анализ показывает, что успешный обмен информацией зависит от установления доверия, разработки стандартизированных протоколов и гармонизации правовых рамок в разных юрисдикциях. Кроме того, в исследовании подчеркивается важнейшая роль технологий в повышении скорости и точности распространения информации, что позволяет осуществлять координацию в режиме реального времени между международными партнерами. В статье подчеркивается важность инициатив по наращиванию потенциала для укрепления возможностей стран с меньшими ресурсами для эффективного участия в сетях обмена информацией. В заключение в этой статье показано, что обмен информацией служит международным усилиям по борьбе с незаконным оборотом наркотиков. Используя технологические достижения, укрепляя доверие и гармонизируя правовые рамки, страны могут повысить свой коллективный потенциал по разрушению и ликвидации транснациональных сетей наркоторговли. Результаты этого исследования предлагают ценную информацию для политиков, правоохранительных органов и практиков, занимающихся разработкой и реализацией стратегий по решению этой всепроникающей глобальной проблемы.
Keywords: publikatsii u WoS; Ukraine; organized crime; drug trafficking; smuggling; cooperation; Interpol; Europol; DEA; UNODC; EMCDDA; організована злочинність; наркобізнес; контрабанда; співпраця; Україна; Інтерпол; Європол; организованная преступность; наркотрафик; сотрудничество; Украина; Интерпол; Европол